STATISTIKA (PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

VÝPOČET OC.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ZÁKLADY PRAVDĚPODOBNOSTI
Statistická indukce Teorie odhadu.
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
VŠB – Technická univerzita Ostrava
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru.
VŠB – Technická univerzita Ostrava VŠB – Technická univerzita Ostrava Hezký den Hezký den.
Teorie čísel Nekonečno
Úvod do Teorie množin.
Teorie pravděpodobnosti
Bayesův teorém – cesta k lepší náladě
Optimalizační úlohy i pro nadané žáky základních škol
Pravděpodobnost a statistika opakování základních pojmů
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Náhodná veličina.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Náhodná proměnná Rozdělení.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti
F U N K C E.
Odhady parametrů základního souboru
Abeceda a formální jazyk
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Matice.
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Pravděpodobnost (pracovní verze). 1. Definice pojmů Jednoduchý/náhodný pokus (simple experiment)  Akt vedoucí k jednomu výsledku - např. hod kostkou,
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
Základy zpracování geologických dat
Množiny.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
MATEMATICKÁ STATISTIKA
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Geometrická posloupnost (1.část)
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Některá rozdělení náhodných veličin
Spojitá náhodná veličina
Definiční obor a obor hodnot
Matematika Pravděpodobnost
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1 Lineární (vektorová) algebra
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

STATISTIKA (PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA) Ivan Kolomazník A851 Katedra matematiky a deskriptivní geometrie – 714

Literatura Otipka, P., Šmajstrla,V.: Pravděpodobnost a statistika. Skriptum VŠB, Ostrava 2006. (http://homen.vsb.cz/~oti73/cdpast1/) Pavelka,L., Doležalová,J.: Pravděpodobnost a statistika. Skriptum VŠB, Ostrava 2005

Požadavky pro udělení zápočtu Účast na cvičení je povinná, maximálně přípustná omluvená neúčast je 20%. Povinné absolvování testů, každý test je možno jedenkrát opakovat (max. 15 bodů). Odevzdání programů v požadovaném termínu a v předepsané úpravě (5 bodů).

Požadavky ke zkoušce Zkouška se skládá z části písemné (praktické - příklady) a části ústní (teoretické). Písemná část (praktická) se skládá z pěti příkladů, maximální počet bodů je 60, minimální nutný bodový zisk je 25 bodů. Ústní část (teoretická) obsahuje otázky z teorie v odpřednášeném rozsahu, maximální počet bodů 20, minimální nutný bodový zisk je 5 bodů. Celkem společně s hodnocením ze cvičení je možno získat 100 bodů. Hodnocení 100-86 výborně, 85-66 velmi dobře, 65-51 dobře, 50-0 nevyhověl.

Základy teorie pravděpodobnosti Náhodný pokus činnost, která se uskutečňuje za jistého, předem stanoveného systému podmínek; realizaci tohoto systému podmínek lze přitom teoreticky neomezeně opakovat výsledek závisí na náhodě výsledek nejsme schopni s jistotou předpovědět výsledek je ovlivněn řadou drobných ne úplně zjistitelných nebo nezjistitelných činitelů množinu všech možných výsledků náhodného pokusu označujeme  Příklady: hod kostkou, sledování doby bezporuchového chodu stroje, sledování počtu výskytu události během definovaného časového intervalu.

Náhodný jev výsledek náhodného pokusu náhodné jevy značíme velkými latinskými písmeny z počátku abecedy A,B,C, . . . jev A je podmnožina množiny  celá množina  = I je jev jistý prázdná množina Ø je jev nemožný Příklady: hod kostkou, sledování doby bezporuchového chodu stroje, sledování počtu výskytu události během definovaného časového intervalu.

