Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

Název Mollové stupnice s béčky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Název Durové stupnice s béčky Předmět, ročník
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Název Intervaly Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Portréty literárních osobností světové literatury
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NázevOperační systém Windows Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Název Řešení soustavy rovnic dosazovací metodou Předmět, ročník
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevRůst rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s testem, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová.
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
NázevNásobení mnohočlenů Předmět, ročník Matematika, tercie (3. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Výkladová.
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
NázevMinerály 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Minerály – zákl. informace, rozdělení minerálů, vlastnosti.
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
NázevDřeviny III Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí z botanických vycházek, lze použít i jako materiál.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Název Durové stupnice s křížky Předmět, ročník
Název Mollové stupnice s křížky Předmět, ročník Hudební výchova, sexta
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Krytosemenné rostliny – zrání vajíčka Předmět, ročník
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
DETEKTVINÍ LITERATURA
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle E. A. Poea. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Poe, život, dílo Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 11. 4. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Edgar Allan Poe 1809-1849

Základní životopisné údaje narozen 19. ledna 1809, Boston, USA zemřel 7. října 1849, Baltimore básník, prozaik zástupce romantismu v USA průkopník žánru detektivní, hororové a science-fiction povídky

Přehled děl Havran (1845) Zánik domu Usherů (1839) Vraždy v ulici Morgue (1841) Jáma a kyvadlo (1842)

Znaky tvorby smutek (je vyšší emoce než smích) šílenství hrůzostrašné scenérie a prostředí (sklepení) pohled do nitra člověka – psychika paralelní k přírodním dějům

Zajímavosti Edgar Allan Poe se oženil se svou třináctiletou sestřenicí. Celý život se potýkal se závislostí na alkoholu a jiných omamných látkách a hráčskými dluhy. Většinu života prožil v bídě.

Pád domu Usherů - otázky k textu v čítance: Vytvořte osnovu vypravovaní. Víme, že se jedná o hororovou povídku. Které jazykové prostředky využívá tento žánr, aby působil na čtenáře? (všimněte si popisů) Proč myslíte, že měly Poeovy hororové povídky takový úspěch?

Zdroje Poe, Edgar Allan. Jáma a kyvadlo. 2. vydání. Praha: Odeon, 1978. 156 s. ISBN 01-091-78 Obrázek [cit. 2013-04-11]. Dostupný pod licencí Public domain na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Edgar_A llan_Poe_2.jpg