ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Čína Jarmila Kovářová. Čína - republika Říše středu Říše středu komunistický stát komunistický stát rozloha: 9,6 mil.km²- 4. na světě rozloha: 9,6 mil.km²-
Indie.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
VENEZUELA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Východní Evropa – Ukrajina
Rumunsko.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA – hospodářský obr.
USA United States of America
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Austrálie.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 2
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
AUSTRÁLIE.
VY_52_INOVACE_03/2/15_ZEMĚPIS
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Východní Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
AFRICKÉ REGIONY.
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
SLOVINSKO.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Austrálie.
Mimoevropské regiony – Východní Asie – Čína 1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Viet Nam.
Čína
Jižní Asie.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Čína Jan Dušek.
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Čína Gobi Peking.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_9.ročník 14_Východní Asie Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_12 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace Alena Carbolová Světadíly Východní Asie Poloha,
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
VY_32_INOVACE_Fi_II_05 Název Čína Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název učiva: Amerika severní
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Obecná charakteristika kontinentu
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Transkript prezentace:

ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát) nejlidnatější stát světa (>1,3 mld.obyvatel) součástí Číny je rozsáhlá oblast Tibet (náhorní plošina ve výšce 4500 m n.m.) Tibet dříve samostatný, byl v roce 1950 okupován Čínou a násilně přičleněn k Číně představitelem Tibetu je dalajláma

TIBET OBLAST TIBETU DALAJLÁMA NEPOKOJE V TIBETU

ČÍNA – PŘÍRODNÍ POMĚRY Povrch tvoří hřebeny nejvyšších pohoří (Himaláj, Khun-lun, Karákorám), vysoko ležící náhorní plošiny, a rozsáhlé nížiny (Velká čínská nížina). Velká část území Číny patří do subtropického pásu, sever přechází do mírného podnebného pásu. Východní pobřeží je ovlivněno monzuny. Směrem na západ ubývá srážek, v suchých oblastech se tvoří pouště a polopouště, nebo taky stepi a horské studené pouště.

ČÍNA – PŘÍRODNÍ POMĚRY VELKÁ ČÍNSKÁ NÍŽINA MEZI ŘEKAMI HUANG- HE A JANG-C‘ TIANG (TŘI SOUTĚSKY) MNOŽSTVÍ SRÁŽEK V ČÍNĚ TAKLAMAKAN HIMALÁJ GOBI

ČÍNA – PŘÍRODNÍ POMĚRY V oblastech ovlivňovaných monzuny se nachází vegetační pásmo poloopadavých a opadavých tropických lesů. Typickým porostem jsou bambusové lesy. V těchto lesích žije například panda.

OBYVATELSTVO ČÍNY Čína - nejlidnatější stát světa (1,337 mld.). Populační politika státu snížila rychlost přírůstku, nicméně se počet obyvatel stále zvyšuje. Číňané (Hanové) tvoří 94% obyvatelstva. Zbylých 6% tvoří asi 55 národnostních menšin a etnik (osídlují hlavně periferní oblasti ne severu a jižní oblasti Číny). Nečínské obyvatelstvo bylo dlouhou dobu násilně počínšťováno a utlačováno. (Tibet) Mnoho Číňanů žije v zahraničí, kde tvoří početné menšiny i ekonomicky silné vrstvy. Většina lidí dosud bydlí na venkově. Číňané patří k žluté rase a náleží do čínskotibetské jazykové rodiny. V Číně je rozšířený hlavně buddhismus a konfucionismus. HUSTOTA ZALIDNĚNÍ ČÍNY

ZEMĚDĚLSTVÍ ČÍNY Zemědělství zaměstnává v Číně více než 2/3 obyvatel. Politika čínské vlády způsobila v minulosti velkou chudobu venkova a nízkou produkci potravin. Od poloviny 80-let smějí zemědělci obdělávat soukromé pozemky a prodávat potraviny na trhu. Dnes je povolání zemědělce zvlášť výhodné v zázemí velkých měst. Hlavní plodinou je rýže, které se sklízí nejvíce na světě. V jižní části Číny se v tropickém a subtropickém podnebí pěstuje bavlník, citrusy, čaj, tabák. V severní části v mírném podnebí se pěstuje kukuřice, pšenice, sója, proso. Čína je největším chovatelem prasat a drůbeže. Známý je chov bource morušového. Čína patří mezi světové velmoci v rybolovu a v rybolovu sladkovodních ryb je ve světě první. SBĚR ČAJOVÝCH LÍSTKŮ

TĚŽBA A PRŮMYSL V posledních letech probíhají v Číně hospodářské reformy. Umožnily přístup zahraničního kapitálu, rozmach zahraničního obchodu a modernizaci průmyslu, dopravy a služeb. Výsledkem je rychlý růst objemu a kvality průmyslové výroby. V těžbě některých surovin stojí Čína na popředních místech, například těžba uhlí, železné rudy, cínu, barevných kovů. V poslední době roste těžba ropy. V Číně se těží 95% vzácných minerálů světa. Mezi nejvýkonnější odvětví patří hutnictví, výroba elektroniky, elektrotechniky, textilu a hraček. Čína je významným producentem zbraní, letadel, lokomotiv, vagonů, lodí. Rozvíjí se rovněž věda a výzkum (Čína má svůj vesmírný program).

DOPRAVNÍ PROSTŘEDEK - ŠANGHAJ HONGKONG ULICE V PEKINGU