Elementární jev prvky prostoru Ω značíme ω a mluvíme o elementárních jevech ωi, i = 1, 2, . . . jsou možné výsledky náhodného pokusu ωi jsou minimální jevy různé od jevu nemožného elementární jevy jsou párove neslucitelné (ω1, ω2 různé elemetární jevy, pak ω1∩ ω2 = Ø) elementární jevy tvoří úplný systém neslučitelných jevů každý jev A lze vyjádřit jako množinu elementárních jevů ( A = {ω1, ω2, . . . } )

Operace s jevy A  B jev A je podjevem jevu B A = B shodné jevy Ᾱ jev opačný, doplněk jevu A = B Ᾱ A

Operace s jevy A B A B (A ∩ B) součin (průnik) jevů, jev A a současně jev B A+B (A  B) součet (sjednocení) jevů, jev A nebo jev B A - B rozdíl jevů A B A B

Definice Náhodné jevy se nazývají neslučitelné (disjunktní), jestliže platí A  B = Ø. Jevy A1, A2, … , An tvoří systém neslučitelných jevů, je-li Ai  Aj = Ø pro všechna i  j. Systém neslučitelných jevů se nazývá úplný, je-li A1+ A2 + A3 + … An = I = 

Pravděpodobnost Reálnou funkci P, která přiřazuje každému jevu A reálné číslo P(A) nazveme pravděpodobnost, platí-li: P(A)  0 P(Ᾱ ) = 1 – P(A) P(A1+ A2 + A3 + … ) = P(A1) + P(A2)+ P(A3)+ … kde jevy A1, A2, A3, … jsou po dvou neslučitelné. Z této definice se dají odvodit další vlastnosti pravděpodobnosti: P(I) = 1, P(Ø) = 0 0  P(A)  1 A  B  P(A)  P(B) P(A + B) = P(A) + P(B) – P(A  B)

Klasická definice pravděpodobnosti Nechť Ω = {ω1, ω2, ω3, . . . , ωn } množina elementárních jevů - možných výsledků pokusu je konečná a neprázdná (0 < n < ), každý jev A se skládá z m ( m < n ) elementárních jevů ωi – výsledků pokusu příznivých jevu A, pak . Pro elementární jevy musí platit: P(ω1) = P(ω2) = . . . = P(ωn) =

Geometrická definice pravděpodobnosti Definice geometrické pravděpodobnosti je založena na porovnávání ploch, objemů nebo délek různých geometrických útvarů. Nechť náhodný pokus se základním prostorem  má nekonečně mnoho výsledků a každý z těchto výsledků má stejnou možnost nastat. Potom pravděpodobnost P(A) náhodného jevu A z množiny  definujeme jako podíl: kde: |A| je míra geometrického útvaru, reprezentujícího náhodný jev A a |S| je míra geometrického útvaru, reprezentujícího základní prostor S.

Statistická definice pravděpodobnosti Uvažujeme náhodný pokus a sledujme náhodný jev A, který může nastat po provedení pokusu . Zopakujme náhodný pokus n-krát za stejných podmínek. Nechť m udává, kolikrát v dané sérii pokusů nastal jev A. Poměr nazýváme relativní četností jevu A. Jestliže s rostoucím počtem opakování pokusu se relativní četnost jevu A blíží určitému číslu, potom toto číslo můžeme považovat za statistickou pravděpodobnost daného jevu. Statistickou pravděpodobnost jevu A tak definujeme jako limitu podílu:

Podmíněná pravděpodobnost Pravděpodobnost uskutečnění jevu A za předpokladu, že nastal jev B , se zapisuje P(A/ B) a nazývá se podmíněná pravděpodobnost. Je rovna: Poznámka: Vzorec můžeme upravit na tvar P(A B) = P(A/B) P(B) . S ohledem na komutativnost součinu jevů můžeme také psát P(A B) = P(B/A) P(A) .

