HIV (VHC) u injekčních uživatelů drog Nízkoprahová zařízení v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Advertisements

Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Sociální služby SOZ.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Změny v drogovém informačním systému
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Kariérové poradenství
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Komplexní pohled na pacienty metadonového subst. programu
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
„Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel fax
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Regionální péče v Praze
Mapa zájmu - plány.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
občanské sdružení Prev-Centrum
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Sdružení Podané ruce, o.s.
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
HIV TESTOVACÍ POLITIKA; VÝSLEDKY HIV SURVEILLANCE U IDU´s ČR 1985 – duben 2007 RNDr.M.Brůčková, CSc. Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Služby harm reduction – pravidla, standardy, podmínky, možnosti Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities for the.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Modrý kříž v České republice
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
KITPN, Nemocnice Na Bulovce, Praha .2016
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

HIV (VHC) u injekčních uživatelů drog Nízkoprahová zařízení v ČR MUDr. Viktor Mravčík

NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru – drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harm-reduction intervence Evaluace (národní strategie, EDDRA,…) EWS Publikace, šíření informací Výroční zprávy 3 ediční řady „Zaostřeno na drogy“ www.drogy-info.cz člen sítě Reitox, partner EMCDDA (www.emcdda.europa.eu)

Souhrn situace v oblasti drog v ČR 20 % LTP v obecné populaci, 45 % mezi 16letými relativně vysoká prevalence XTC (9 % v obecné populaci) přibližně 30 000 PDUs (4,4/1000 15-64) 20 000 uživatelů pervitinu 10 000 uživatelů opiátů (heroin, Subutex) 80-90% IDUs mezi PDUs nízká prevalence HIV (pod 0.5 %) relativně nízká prevalence HCV (35 % mezi klienty nízkoprahových programů) rel nízký počet DRDs (cca 60-70 ročně) rel. vysoká dostupnost programů HR, léčby, doléčování

HIV – hlášená incidence Cesta přenosu (riziková skupina) Do r. 2000 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Celkem Homo/bisexuální styk 236 27 28 37 30 49 434 Heterosexuální styk 130 22 13 20 19 31 235 IUD 14 4 3 1 6 5 Hemofilik 17 Příjemce krve Homo/bisexuální styk a IUD 2 11 Z matky na dítě Nozokomiální přenos Nezjištěno 23 43 443 57 51 50 63 72 90 827 r. 2006: 93 případů celkem, z toho 4 IDU, 2 IDU/MSM

HIV testy u IUDs – laboratorní surveillance

HIV prevalence mezi IDUs (monitoring v nízkoprahových zařízeních 2005) Materiál Počet testů Počet pozitivních Kapilární krev 916 Venózní krev 317 Sliny 87

Prevalence VHC mezi IDUs Geographic coverage Subpopulation Year (period) Number of persons tested HCV prevalence (%) (region) Karviná Clients of regional low-threshold facilities 1998 – 2001 308 21.1 (city) Ústí nad Labem Clients of a local low-threshold facility 1999 224 37.1 (capital city) Prague Clients of regional methadone substitution facilities 2000 60  68.0 Clients of local methadone substitution facility 2000 – 2002 154 59.1 (city) Hradec Králové Clients of local abstinence-oriented treatment facility 1998-2002 170 22.4 Drug users incarcerated in local prison 144 18.1 Czech Republic Known incarcerated drug users in all Czech prisons 2002 1,319 52.0 12 low-threshold facilities in 9 regions 2003-2005 760 35,0

Seroprevalence VHC Klienti 12 nízkoprahových zařízení v ČR v %

Nízkoprahová zařízení v ČR Síť nízkoprahových zařízení vznikala v ČR od r. 1992. Tvoří ji kontaktní centra a terénní programy (streetwork). Jedná se především o NGOs Jsou financovány především státem, krajemi, obcemi, Cílovou populací nízkoprahových zařízení jsou problémovíuživatelé drog, zejména injekční experimentátoři a jejich blízcí některá zařízení poskytují služby také rekreačním uživatelům tanečních drog

