Kryptografie – bojový prostředek ve 2. světové válce (ENIGMA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva na řece Sommě Bitva na řece Sommě Zpracovaly: Gansová Lucie
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Vstup USA do války.
Kryptografie Šifrování
Jaderná energie.
Den D.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování Jaro 2008, 7. přednáška.
Asymetrická kryptografie
S U D O K U aneb Vývoj & Přehled.
Číslo v digitálním archivu školy
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
Základy informatiky přednášky Kódování.
Internet - historie.
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
Radek Horáček IZI425 – Teorie kódování a šifrování
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Šifrování Jan Fejtek – Gymnázium, Dukelská 1, Bruntál
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Zabezpečení informace
Kvantová hypotéza Denis Szelle. Planckova kvantová hypotéza  Hledaný vzorec závislosti spektrální hustoty intenzity vyzařování H na frekvenci.
Úvod do kryptologie Historie a klasické šifry
Epsilon 2.B. * Kniha je rozdělena na několik částí * Tyto části vedou k objevení dokumentů o královském původu Ježíše Krista – sangreal, či svatý grál.
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Teorie čísel a kryptografie
Historie kryptografie
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Teorie čísel a kryptografie
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Teorie čísel a šifrování Jan Hlava, Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora Petr Šebek, Gymnázium Uherské Hradiště.
FEAL Fast Encipherment Algorithm Akihiro Shimizu Shoji Miyaguchi, 1987.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Kryptografie včera, dnes a zítra
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Šifrování pomocí počítačů Colossus 1948 ENIAC.
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Automatické šifrování Enigma. Scrambler Φ(x) monoalfabetická šifra Ψ(x,m) = Φ(x+m mod N)
Automatické šifrování
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Šifrování – historické zajímavosti
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
VSTUP SSA DO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY ______________________________________________________.
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_5_ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA Č. 16 Číslo projektu:
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
Zabezpečení informace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Zabezpečení informace
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

Kryptografie – bojový prostředek ve 2. světové válce (ENIGMA) Michal Muthsam PEF, EI, 5. ročník Brno, 26.02.2005

Základní výrazy Kryptografie – věda o šifrování tajných zpráv Kryptologie, kryptoanalýza – věda o luštění šifer Otevřený text – text před zašifrováním Šifrový text – text po zašifrování Steganografie – věda o ukrývání tajných informací bez jejich šifrování (mikrotečky)

ENIGMA (záhada, tajenka) Možno nastavit stroj tak, aby se vlastní šifra nedala nikdy opakovat Patent – 18. 2. 1918 Arthur Scherbius První stroj používaly banky již v roce 1922 Výrobcem byla firma na kancelářské stroje v Berlíně Snaha rozkódovat Enigmu od roku 1938 v Bletchley Park ve Velké Británii A. Turing a jeho stroj La Bombe kopírující Enigmu

Princip ENIGMY Psací stroj, který po stisku klávesy provedl několik permutací a po těchto operacích bylo rozsvíceno písmeno šifrového textu odpovídající stisknuté klávese. Enigma obvykle sestávala z 3 - 4 rotorů, 1 reflektoru a 26 sdířek, odpovídajících jednotlivým písmenům, které mohly navíc definovat dodatečnou permutaci. Po zašifrování jednoho znaku dojde k otočení nejpravějšího rotoru o jeden dílek, po jedné otáčce se otočí jeho soused o jeden dílek atd. (podobně jako např. na počítadle). Tajný klíč byl tvořen jednak výběrem rotorů, jejich nastavením a propojením sdířek. Šlo o poměrně komplikovaný stroj.

Jednoduché schéma ENIGMY

Enigma měla 150 trilionů možných kombinací Tj. 150 000 000 000 000 000 000 Tým společně s Turingem byli schopni omezit kombinace jen na 7 000 Rok 1943 nalezena správná kombinace Úspěch zkrátil válku o 3 – 4 roky Až v roce 1967 se zveřejnily informace o skupině ULTRA

Různé typy kódování ENIGMY Různé sítě pro jednotlivé složky německých ozbrojených sil Síť Kriegsmarine byla nejsložitější na rozluštění Každá síť měla jinou frekvenci obměny kódových knih (1 den – 1 měsíc) Délka zprávy max. 250 znaků

Spojenecké úspěchy Úspěchem bylo získání enigmy z ponorky U-505 Získání kódovacích knih z meterologických lodí a ponorek A samozřejmě rozluštění šifry

Pokus o rozluštění ENIGMY I. Britská letadla položila miny na dohodnutá místa a tím vyprovokovala německá plavidla k vyslání varovné zprávy dalším plavidlům. Tato varování zašifrovaná Enigmou obsahovala odkaz na mapu, Britové však věděli předem, o jaké souřadnice jde, takže je bylo možné použít jako tahák (věděli, že určitá část šifrového textu představuje určitou sadu souřadnic).

Pokus o rozluštění ENIGMY II. Cílem bylo, aby se Němci nedověděli, že byla prolomena šifra. To by způsobilo, že by zdokonalili Enigmu či ihned změnili kódovací knihu. Německé vedení až do konce války se domnívalo, že šifra je neprolomitelná a tudíž se domnívalo, že komunikace mezi svými složkami je zcela bezpečná.

Japonsko a ENIGMA V roce 1934 kupují Enigmu a modernizují, používají od roku 1939, rozluštění v 1940 Jejich kód byl pravděpodobně nejsložitější Označení kódu jako „purpurový“ Zpráva o vypovězení smlouvy s USA byla rozluštěna jen několik hodin před útokem na Pearl Harbor.

Další válečný vývoj šifrování I. Znázornění zvuku pomocí čísel. Bylo tak činěno pomocí vzorkování zvuku několik-rát za sekundu. U každého takového vzorku byla následně měřena jeho amplituda. Tyto pokusy vedly ke zformo-vání prvních teorií o digitálním záznamu zvuku.

Další válečný vývoj šifrování II. Code-talkers - příslušníci indianského kmene Navajo. Často používané výrazy měly přímo definovaný kód v navajštině, u ostatních slov bylo jejich každé písmeno při šifrování nahrazeno anglickým slovem (z pevně defino-vané sady), na toto písmeno začínajícím a to bylo posléze převedeno do Navajštiny (buď jako ekvivalent nebo opis původně v tomto jazyce neexistujícího slova). Díky pečlivě volenému kódovaní slov nebylo toto šifrování během války prolomeno ani přesto, že Japonci mohli využít příslušníka kmene Navajo pro překlad zachyce-ných termínů.

Použité zdroje http://www.fronta.cz/index.php?action=1&sekce=1500 http://worldwariind.wz.cz/enigma.html http://hisorie-sifrovani.wz.cz/sifry.html http://kadlec.unas.cz/purpur.htm a další ...

Dotazy?