Aktivní bezpečnostní prvky automobilů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohon všech kol vozidel Škoda
Advertisements

Řízení motorových vozidel
První – učebního oboru „Mechanik opravář motorových vozidel“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Tematická oblast: Prací.
Notebook. Notebook je označení pro přenosný počítač Jsou v něm zabudované komponenty, srovnatelné se stolním PC.
Jan Tomáštík Michal Vencel Jan Bereznaj
Úvěr… Petra Janečková; C2B. Obsah… Co to je? Jak funguje bankovní trh? Druhy Co dělat při předlužení? Rizika.
Svět techniky a já Lucie Šamárková. Obrázky nejrůznější techniky.
Oddělování složek směsí
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
kadeřnice učitelka ve školce kriminalistka zdravotní sestřička.
Červen 2014 Jan Ryšavý, 9. A. SNADNO SE POLOŽÍ......TĚŽCE SE ODPOVÍDÁ.
Švédsko Zeměpis Moravec Jan, 6. A.
KANADA.
Pavlína Šimková Obchodní akademie a St ř ední odborná škola logistická, Opava.
ABS SUPERSTEER – INTELIGENTNÍ BRZDOVÝ SYSTÉM Stříbrná medaile na výstavě Agritechnica 2009 v Hannoveru.
FYZIKA 9 ASTRONOMIE ILUSTRACE K TÉMATU SLUNCE Mgr. Eva Smolíková 2013.
Výuka předmětu automobily
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
Weissová, Krejcarová C2A
TECHNICKÉ PROSTŘEDKY AKTIVNÍ BEZPEČNOSTI
FRANCIE Geografické údaje.
Světlo Opletal Stanislav Předmět : Biologie Vyučující : Mgr. Kašpar Ludvík.
Tramtrain Vozidlo pro kombinaci městskou a příměstskou dopravy při využití vozidel uzpůsobených pro jízdu na železničních i městských kolejových tratích.
Technické prostředky aktivní bezpečnosti automobilů
 Postaven v novogotickém slohu  Z glazurovaných cihel  Architekt - Waldemar Kandler.
ZSV Filip Kuřec, 6.A.  Historická v ě da, zabývající se chováním, jednáním, pro ž íváním a dalšími č innostmi jedince  Zalo ž ena 1879 Wilhelmem Wundtem,
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Atomový obal Předmět: Fyzika.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Co se dozvíme? Úvod – „Děti květin“ Projevy skupiny Cestování
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Známe spoustu druhů tzv. létajicích ryb
Nové procesory Intel Xeon Maturitní předmět: ICT.
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Marian Příhoda.
Šalmaj.
Kokainovník pravý (rudodřev koka)
Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.
{ Basketball Tělesná výchova Julie Ráčková, 6. A.
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
Tramvajová vozidla.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Aktivní bezpečnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_20.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dynamika pohybu dopravního prostředku Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VY_32_INOVACE_ES_13 SADA Elektrické systémy. Systém ABS : Spouští se sešlápnutím brzdového pedálu Systém snímá rychlost otáčení jednotlivých kol K systému.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pohyb jednotlivého vozidla a brzdění Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
VY_32_INOVACE_AUT1_15 Požadavky na karoserii z hlediska bezpečnosti.
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
Elektronické systémy brzdové soustavy , Brno Připravil: Bc. Václav Kočí Obor: Management techniky Ústav: Techniky a automobilové dopravy.
Název:Základy systémů ABS a ASR Autor:Ing.Karel Hrádek Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Brzdy Ročník:druhý Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
Samosvorný diferenciál
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
Nehodovost na okrese ZNOJMO
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

Aktivní bezpečnostní prvky automobilů Základní škola Vodní 27 Mohelnice 78985 Jiří Hňoupek IX. B

OBSAH Podíváme se na aktivní bezpečnostní prvky automobilů Dozvíme se něco o bezpečnostních prvcích automobilů Rozebereme si statistiky dopravních nehod

AKTIVNÍ BEZPEČNOSTNÍ PRVKY Aktivní bezpečnost je u strojů a zařízení soubor vlastností pomáhajících zabránit vzniku nehody. aktivní bezpečnost působí ještě před způsobením nehody. Mezi další prvky aktivní bezpečnosti patří moderní elektronické systémy. Rozlišujeme čtyři.