Podmíněná pravděpodobnost Příklad: Dva dělníci vyrábějí stejný druh výrobků. První vyrábí 60 % a druhý 40 % denní produkce. Mezi výrobky prvního je 10 % zmetků a u druhého 5 % zmetků. Z produkce určitého dne vybereme náhodně jeden výrobek. Určete pravěpodbnost toho, že vybraný výrobek je zmetek vyrobený prvním dělníkem, zmetek vyrobený druhým dělníkem, zmetek.

Podmíněná pravděpodobnost Řešení: Označme jevy A … byl vybrán výrobek prvního dělníka, Ᾱ … byl vybrán výrobek druhého dělníka, B … byl vybrán zmetek. Podle podmínek zadání platí: P(A) = 0,6 P(Ᾱ) = 0,4 , P(B / A) = 0,1 P(B / Ᾱ) = 0,05. ad a) P(B A) = P(B / A)  P(A) = 0,1  0,6 = 0,06 ad b) P(B A) = P(B / A)  P(A) = 0,05  0, 4 = 0,02 ad c) Platí B = B  A + B  Ᾱ (byl vybrán zmetek vyrobený prvním dělníkem nebo byl vybrán zmetek vyrobený druhým dělníkem) Jevy BA a B Ᾱ jsou neslučitelné (disjunktní), tedy P(B) = P(BA + B Ᾱ) = P(B  A) + P(B  Ᾱ) = 0,06 + 0,02 = 0,08

P(A/ B) = P(A) nebo P(B / A) = P(B) . Nezávislé jevy Dva jevy A , B se nazývají nezávislé, jestliže p-st jednoho z nich nezávisí na tom, zda se druhý jev uskutečnil či neuskutečnil, tj. platí-li P(A/ B) = P(A) nebo P(B / A) = P(B) . Jevy A , B z nichž jeden má p-st rovnu nule jsou nezávislé. Věta: Dva jevy A , B jsou nezávislé právě tehdy, když P(A  B) = P(A)  P(B) .

Opakované pokusy Nezávislé pokusy Mějme náhodný pokus, jehož výsledkem je jev A. Opakujeme tento pokus n- krát po sobě při zachování stejného systému podmínek. Pokud pravděpodobnost jevu A při každém opakování nezávisí na výsledcích předcházejících pokusů, hovoříme o nezávislých pokusech (Bernoulliho posloupnosti nezávislých pokusů - např. hod kostkou). Závislými pokusy pak nazveme takové opakované pokusy, při nichž je pravděpodobnost "nastoupení" jevu A v určitém pokusu závislá na výsledcích předchozích pokusů (např. výběry z osudí bez vracení). Nezávislé pokusy Věta: Má-li jev A při každém pokusu stejnou p-st P(A) = p , pak p-st Pk (A), že se jev A v Bernoulliho posloupnosti n nezávislých pokusů uskuteční právě k krát, je dána vzorcem:

Nezávislé pokusy Věta: Má-li jev A při každém pokusu stejnou p-st P(A) = p , pak p-st Pk (A), že se jev A v Bernoulliho posloupnosti n nezávislých pokusů uskuteční právě k krát, je dána vzorcem: pk pravděpodobnost, že jev A nastal právě v k pokusech (1-p)n-k pravděpodobnost, že jev A nenastal právě v n - k pokusech jev A může nastat celkem tolika způsoby

Závislé pokusy Mějme soubor N prvků, z nichž M má jistou vlastnost. Vybereme náhodně n prvků, přičemž vybrané prvky nevracíme. Jaká je p-st jevu A, že mezi vybranými je právě k prvků takových, že mají sledovanou vlastnost. N počet všech prvků M počet těch, které mají sledovanou vlastnost N −M počet těch, které nemají sledovanou vlastnost n počet vybraných k počet vybraných, které mají sledovanou vlastnost n − k počet vybraných, které nemají sledovanou vlastnost počet případů možných počet možností jak vybrat k prvků, které mají sledovanou vlastnost počet možností jak vybrat n − k prvků, které nemají sledovanou vlastnost počet případů příznivých Hledaná pravděpodobnost: