STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Elektrostatika.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Mechanika tuhého tělesa
5. Práce, energie, výkon.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Vzájemné silové působení těles
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Magnetické pole.
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Kapaliny.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Co jsou ekvipotenciální plochy
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti kapalin
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaVlastnosti.
GRAVITACE.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Síla.
Gravitace.
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
POVRCHOVÁ SÍLA.
Název úlohy: 2.6 Povrchové napětí
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Struktura a vlastnosti kapalin
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Kapaliny.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Molekulová fyzika a termika
Přípravný kurz Jan Zeman
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Povrchová vrstva kapalin
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ SÍLA.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN VY_32_INOVACE_07-15 STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN Povrchová vrstva kapaliny Povrchová síla Povrchové napětí

Kapaliny tvoří přechod mezi pevnými látkami a plyny. Uspořádání molekul je krátkodosahové. Molekuly kapaliny kmitají kolem rovnovážných poloh a po velmi krátké době (řádově ns) se přesouvají do nové rovnovážné polohy. S rostoucí teplotou se tato doba zkracuje.

Povrchová vrstva kapaliny Položíme-li na vodní hladinu drobnou minci, nepotopí se a lze pozorovat, že se pod mincí povrch vody mírně prohne. Povrch kapaliny se chová jako tenká pružná blána. Příčinou je silové působení mezi molekulami kapaliny.

Sféra molekulového působení: Kolem každé molekuly si lze představit pomyslnou kouli. Na molekulu silově působí pouze molekuly, nacházející se v této pomyslné kouli. Silové působení molekul ležících mimo sféru je zanedbatelné.

A,B - na molekulu působí okolní molekuly přitažlivými silami C D A,B - na molekulu působí okolní molekuly přitažlivými silami - výslednice těchto sil je nulová C,D - výslednice přitažlivých sil směřuje dovnitř kapaliny a je kolmá k povrchu

Molekuly, jejichž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než poloměr sféry molekulového působení, vytváří povrchovou vrstvu. Molekula přesouvající se do povrchové vrstvy musí překonat přitažlivou sílu – je nutno vykonat práci. Proto mají molekuly v povrchové vrstvě větší potenciální energii. Část energie, kterou mají molekuly v povrchové vrstvě navíc, se nazývá povrchová energie.

Povrchová síla Vytvoříme li v rámečku s pohyblivou příčkou blánu z mýdlového roztoku, bude se blána sama stahovat – snaží se zaujmout co nejmenší povrch. F

Na příčku působí povrchová síla. Tato síla působí v každé povrchové vrstvě a je kolmá na příčku. Mýdlová blána má dva povrchy, povrchová síla působí z obou stran. Velikost povrchové síly lze určit experimentálně. Umístíme rámeček do svislé polohy a příčku zatížíme závažím tak, aby byla v rovnovážném stavu. Na příčku působí tíha závaží G a platí: 2F = G

Působení povrchových sil:

Povrchové napětí Skalární veličina, která vyjadřuje pružnost povrchové vrstvy Je rovno podílu velikosti povrchové síly a délky l okraje blány, na který povrchová síla působí Jednotka povrchového napětí: N·m-1 Závisí na druhu kapaliny a na prostředí nad volným povrchem Zmenšuje se s rostoucí teplotou

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová