Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Advertisements

Ch_098_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Zlato
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Názvosloví oxidů.
OXIDY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
2. OXIDY CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ RZ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jak se tvoří názvy oxidů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Ch_089_Chemické sloučeniny_Chemické názvosloví
2. Název ze vzorce. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
1. Vzorec z názvu. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 8. ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje a vysvětluje učivo – oxidy. Je určen pro předmět chemie a ročník 8. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Autoři: Karger, I., Pečová, D., Peč, P. Chemie I. pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Kollárovo nám. 7, 772 00 Olomouc: PRODOS, 1999. ISBN 80-7230-027-X.

Oxidační číslo Oxidační číslo je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny. V oxidech a dalších dvouprvkových sloučeninách mají vždy atomy jednoho prvku kladné oxidační číslo a atomy druhého prvku záporné oxidační číslo.

Všeobecně platí, že zásady a pravidla chemického názvosloví anorganických sloučenin jsou v současnosti víceméně vědeckou normou. je nutné pravidla chemického názvosloví dodržovat!!! od druhé poloviny minulého století jsou tato pravidla součástí osnov a učebnic základních, středních i vysokých škol.

Oxidační číslo umožňuje vyjadřovat slučivost prvků. Označuje se římskou číslicí u značky prvku vpravo nahoře. Může nabývat kladných i záporných hodnot (znaménko minus se píše před číslicí, znaménko plus nepíšeme).

Součet oxidačních čísel v iontu je číselně roven náboji iontu. Při určování oxidačních čísel se řídíme tyto pravidly: Součet oxidačních čísel atomů prvků vyjadřujících vzorec sloučeniny je roven nule. Součet oxidačních čísel v iontu je číselně roven náboji iontu. Atomy vodíku ve sloučeninách s nekovy mají oxidační číslo I (HI). Atomy kyslíku ve většině sloučenin mají oxidační číslo –II (O-II). Nesloučené a sloučené atomy téhož prvku mají oxidační čísla rovna nule (Zn0, Cl20)

Platí, že: kladné oxidační číslo má atom prvku s menší elektronegativitou záporné oxidační číslo má atom prvku s větší elektronegativitou

Jak už víme, součet hodnot oxidačních čísel atomů prvků ve vzorci oxidu se rovná nule. Například: v CIIO-II platí 1.(II) + 1.(-II) = 0 v Fe2IIIO3-II platí 2.(III) + 3.(-II) = 0

Postup odvozování: Napíšeme značku prvku vázaného s kyslíkem Podle zakončení přídavného jména v názvu určíme a zapíšeme ke značce oxidační číslo atomu prvku. Zapíšeme značku kyslíku a oxidační číslo jeho atomů v oxidech. Upravíme počet vázaných atomů tak, aby se součet oxidačních čísel atomů ve vzorci rovnal nule.

Pořadí prvků v názvu oxidu je opačné než ve vzorci. Například: oxid měďnatý CuO oxid uhličitý CO2

Oxidační číslo atomu prvku sloučeného s kyslíkem se vyjadřuje různým zakončením přídavného jména v názvu oxidu. I – ný II – natý III – itý IV – ičitý V – ičný – ečný VI – ový VII – istý VIII – ičelý

Příklady oxidů: I – oxid sodný Na2O II – oxid vápenatý CaO III – zlatitý Fe2O3 IV – uhličitý CO2 V – oxid dusičný N2O5 VI – oxid sírový SO3 VII – oxid manganistý Mn2O7 VIII – oxid osmičelý OsO4

ÚKOL - tvořte vzorce oxidů: oxid draselný oxid hořečnatý oxid hlinitý oxid siřičitý oxid vanadičný oxid fosforečný oxid selenový oxid chloristý oxid osmičelý

Řešení: oxid draselný K2O oxid hořečnatý MgO oxid hlinitý Al2O3 oxid siřičitý SO2 oxid vanadičný V2O5 oxid fosforečný P2O5 oxid selenový SeO3 oxid chloristý Cl2O7 oxid osmičelý OsO4

Procvičuj další příklady vzorců oxidů: oxid olovičitý oxid mědný oxid barnatý oxid antimoničitý oxid arsenitý oxid chromičitý oxid cínatý oxid fosforitý oxid lithný oxid rtuťnatý

Opakování - oxidační číslo prvku Je to zdánlivý náboj jeho hodnotu by měly jednotlivé atomy ve sloučenině, když by vazebné elektrony patřily prvku s větší elektronegativitou.

Opakování - oxidační číslo prvku Atomy v molekulách prvků a volné atomy mají oxidační číslo 0 Vodík má ve většině sloučenin oxidační číslo I. Kyslík má ve sloučeninách oxidační číslo -II. U některých prvků platí, že: NaI, KI ,CaII, MgII,ZnII, AlIII Při součtu oxidačních čísel atomů prvků v molekule musíme vždy dojít k nule. Pokud tomu tak nebude, udělali jsme chybu. Příkladem je voda: H2IO-II ( platí, že 2 . 1 - 2 = 0)

Použité zdroje Acetic acid structures4. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 30. 10. 2005, 20:41 [cit. 2012-12-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Acetic_acid_structures4.png