Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Plošná interpolace (aproximace)
Informační systémy ZMVŠ. ERP ERP (Enterprise Resource Planning) –Enterprise Resource Planning (ERP) je informační systém, který integruje a automatizuje.
Implementace IS ZMVŠ Třebíč. Návrh Vstupem pro návrh je výsledek analýzy = data, funkce, stavy; odtud se doplní systémové funkce, další data, návrh komunikace,
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Sophie Bartošíková Septima B Modelování pražských povodní.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Marta Toušková Útvar rozvoje hl. m. Prahy Setkání geodetů 2013 Ukončení projektu Digitální mapa Prahy a zadání Digitální mapy veřejné správy hl. m. Prahy.
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
Plzeňského a Karlovarského kraje
KEE/POE 8. přednáška Počítačové modelování Křivky Ing. Milan Bělík, Ph.D.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Dokumentace informačního systému
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Informační podpora při krizovém řízení
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Návrh jímacího objektu
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Mapové služby v životním prostředí, indikátory životního prostředí Ing. Kamila Vokřálová Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10,
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
HUMUSOFT s.r.o. 1 FEMLAB 2.3 Konference MATLAB 2002, 7. listopadu 2002 Karel Bittner, HUMUSFOT s.r.o.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Součástí této prezentace bude pravděpodobně diskuse, jejíž výsledkem budou akce. Pomocí aplikace PowerPoint lze navržené akce zaznamenávat v průběhu prezentace.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Diplomová práce Autor: Ondřej Renner
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Diplomová práce Modelování hydrologických a hydrogeologických procesů v systému GRASS GIS Vedoucí práce: Ing. Antonín Orlík Zpracovatel: Lucie Juřikovská.
Využití GIS pro hodnocení krajiny
Prostorová databáze lázní v České republice
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Využití mapového serveru pro IS GP Aleš Bartečko vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Geologický pavilon Prof. F. Pošepného IGI HGF VŠB - TU Ostrava.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geoinformatika úvod.
Publikujeme s Autodesk MapGuide v.5.0 Ing. Jan Růžička, Dr. Ing. Jiří Horák VŠB-Technická univerzita Ostrava
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Portál územního plánování v praxi
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
1 Principy simulace Definice Koncepce tvorby modelů Obecné charakteristiky.
STÁVAJÍCÍ STAV Počet obyvatel okresu - 55 tisíc Počet zásobovaných obyvatel RAVOS - 28 tisíc Z toho skupinový vodovod Rakovník - 22 tisíc.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Interoperabilita Interoperabilita na úrovni dat
Geografické informační systémy
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Geografické informační systémy
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
Transkript prezentace:

Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS Doktorandská práce Využití geoinformačních technologií pro modelování hydrogeologických procesů Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS David Vojtek David.Vojtek.hgf@vsb.cz

Definice „Hydrogeologie je nauka o vzniku, vlastnostech, vyhledávání, průzkumu a jímáni podzemních vod a o geologických a hydraulických podmínkách jejich akumulace v horninách a proděni horninami.“ Skripta VŠB Hydrogeologie – 1.díl Obrázek znázorňující podzemní a povrchovou hydrogeologii???

Hydrogeologické modelování Realita Tvorba GRIDU Klíčové prvky reality Konverze na model

Hydrogeologické modely Deterministické Numerické Matematický popis hydrogeologických a hydrochemických podmínek na lokalitě Využívají řídících diferenciálních rovnic proudění a zákona zachování hmoty pro simulování proudění podzemní vody a transportu rozpuštěných látek ve vodě Založeny na reálných pozorováních a představách o lokalitě Přechod na popis numerických modelů Analytické Stochastické

Základní důvody pro modelování podzemních vod Generické - porozumět interakci různých procesů Interpretační - získat náhled na fyzikální procesy na lokalitě Prediktivní - predikovat proudění podzemní vody a transport polutantů v budoucnu

Základní funkce modelů pro modelování podzemních vod 1 Modelování proudění Co takový model podzemních vod dělá; transport a znečištění

Základní funkce modelů pro modelování podzemních vod 2 Modelování transportu kontaminantu

Cíle projektu Metodika pro import a export dat z a do programového prostředí pro modelování podzemních vod GMS 3.1 Vizualizace dat Doplnění vstupních parametrů infiltrací v modelů Ověřit potenciální zpřesnění modelů

Oblast zájmu Obrázek kde daná oblast leží

Dostupná data Model vytvořeny v rámci projektu DANCE Projekt je zaměřen na analýzu a ochranu jímacího území Nová Ves Současné a předpokládané datové vstupy

Požadovaná data a informace Digitální katastrální mapa (Magistrát města Ostravy; oddělení ochrany vody a půd) Datové sady vodovodních sítí a kanalizací v modelovaném území (Ostravské vodovody a kanalizace s.r o.) Specifikace některých vstupních formátů GMS 3.1 Ovak a magistrát města ostrava

GMS 3.1 Programový produkt pro tvorbu numerických modelů a pro samotné modelování 10 modulů zabezpečujících různé funkce modelu Pracuje s GRIDY (2D, 3D) Pravidelné Nepravidelné Pracuje s vektorem Stručný popis, a moduly

GMS 3.1 a Import Hogentogler SCAPS GMS Sample Data Arc/Info Grid GRASS Grid Surfer Grid TIFF Tabular Scatter Point - 2D Tabular Scatter Point - 3D Tabular Observation Point DXF

GMS 3.1 a Export Arc/Info Grid GRASS Grid 2D Scatter do Shapefile DXF TIFF UTEXAS Pore Pressures UTEXAS Profile Lines

GMS 3.1 a grafické výstupy Minulost Současnost a budoucnost GMS nemá dostatečné nástroje pro tvorbu grafických výstupu Výstupy byly vytvářeny kombinacemi různých postupů Současnost a budoucnost pomoci programu pro tvorbu a správu GIS lze dosáhnou výstupu na kvalitativně i kvantitativně vyšší úrovni Minuly a současný stav

Rozbor budoucích cílů 1 Úprava datového modelu stávající databáze vrtů, která je nyní dostupná Na základě nového datového modelů databáze vytvořit exportní procedury pro vygenerování vstupních dat (profilů vrtů) pro tvorbu modelu Metodika importu a exportu dat z programových prostředků GIS a geologických databázi

Rozbor budoucích cílů 2 Úprava dat digitální katastrální mapy Rozdělení typů povrchů na propustné nepropustné Propustné plochy pak dle schopnost absorpce vody (déšť) Úprava dat sítí vodovodu a kanalizace U vodovodů zahrnutí úniků, které jsou zmapované U kanalizace množství úniku odhadem Zpřesnění současných modelů, přesnějšími vstupy infiltrací, jak přirozených tak umělých

Rozbor budoucích cílů 3 Začlenění upravených dat do stávajícího modelu Provedení modelování a ověření možných vlivu umělé i přirozené infiltrace na přesnost výsledků modelování Výsledkem by mělo být odstranění jedné z nejistot při interpretaci výsledků modelování Verifikace existujícího modelů a zpřesněného modelu.

Děkují za pozornost