Moderní a současná architektura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Poslední universální styl
Světové výstavy Londýn.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Významný směr v architektuře Evropy a USA z první poloviny 20. století Charakteristické pro tento směr je použití plochých střech, absence ozdob, převaha.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
Románský sloh.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
5. Nástin historického vývoje RD
Abstraktní expresionismus
Secese přelom 19. a 20. století.
Bauhaus
Umělecké směry 20. století
Období mezi dvěma válkami
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Byla 4, která se uskutečnila v Paříži Konala se od 6. května až do 31. října Jejím tématem byla Velká francouzská revoluce (100. výročí) Výstava se rozkládala.
Design tužkou a ve 3D Historie Hana Děcká VY_32_ZAZNAM_Design1r0102.
Praha.
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška
Moderní architektura Moderní architektura je termín užívaný pro mnoho stavitelských stylů s podobnými charakteristikami – na prvním místě jde o zjednodušení.
GOTIKA.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Umělecké směry 19. století
MONTGOLFIÉRA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška přelom století – počátek hledání „nové architektury Boj staré legitimní architektury s modernou P.Behrens –studium.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Světová secese Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
Monika Mikulášková, Pavlína Lukešová 2.MP
BAUHAUS Jana Bobčíková.
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 1
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Město Brno.
Funkcionalismus v Liberci
Design tužkou a ve 3D Design ve 20. století Hana Děcká
prezentace Kotrs, Vošta
Funkcionalismus v architektuře
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Architektonické Jana Nídlová střípky.
Architektura první poloviny 20. století
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_09.
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Architektura tužkou a ve 3D Současná architektura VY_32_INOVACE_Arch2r0114 Hana Děcká.
Klára Pospíchalová Památky v Paříži (pvp).
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Katalánsko – severovýchodní Španělsko
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-12
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Moderní a současná architektura Číslo DUM:VY_32_INOVACE_DVK_4_14
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-17
High Tech VY_32_INOVACE_46_942
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-15
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Kultura meziválečného období
Královské město Rakovník
Největší stavba světa v Pekingu..
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Transkript prezentace:

Moderní a současná architektura 20. století

Moderní architektura termín užívaný pro mnoho stavitelských stylů s podobnými charakteristikami: zjednodušení forem eliminaci ornamentů „sloh“ byl vytvořen na počátku 20. století moderní architekturu přijalo mnoho vlivných architektů a teoretiků architektury(ačkoli v první polovině 20. století bylo postaveno pouze málo "moderních budov) získala popularitu až po 2. světové válce Art deco

Původy pojmu - moderní vyvinutí moderní architektury - jako sociální aspekt úzce spojený s projektem moderny a tudíž osvícenství moderní sloh jako výsledek sociální a politické revoluce slovo „moderní“ se pak staví proti humanistickému obdivování antiky Descartes v Geometrii podal obecné řešení úlohy, která v antice platila jako neřešitelná a koncem 17. století pak vznikl rovněž ve Francii „Spor starých a moderních“ (Querelle des anciens et des modernes), jehož téma – překonávání klasické antiky – se pak táhne až do současnosti slovo „moderní“ je synonymem osvěty, pokroku, rozumu a svobody, (protikladem starého tmářství a útlaku)

Pojmy Moderní znamená současný nebo nedávný oproti starobylému či zastaralému. Modernita je to, co moderní dobu a moderní umění charakterizuje. Modernizace je oprava nebo úprava zastaralého tak, aby odpovídalo současným potřebám.

Belper North Mill moderní architektura řízena technologickým a stavitelským vývojem schopnosti materiálů, které se pro nové budovy používaly, jako např. železo, ocel, beton a sklo, přispěly k objevu nových technik staveb a byly součástí průmyslové revoluce v roce 1796 majitel mlýna v Shrewsbury Charles Bage použil poprvé ohnivzdorný design, který spočíval v odlitém železu a cihlách s podlahou z dlažebních kostek taková konstrukce velmi posilnila strukturu mlýnů, což jim umožnilo umístit mnohem větší stroje

Křišťálový palác-Crystal Palace v Hyde Parku postavený Josephem Paxtonem při příležitosti Velké výstavy v roce 1851 je raným příkladem železné a ocelové stavby

