Evropská unie/Evropské společenství: Terminologie a struktura Úvod do evropských studií 29.9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Evropská unie: úvod do problematiky Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 21. února 2011.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Vnější dimenze energetické politiky EU
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Evropská unie a lidská práva
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Evropská unie: úvod do problematiky Robert Zbíral 23. září 2014.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie/Evropské společenství: Terminologie a struktura Úvod do evropských studií
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Rozpočet Evropské unie
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Stát Definice, funkce, typy.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Evropské hospodářství
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Transkript prezentace:

Evropská unie/Evropské společenství: Terminologie a struktura Úvod do evropských studií

© 2008 Robert Zbíral Co to je EU? mezinárodní organizace? (Grieco) spolek států? (Kirchhoff) federace? (Mancini) konfederace? (Taylor) analogie k státu? (Lübbe) skoro-stát? (Oppermann) postmoderní stát? (Caporaso) společenství míru? (Deutsch) politický systém? (Hix) ústavní systém? (Weiler) kvazistát? (Wallace) parastát? (Diedrichs) mezinárodní stát? (Wendt) smíšená federace? (Wessels) fédération des Etats- nations? (Jospin) neo-středověká říše? (Zielonka)

© 2008 Robert Zbíral Co je to EU?: Reakce č. 1 „Bojím se o Evropu... Opravdu se o Evropu bojím“… “jsem si jist, že většina Evropanů se bojí podobně jako já...“ Václav Klaus

© 2008 Robert Zbíral „Svěrací kazajka, o niž nikdo nestojí“ filosof Miroslav Bednář Co je to EU?: Reakce č. 2

© 2008 Robert Zbíral Co je to EU?: Reakce č. 3 „Abyste porozuměli Evropě, musíte být génius nebo Francouz.“ Madeleine Albrightová

© 2008 Robert Zbíral Co je to EU? nejúspěšnější integrační projekt v historii lidstva (Moravcsik 1998) SUBJEKT SUI GENERIS (n=1)

© 2008 Robert Zbíral EU- unikátní forma existence nadnárodní prvek (extrém: státy zaniknou) mezivládní prvek (extrém: o všem rozhodují vlády států)

EU jako federace? Argumenty +Argumenty - Vlastní materiální ústavaVětšinové nepřímá legitimita (odpovědnost) Vlastní okruh pravomocíStáty si udržují subjektivitu dovnitř i navenek Přímo účinné aktyÚprava ústavy pouze jednomyslně Přednost evropského právaImplementace práva věcí národních států Nezávislé instituceDaňový systém věcí národních států Parlament (přímo volený)Žádné prostředky mocenského donucení Vlastní rozpočet (finanční nezávislost)Rozpočet omezený (a zdrojem hlavně přímé platby) Vlastní měnaOmezená byrokracie Role v zahraničních vztazích problematika pojmu federace –co to vlastně znamená?

© 2008 Robert Zbíral EU/ES a základní texty (vývoj) materiální ústava; Unie jako „společenství práva“ (rozsudek 294/83 Les Verts; Pernice 2001) –celý projekt stojí na zřizovacích smlouvách v současnosti tři: –1) Smlouva o založení Evropských společenství –2) Smlouva o Evropské unii –3) Smlouva o EURATOMu kam co patří a kdy bylo přijato, co kdy novelizováno? –SEA, Maastricht, Amsterdam, Nice řešení Smlouvy o ústavě pro Evropu řešení Lisabonské (Reformní) smlouvy –Smlouva o Evropské unii –Smlouva o fungování Evropské unie

© 2008 Robert Zbíral Současná podoba integrace

Evropská unie 1. pilíř2. pilíř3. pilíř Evropská společenstvíSpolečná zahraniční a bezpečnostní politika Policejní a soudní spolupráce v trestních věcech ESZahraniční politikaVnitro a justice: Občanství EUSpolupráce, společné postoje a akce Spolupráce mezi národními subjekty v oblasti občanského a trestního práva Celní unie a jednotný vnitřní trhUdržení míruPolicejní spolupráce Hospodářská a měnová unieLidská právaBoj proti rasismu a xenofobii Zemědělská politika/rybolovDemokracieBoj proti nelegálnímu obchodu se zbraněmi Strukturální politikaPrávní státBoj proti organizovanému zločinu Obchodní politikaBezpečnostní politika:Boj proti terorismu Kultura a vzdělávání Vytvoření evropského bezpečnostního rámceBoj proti zločinům na dětech a obchodu s lidmi Trans-evropské sítěOdzbrojení Ochrana spotřebitelůFinanční aspekty obrany Ochrana zdraví věda a výzkum Životní prostředí Sociální politika Azylová politika Imigrační politika Vnější hranice

© 2008 Robert Zbíral Smluvní rámec

© 2008 Robert Zbíral Dimenze rozlišování ES/EU jedna z nejproblematičtějších věcí řešení integrační problematiky ES= SES, EU= SEU, EU= SES+SEU –možnost A: přesně rozlišovat –možnost B: zjednodušení, tendence k použití termínu Unie ale: historické záležitosti, ustálená terminologie realita de lege ferenda

© 2008 Robert Zbíral Přistoupení/ vystoupení: teorie v praxi čeho je ČR členem a jak se to stalo? přistoupení regulováno čl. 49 SEU –„může požádat o členství v Unii“ –pomocí přístupové smlouvy –EU ale nemá subjektivitu proto ne členové, ale pouze smluvní strany SES naopak nic o členství (ale jednota) dá se z Unie/ES vystoupit? –cesta evropského práva –cesta mezinárodního práva Vídeňská úmluva o smluvním právu –cesta národního práva (krok ultima ratio) rozhodnutí ústavních soudů některých členských států