OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Národní parky Afriky.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
AFRIKA Geografická poloha.
AMERIKA.
Ochrana přírody v ČR.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Kanada.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Odlesňování František Funda.
AMERIKA přírodní krajiny
AMERIKA.
Zkoumání a ochrana přírody
Organizace zabývající se ochranou přírody
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO AFRIKY
Severní Amerika Přírodní poměry.
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Střední Amerika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rostlinstvo, živočišstvo
AUSTRÁLIE.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
Tropická Afrika Neklidná a chudá.
AFRICKÉ REGIONY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Amerika – Přírodní krajiny
Registrační číslo projektu
Obraz působení člověka
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Křížovka - Tropický deštný les
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Projekt :“ZVEME VÁS DO STŘEDNÍ AMERIKY 1)Cestovní kancelář:Mexikano 2)Majitel:Silvestr Láník Kontakt:tel Třída:7.BDatum vypracování projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Krajina Co to je krajina?
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Krajina České republiky
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Základní škola, Hradec Králové
Národní parky - opakování
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Biosféra = živý obal Země
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Florida Dostupné z:
Transkript prezentace:

OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel Znečištění ovzduší – emise, smog Úbytek rostlinných a živočišných druhů Znečištění vody Odpady Těžba nerostných surovin

Člověk využívá přírodu (přírodní zdroje) a tím ovlivňuje ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. ANANAS Z TROPŮ CUKR Z ČR HLINÍK Z MAĎARSKA ENERGIE Z ROPY ZÍSKANÉ V RUSKU

PŘIRAĎ DVOJICE K SOBĚ Atmosféra Hydrosféra Pedosféra Litosféra Těžba nerostů a paliv Ozónová díra Eroze půdy Odumírání lesů Smog Chemická hnojiva Emise Odlesňování Městské kanalizace Skleníkový efekt Desertifikace Ropné katastrofy Atmosféra Hydrosféra Pedosféra Litosféra Biosféra

OCHRANA DIVOČINY VELKOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ: Národní parky, rezervace (Yellowsonský 1872) Biosférické rezervace (UNESCO) Chráněná krajinná území MALOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ: Přírodní rezervace Přírodní památka

Vybrané národní parky celosvětového významu Název Poloha (stát) Ochrana Bělověžský   původní les mírného pásu, zubr evropský Tsavo savana, safari Everglades mokřady, aligátoři a hnízdiště ptactvo Sequoia stálozelené sekvoje - nejstarší a nejvyšší stromy světa Velká útesová bariéra společenství korálových útesů Wood Buffalo tajga, stáda volně žijících bizonů Vybrané národní parky celosvětového významu

Vybrané národní parky celosvětového významu - řešení Název Poloha (stát) Ochrana Bělověžský  Polsko-Bělorusko původní les mírného pásu, zubr evropský Tsavo  Keňa savana, safari Everglades USA - Florida  mokřady, aligátoři a hnízdiště ptactvo Sequoia USA - Kalifornie  stálozelené sekvoje - nejstarší a nejvyšší stromy světa Velká útesová bariéra Austrálie  společenství korálových útesů Wood Buffalo Kanada  tajga, stáda volně žijících bizonů Vybrané národní parky celosvětového významu - řešení Sequoia Everglades Tsavo

1. Mix pouště, polopouště a savany najdeme v národním parku v severozápadní Namibii (jižní Afrika), který leží ve stejnojmenné pánvi. 2. Přírodní památka UNESCO ve Vietnamu při pobřeží Tonkinského zálivu asi 200 km na východ od hlavního města. 3. Největší chráněná plocha deštných pralesů v Jižní Americe, rozprostírá se na ploše 23 779 km2. Park je přístupný pouze s povolením brazilské vlády. Lze se do něj dopravit na člunu po řece Negro z 230 km vzdáleného města Manaus. 4. Národní park pokrytý savanou ležící v severní Tanzanii a jižní Keni východně od Viktoriina jezera. Jedná se o jedno z nejslavnějších a nejrozsáhlejších chráněných území Afriky . 5. Na jihu poloostrova Florida nedaleko města Miami leží NP pokrytý bažinami a subtropickými vždyzelenými lesy. Turistickou atrakcí jsou aligátoři, krokodýli, vodní ptactvo a airboads - vznášedla.

Severský jehličnatý les je název pro biom, který se vyskytuje především v severních zeměpisných šířkách. Dominantními druhy stromového patra jsou jehličnaté lesy. Nejvíce takových lesů se vyskytuje v Kanadě a především na Sibiři, odtud pochází i místní název tajga. Zjisti jaké ohrožení leží tajze. Pomocí atlasu nebo internetu vyhledej chráněné oblasti tajgy.