Ptáci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PTÁCI (Aves).
Advertisements

HATERIE, ŽELVY, KROKODÝLOVÉ
Ptáci - elearning Mgr. Jana Kalová
PTÁCI.
fylogeneze, znaky, stavba těla
Zpracovala Jitka Ciprová
Ptáci Aktivita č. 4: Ptáci Prezentace č. 8 Autor: Pavla Plšková
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Ptáci.
PTÁCI 1 VY_32_INOVACE_F2 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
PTÁCI Hana Dundrová Pro 5. třídu ZŠ.
Ptáci.
Třída: Obojživelníci znaky:
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Třída: Ptáci Aves Ornitologie.
Lidské tělo KOSTRA.
Dělení PTÁKŮ Podle způsobu pohybu: LETCI mají duté kosti přední končetiny – křídla, jsou schopny letu tělo kryto prachovým a obrysovým peřím, které.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Digitalizace výuky Příjemce
Třída: PTÁCI Aves. Třída: PTÁCI Aves.
Povrch těla živočichů.
Plazi-želvy a krokodýli
OPĚRNÁ SOUSTAVA.
Stavba těla ptáků
Třída PTÁCI Ptáci vznikli v druhohorách z plazů. Ptáci jsou obratlovci se stálou tělesnou teplotou. Mají KLOAKU. Mají zobák, kostra většiny ptáků.
Ptáci autor: David Hainall.
PTÁCI 3. a 4.ročník.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu procvičení předchozího.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Obecná charakteristika
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Ptáci - opakování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a obecnými znaky třídy.
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Ptáci (Aves).
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
OBRATLOVCI ptáci.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
SAVCI Mammalia.
Ptáci I. Aves.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Ptáci-opeření vládci vzduchu Pětilístek: křídla
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ptáci Obratlovci Vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Obrázek: Klipart PowerPoint 2007.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Ptáci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_37_Ptáci-zajímavosti
zpracovaný v rámci projektu
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Stavba těla savců.
Třída: Plazi Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PTÁCI Obr.1 ZŠ Hejnice M. Hradil.
Obratlovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Mořští ptáci.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Třída: PTÁCI.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Ptáci Původ Stavba těla.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Ptáci

Třída Ptáci (Aves) skoro 9000 druhů, někteří jsou domestikovaní velikost se pohybuje od 5 cm až po 2 m Teplokrevní obratlovci, kteří se přizpůsobili pohybu ve vzduchu Oddělený velký a malý krevní oběh Kladení vajec do snůšky

Fylogeneze Vznik z plazů v druhohorách Hlavní rozvoj v třetihorách Novinkou je homoiotermie Dobře otáčivá hlava – proč? Oči na stranách hlavy – proč? Vajíčka s vápenatou skořápkou Běhák + zobák

Přizpůsobení k letu Přeměněné končetiny v křídla Peří Pneumatizace kostí Aerodynamický tvar těla

Peří Obrysové letky, rýdovací, krycí Prachové Peří neroste po celém těle PERNICE a NAŽINY Jaké jsou funkce peří? Pelichání Kůže – je bez žláz, pouze kostrční žláza

zbarvení peří → pohlavní dimorfismus výměna peří = pelichání: většinou 2x ročně hnízdní (svatební šat) – jaro → barevné zimní šat – podzim → prosté

zobák: silná rohovina tvar závisí na způsobu výživy (trhající, filtrující plankton, kuželovitý atd….) drápy na prstech Kostra: pneumatizace kostí → duté kosti čelisti protažené v zobák kost prsní má hřeben přední končetiny = redukce prstů zadní končetiny – kráčivé → krátké stehno, ale silná holeň a běhák končetiny veslovací Kost krkavčí a kost klíční – jaká je jejich funkce Svalstvo: mohutné létací svalstvo – hrudní svaly – působí prosti sobě silné svaly též na končetinách