Modernismus jako reakce… historikové pokládají modernismus za věc vkusu reakci proti eklekticismu a marnotratným slohovým excesům viktoriánské doby a secese

počátek 20. stol. kolem roku 1900 začalo mnoho architektů po celém světě vyvíjet nová architektonická řešení, aby spojili tradice (např. gotiku) s novými technologickými možnostmi práce Louise Sullivana a Franka Lloyda Wrighta v Chicagu, Victora Horty v Bruselu, Antoni Gaudiho v Barceloně, Otto Wagnera ve Vídni mohou být považovány za boj mezi starým a novým v této době se začal termín moderní architektura, blížící se svému pozdějšímu významu, používat i v tisku

Victor Horta v Bruselu

Victor Horta v Bruselu

Frank Lloyd Wright

Antoni Gaudi v Barceloně La Sagrada Familia

Antoni Gaudi v Barceloně La Sagrada Familia

První polovina 20. století V 20. letech 20. století získaly věhlas nejdůležitější osoby moderní architektury. Do velké trojky jsou počítáni: Le Corbusier L. M. van der Rohe Walter Gropius Mies van der Rohe a Gropius byli oba řediteli Bauhausu, jedné z mnoha evropských škol a asociací spojených se snahou skloubit tradici řemesel a průmyslové technologie.

Le Corbusier

Bauhaus

10 “NEJ” STAVEB EVROPY více info: http://lide.gymcheb.cz

30 St Mary Axe Londýn, Velká Británie 180m Norman Foster a Ken Shuttleworth Struktura se podobá tvaru šišky, pro minimalizaci vzduchové turbulence v okolí budovy. Stavba je navržena jako energeticky úsporná stavba a vyžaduje pouze polovinu energie obdobných staveb. Mezery v každém poschodí vytvářejí šest šachet, které vytvářejí efekt dvouvrstvého skla a vzduchová vrstva izoluje vnitřní prostory.

Centre Pompidou Paříž, Francie = kulturní centrum a muzeum Navrhovali britsko-italští architekti Renz Piano a Richard Rogers, podílel se i Jan Kaplický. Moderně působící skleněný palác o délce 166 m, šířce 60m a výšce 42 m. Komunikace a rozvody jsou vedeny vně budovy různobarevně odlišeným potrubím a spolu s konstrukcí, která připomíná „zapomenuté lešení“ vytváří velmi netradiční vzhled této budovy. Centre Pompidou

City of Art and Sciences Valencie, Španělsko Skládá se z pěti oblastí. Je centrem všech umění a věd. Santiago Calatrava +Félix Candela projekt začal v červenci 1996

Cubic Houses Rotterdam, Nizozemí navrhl Piet Blom v roce 1984 je to jedna z nejzajímavějších turistických atrakcí každý dům má 3 patra

Forest Spiral ve stavbě se snoubí výtvarné umění, ekologie a filozofie Vídeň, Rakousko Navrhl ji rakouský malíř Friedrich Stowasser ve stavbě se snoubí výtvarné umění, ekologie a filozofie

London City Hall London, Velká Británie Londýnská radnice je sídlem správní organizace Velkého Londýna - Greater London Authority. navržena Normanem Fosterem a otevřena v červenci 2002 má nezvyklý cibulovitý tvar pro docílení zmenšení její vnější plochy a tím i snížení energetických ztrát z ochozů je vidět do interiéru budovy, což má symbolizovat průhlednost rozhodování této radnice

Louvre pyramida Paříž, Francie velká pyramida ze skla a kovu slouží jako hlavní vchod do muzea 26m vysoká struktura ze skleněných segmentů

Gazprom building Rusko Daniel Libeskind hlavní budovy kulturní a obchodní instituce, včetně muzea a koncertní haly,…

Tančící dům Praha, Česko Byl dokončen roku 1996. Je první stavbou špičkových světových architektů, která byla ve městě po revoluci realizována. Tančící dům navrhl Vlado Milunić spolu s Frankem O. Gehrym. Pojmenován je podle tvaru svých dvou nárožních věží, inspirovaných slavným meziválečným tanečním párem Freda Astaira a Ginger Rogersové. Využíváno je takřka 3000 m2 kancelářských ploch na celkem 6ti podlažích, v objektu je i restaurace a konferenční a školicí středisko.

The Crooked House Polsko Szotynscy Zaleski Tato unikátní budova byla inspirována pohádkovou ilustrací. Křivý dům je nejvíce fotografovaný objekt v Polsku.