Nízkoprahová zařízení v ČR v r. 2005 celkem 92 nízkoprahových zařízení

Služby nízkoprahových zařízení Kontaktní centra i terénní programy: Výměnný programy jehel a stříkaček Základní zdravotní ošetření, informace o zdravotních rizicích, bezpečnějším užívání drog a bezpečnějším sexuálním chováním Motivační trénink, poradenství, pomoc při zprostředkování léčby drogové závislosti, zprostředkování kontaktu s odborným lékařem v případě zdravotních problémů Základní sociálně – právní poradenství

Služby nízkoprahových zařízení Kontaktní centra: Možnost pravidelného a dlouhodobějšího poradenství pro klienty, pro jejich rodiny a blízké, možnost skupinových setkání rodičů, motivační skupiny pro klienty Testování na infekční choroby Hygienický servis – možnost sprchování, praní prádla apod. Potravinový servis – potraviny, vitamíny apod. Terénní programy: Monitoring drogové scény přímo v terénu, mapování rizikových oblastí a skupin klientů, vyhledávání a kontaktování skryté populace uživatelů drog

FreeBase Projekt sjednocování sběru dat v nízkoprahových zařízeních (od r. 2000) Fungování databáze FreeBase (od r. 2002) Umožňuje sledování počtu klientů a jim poskytovaných výkonů (služeb), nikoli jen sumu služeb poskytnutých celkově v rámci zařízení. Možnost kdykoli vykázat poskytnuté služby ta určité časové období, možnost sledování efektivity programu, možnost sledovat množství odvedené práce u pracovníků Zkvalitnění epidemiologických údajů, mapování změn na drogové scéně ID kód – 10 znaků (první 3 písmena křestní jméno matky, dvě číslice udávající den narození klienta, první tři písmena křestního jména klienta a dvě číslice uvádějící měsíc narození klienta) LUD08VIK07

3 3

Nízkoprahová zařízení – klientela v r. 2005 Ukazatel Počet Počet osob celkem 32 800 Počet uživatelů drog 27 800 Počet injekčních uživatelů drog 17 900 Počet uživatelů se základní drogou opiáty 6 800 Počet uživatelů se základní drogou pervitin 12 300 Počet uživatelů se základní drogou konopné látky 3 600 Počet uživatelů se základní drogou těkavé látky 470 Průměrný věk uživatelů drog 25 let

Srovnání klientů 2002 - 2005 Ukazatel 2002 2003 2004 2005 Počet nízkoprahových zařízení 92 93 Počet uživatelů drog n.a. 25 200 24 200 27 800 Počet injekčních uživatelů 19 000 16 700 16 200 17 900 Počet uživatelů opiátů 8 000 6 100 6 000 6 800 Počet uživatelů pervitinu 12 900 11 300 12 200 12 300 Počet uživatelů těkavých látek 705 560 470 Počet uživatelů konopných látek 3 400 5 500 4 100 3 600 Počet kontaktů/návštěv 290 000 315 000 318 000 403 900

Výměnný program Rok Počet vyměněných stříkaček a jehel 2002 1 471 000 2003 1 780 000 2004 2 358 000 2005 3 274 000 počet vyměněných stříkaček a jehel v přepočtu na 1000 obyvatel dle krajů v r. 2005

Další služby nízkoprahových zařízení v r. 2005 Ukazatel Počet Počet návštěv celkem 403 900 Počet výměn stříkaček a jehel 249 000 Potravinový servis 99 500 Hygienický servis 40 900 Zdravotní ošetření 12 500 Individuální poradenství 25 800 Skupinové poradenství 1 500 Krizová intervence 2 500

Závěr Nízkoprahová zařízení jsou nedílnou součástí služeb pro uživatele drog v ČR Jsou provozována nestátním sektorem za podpory státu Poskytují bezprostřední informace (první kontakt) o nových trendech (nové typy drog, rizikové chování uživatelů drog…) Nízkoprahová zařízení umožňují monitorovat výskyt infekcí mezi uživateli drog Výměnný program a další harm-reduction služby (testování, zvýšení informovanosti, distribuce kondomů...) jsou nedílnou součástí strategií zaměřených na prevenci šíření infekcí mezi uživateli drog v ČR

mravcik.viktor@vlada.cz www.drogy-info.cz www.focalpoint.cz Děkuji za pozornost  mravcik.viktor@vlada.cz www.drogy-info.cz www.focalpoint.cz