Afrika od jména berberského kmene Afrigi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Opakování Afrika.
Od vigvamů k mrakodrapům.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
AFRIKA Geografická poloha.
Téma hodiny: Afrika FG Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Přírodní podmínky Horizontální členitost
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Charakteristika kontinentu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
SEVERNÍ AFRIKA.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
IRSKO Robin Plch 8.A
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Registrační číslo projektu
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Afrika – Severní region
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
BELGIE.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
Evropa Poloha a rozloha.
Úvod Charakteristika kontinentu Přírodní poměry
Subsaharská Afrika.
Portugalsko Info a obrázky.
Problémy současné Afriky
ASIE.
Obyvatelstvo.
PORTUGALSKO.
Zdeněk Bergman, G Teplice
Afrika Jižní Afrika I. Jan Dušek.
VY_52_INOVACE_03/2/19_ZEMĚPIS
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Jihoafrická republika
Afrika – poloha, rozloha
- poloha - rozloha - reliéf
Jižní Afrika.
JAK SE JMENUJE ZVÍŘE NA OBRÁZKU?
Afrika – socioekonomická charakteristika
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Registrační číslo projektu
CO VYJADŘUJE SLOVO SAHEL
Afrika.
Afrika – SES - obyvatelstvo
VY_32_INOVACE_ZCR_628 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Základní charakteristiky Afriky Jméno autora:Mgr. Lucie.
Obyvatelstvo a sídla.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_02_Afrika Autor Vladimír Kopal.
Afrika.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
REGIONY AFRIKY.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Afrika - poloha Leží na všech 4 polokoulích: S,J,Z,V
Transkript prezentace:

Afrika od jména berberského kmene Afrigi název jedné z římských provincií v oblasti Kartága s Asií spojena Suezskou šíjí (120 km dlouhou) od Evropy oddělena Gibraltarským průlivem (14 km široký) rozkládá se po obou stranách rovníku - zhruba stejná vzdálenost nejsevernějšího a nejjižnějšího bodu od rovníku Bílý mys, Zelený mys, Střelkový mys, Ras Hafun

Afrika rozlohou 30 mil. km2 je 3. největším kontinentem (20 % světové souše) počtem obyvatel 900 mil. je druhým nejlidnatějším kontinentem po Asii poměrně málo ostrovů: Madagaskar (586 tis. km2, 4. největší na světě); Maskarény, Komnory, Zanzibar, Kanárské a Kapverdské ostrovy; v Atlantiku leží opuštěný ostrov Svatá Helena a Ascension

I. Tajuplný kontinent pobřeží známé pro Evropany od konce 15. století, ale vnitrozemí bylo dlouho neprobádané ( až 19. století – Livingstone, Stanley, Holub) na starých mapách často název: „Hic sunt leones - zde žijí lvi„ Kolonie – VB, Francie, Portugalsko, Belgie, Španělsko, Itálie Dekolonizace – 1960 – Rok Afriky Republiky ( Maroko + Lesotho)

II. Kontinent rovin a plošin pevnina převážně složena z hornin prahorního stáří převládají roviny a plošiny Afrického štítu

III. Malá horizontální členitost vyrovnaná pobřežní čára, malý počet ostrovů a zálivů prakticky jediným poloostrovem je Somálský (850 tis. km2)

IV. „Mladá" říční síť řeky překonávají okrajové prahy pevniny častými vodopády a peřejemi, velká nevyrovnanost odtoku nejdelší řekou je Nil (6.670 km) a nejvodnatější Kongo velký podíl bezodtokých oblastí (1/3 plochy kontinentu) ve V části velké množství jezer ( kontinentální rift)

V. Nejteplejší kontinent převládá rovníkové a tropické podnebí absolutně nejvyšší teplota na zemi naměřena v libyjské Azíziji: 58° C nejvyšší průměrnou roční teplotu na Zemi má Dalol v Etiopii: 34,4 °C

VI. Kontinent pouští největší pouští na světě je Sahara (7,8 mil. km2) Dále Namib, Kalahari nejnižší průměrné roční srážky na Zemi má Asuán v Egyptě (0,5 mm ročně)

VII. „Černý" kontinent převažuje negroidní obyvatelstvo (černoši), jižně od Sahary; na severu europoidní (Arabové) tradiční africká náboženství a kulty Islám, křesťanství, animistické

VIII. Demografická specifika většina obyvatel žije na venkově špatné demografické i zdravotní charakteristiky - nízká střední délka života a vysoká úmrtnost; obyvatelstvo trpí velkým množstvím nemocí (malárie, spává nemoc, AIDS) a hladem extrémně vysoká natalita (45 promile) je nejvyšší ze všech kontinentů mezi kontinenty nejnižší střední délka života: 52 let pro muže a 54 let pro žen mezi kontinenty nejvyšší kojenecká úmrtnost (přes 100 promile) a nejvyšší podíl dětí do 15 let (45 %)

velmi nízká míra urbanizace (pouze 35 %) - přesto je zde téměř více než 20 milionových měst velmi složité národnostní poměry: obyvatelé hovoří 400 jazyky žije zde přes 900 mil. - nejvyšší nárůst počtu obyvatel mezi kontinenty (3 % ročně) hustota zalidnění je nízká (průměrně 30 obyv. na km čtvereční), velké kontrasty: extrémně vysoká v údolí Nilu (až 800 obyv.) - liduprázdné pouštní oblasti (Sahara, Kalahari)

IX. Export surovin a zemědělských produktů těžba diamantů, zlata, platiny, uranu, mědi a fosfátů export olejnin, kakaa, datlí a koření hlavním hospodářským odvětvím zůstává nadále zemědělství (65 % pracujících)

X. Politická nestabilita politická nestabilita a časté konflikty polovina z celkového počtu uprchlíků na světě většina politických hranic byla vytvořena na začátku koloniálního období, bez přihlédnutí k národnostním hlediskům