ROZDĚLENÍ AKTIVNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH PRVKŮ ABS ASR EBA ESP

ABS ABS je zkratka pro Antiblockiersystem nebo také Anti-lock Brake Systém což znamená protiblokovací systém Hlavní části systému Snímač otáčení kol „Impulsní“ kroužky na nábojích kol Řídící jednotka systému ABS Elektrohydraulické řídící ventily Elektropneumatické řídící ventily

ABS Největší brzdná síla mezi pneumatikou a vozovkou je přenášena právě na mezi adheze, po jejím překročení prudce klesá Z rychlostí dvou diagonálně umístěných kol určuje tzv. referenční rychlost vozidla, se kterou porovnává otáčky jednotlivých kol Tímto neustálým porovnáváním se zjišťuje aktuální zrychlení, zpomalení a skluz každého z kol

ASR Systém regulace prokluzu kol, běžně označovaný zkratkou ASR je rozšíření systému ABS. ASR zabraňuje protáčení hnacích kol a to ve všech rychlostech, čímž zajišťuje stabilitu a ovladatelnost při akceleraci.

ASR Při sešlápnutí pedálu se zvýší výkon motoru a kola začnou přenášet vysoký kroutící moment na vozovku. Pokud ale přenášený kroutící moment vyšší, než jaký je kolo schopné přenést na vozovku, kolo začne prokluzovat. Pokud se toto stane pouze na jedné straně vozidla tak vozidlo začne zatáčet. V tento okamžik začne pracovat systém ASR a sníží kroutící moment přenášený na kola.

EBA Nouzový brzdový asistent, zkráceně EBA nebo BAS, je systém aktivní bezpečnosti, který umožňuje v případě nouzového brzdění vyvinout maximální brzdící účinek bez ohledu na sílu sešlápnutí brzdového pedálu.

EBA Na základě směrnice EU je nouzový brzdový asistent povinnou výbavou všech nových modelů automobilů a lehkých užitkových vozů prodávaných na území Evropské unie s platností od listopadu 2009.

ESP Elektronický stabilizační program, označovaný zkratkou ESP je rozšíření funkce systémů ABS a ASR. Program pomáhá stabilizovat automobil pomocí přibrzdění některého z kol a omezením výkonu motoru například při rychlém průjezdu zatáčkou.

DOPRAVNÍ NEHODY V KRAJÍCH Hl. m Praha Karlovarský nejvíce nejméně

GRAFY DOPRAVNÍCH NEHOD

KDO MŮŽE ZA DOPRAVNÍ NEHODY Nepozorní řidiči – řidič, který za jízdy telefonuje je nejnebezpečnější a často se stává, že právě on zaviní dopravní nehodu. Opilí a zdrogovaní řidiči – řidič , který je pod vlivem alkoholu nebo drog není bezpečný v silničním provozu Špatný stav vozidla – brzdy, tlumiče, řízení, atd.…

Quiz 1.V jakém kraji se bourá nejméně? a) v Praze b) v Karlovarském c) v Jihomoravském 2. Jaký zkratku má nouzový brzdový asistent? a) EBA b) ASR c) ESP 3. Jak se nazývá systém, který zabraňuje protáčení kol? a) ESP b) ABS c) ASR 4. Ve kterém kraji je nejvíce obětí dopravních nehod? a) Jihomoravském b) v Praze c) Středočeském 5. Kdy působí aktivní bezpečnost? a) před nehodou b) během nehody c) po nehodě

KONEC Tímto bych vám chtěl poděkovat za zhlédnutí prezentace. Doufám, že se vám líbila, a že jste se u ní něco naučili. DĚKUJI 

CITACE http://cs.wikipedia.org/wiki/Aktivn%C3%AD_bezpe%C4%8Dnost http://cs.wikipedia.org/wiki/ABS http://cs.wikipedia.org/wiki/Syst%C3%A9m_regulace_prokluzu_kol http://cs.wikipedia.org/wiki/Nouzov%C3%BD_brzdov%C3%BD_asistent http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%BD_stabiliza%C4%8Dn%C3 %AD_program https://www.google.cz/search?q=abs&biw=1455&bih=712&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=QO52VLCWIsf6PLfIgJgG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm =isch&q=eba+system&imgdii=_ https://www.google.cz/search?q=abs&biw=1455&bih=712&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=QO52VLCWIsf6PLfIgJgG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm =isch&q=esp+system&imgdii=_

CITACE https://www.google.cz/search?q=abs&biw=1455&bih=712&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=QO52VLCWIsf6PLfIgJgG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm =isch&q=abs%20system&revid=1284437090&imgdii=_ https://www.google.cz/search?q=abs&biw=1455&bih=712&source=lnms&t bm=isch&sa=X&ei=QO52VLCWIsf6PLfIgJgG&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm =isch&q=asr+system&imgdii=_ www.policie.cz https://www.google.cz/search?q=grafy+dopravn%C3%ADch+nehod&sa=X &biw=1455&bih=712&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=NO92VM6YIcS QPf7FgegG&ved=0CE8QsAQ https://www.google.cz/search?q=grafy+dopravn%C3%ADch+nehod&sa=X &biw=1455&bih=712&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=NO92VM6YIcS QPf7FgegG&ved=0CE8QsAQ#tbm=isch&q=EU