Antioxidanty Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VSTUPTE DO DALŠÍHO ROČNÍHO OBDOBÍ “PODZIM”
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Proč finské doplňky stravy FINCLUB?. PROČ NAŠE PRODUKTY NEMAJÍ KONKURENCI?
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Voňavé čerstvé květiny, a něžná péče olejů v šampónech TianDe.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Glukosa a její vznik.
Komponenty výživy Hejmalová Michaela.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Základní struktura živých organismů
Anémie Hejmalová Michaela.
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BUŇKA.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
TUKY (LIPIDY).
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
Osteoporóza.
STRAVA MÁ VELKÝ VLIV NA NÁŠ ORGANISMUS
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Biopotraviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Antioxidanty Hejmalová Michaela

OXIDAČNÍ STRES poškozuje buňky (zejména buněčné membrány) poškozuje genetický materiál (vznik mutací) přispívá ke vzniku infekčních přisuzuje se mu role při vzniku aterosklerózy, diabetu, nádorových onemocněních, degenerativních nervových onemocnění, stárnutí u diabetu se podílí na rozvoji diabetických komplikací a akcelerované aterosklerózy

vysoce reaktivní látky, které mají svůj původ: VOLNÉ RADIKÁLY vysoce reaktivní látky, které mají svůj původ: v potravě v životním prostředí v látkové výměně organismu při obranných reakcích organismu jejich nadbytek je škodlivý (oxidační stres), ale v organismu mají i své fyziologické funkce

ANTIOXIDANTY antioxidant = protikyslíkový (protioxidační) látky, které neutralizují účinek volných radikálů,a tím chrání organismus před jejich nadbytkem antioxidanty jsou : minerální látky – selen, zinek vitaminy – vit.C, E enzymy a koenzymy – koenzym Q10 karotenoidy - uhlovodík skvalen (squalin) některé třísloviny – čínský čajovník buněčné antioxidanty na bázi AMK – taurin, glutathion bioflavonoidy – kvercetin….

ANTIOXIDANTY přirozené syntetické v přírodě nebo v dané potravině se vyskytující, i když v malých koncentracích syntetické uměle vytvořené bez patřičného relevantního výskytu v přírodě

Děkuji za pozornost

BIOFLAVONOIDY - zdroje ovoce a zelenina citrusové plody, hrozny, červené a modré ovoce, cibule, česnek, ořechy obiloviny pohanka oleje pupalkový, slunečnicový, panenský olivový byliny čaj, šalvěj, třezalka taurin mléko