Tíhová síla a tíha tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Páka v praxi (v běžném životě)
Mechanika tuhého tělesa
EU-8-46 – DERIVACE FUNKCE II
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Fyzika Účinky síly.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fyzika 6. ročník Atomy a molekuly Anotace
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
Fyzika 6. ročník Těleso a látka Anotace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _611 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Dynamika.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Mechanika tuhého tělesa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem kladkostroj.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gravitační síla, gravitační pole Země
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
Fyzika 7. ročník Skládání sil Anotace
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Druhy pohybu – přímočarý, křivočarý
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Skládání sil opačného směru
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10 Síla a její měření-test
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Tíhová síla a tíha tělesa Fyzika 7. ročník Tíhová síla a tíha tělesa Anotace Prezentace, zabývající se vysvětlením pojmů tíhová síla a tíha tělesa Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí spočítat tíhu tělesa SVP Ne Klíčová slova Fyzika, tíha, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 812 kB

Tíhová síla a tíha tělesa Fyzika 7. ročník Tíhová síla a tíha tělesa

Tíhová síla FG: je způsobena zemskou přitažlivostí působí na každé těleso při povrchu Země vyvolává volný pád s tíhovým zrychlením g = 9.81 m.s-2 ≈ 10 m.s-2 působí svisle dolů (= vektorová veličina) má velikost FG = m.g → na těleso o hmotnosti 1kg působí Země tíhovou silou 10N

///////////////////// Těžiště tělesa působiště tíhové síly • = v těžišti tělesa FG /////////////////////

(stejný směr i velikost) Tíha tělesa G: je důsledkem tíhové síly FG (tíhová síla vyvolává tíhu) vzniká jestliže je těleso zavěšeno nebo leží na podložce →nedochází k pohybu tělesa má velikost G=m.g působí svisle dolů (= vektorová veličina) pokud je těleso v klidu, platí: G = FG (stejný směr i velikost)

* v místě závěsu působiště tíhy = ////////// * v místě dotyku s podložkou ///////////////////////////////////////////////// G G * v místě závěsu

Příklad: Na prázdnou skleničku působí tíhová síla 3N. Jaká tíhová síla bude působit na plnou skleničku, která má 2,5krát větší hmotnost? Proč mají některé stavební jeřáby na opačné straně ramene zavěšeno závaží?

Konec zdroje Obrázky www.google.com Dynamika www.vodrsport.cz/dokumenty/3_dynamika.ppt Učebnice Fyzika 7 - Fraus