Psychologie sportu a tělesné výchovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
VY_32_INOVACE_TMM23860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PSYCHICKÉ JEVY.
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Technická, taktická a psychologická příprava
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
VY_32_INOVACE_TMM23960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
P S Y C H O L O G I C K Á P Ř Í P R A V A
Aplikovaná psychologie
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Duševní zdraví a psychohygiena
Typologie sportu seminář.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Psychologie koučování
Řízení sportovního tréninku
Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologie pro sportovní praxi
Sociální psychologie se zaměřením na sport
MUDr.Kateřina Kapounková
Emoce a psychické stavy ve sportu seminář
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Definice, základní pojmy
Psychologie ve sportu Marie Blahutková Centrum sportovních aktivit VUT Brno VUT Brno.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ iii. blok
teorie oboru ošetřovatelství
Didaktika TV; Martina Matúšková
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Psychologie sportu a tělesné výchovy Viktor Pacholík Masarykova univerzita Fakulta sportovních studií pacholik@fsps.muni.cz

Psychologie sportu jako vědní disciplína Aplikovaná psychologická disciplína Mezioborová disciplína Psychologické vědy Vědy o tělesné kultuře 2 oblasti zkoumání Vliv osobnostních vlastností na sportovní činnost (výkon) Odraz sportovní činnosti v psychice člověka Přímé působení – na osobnost sportovce Nepřímé působení – zprostředkovaně fanoušek, divák... Některé součásti psychologie sportu Sportovní personologie Psychologie koučování Psychometrie Psychologie zdraví Psychomotorika Sofrologie

Psychologická příprava Co je cílem? připravit jedince (tým) k podání výkonu na (nad?) úrovni trénovanosti v potřebném čase (soutěži, klíčovém zápase, klíčovém momentu zápasu…) Na co působíme? motivaci, emoce, myšlení, chování, autoregulaci

Zaměření sportovní psychologie Typická témata sportovní psychologie a) vnímání, myšlení, emoce a motivace, jejich specifika v zátěži (tréninku a soutěži) b) motorické učení c) osobnost sportovce a trenéra d) sociálně psychologické aspekty tréninku (dynamika vztahu trenér - sportovec, trenér - skupina) e) profesiografie (charakteristika sportu z hlediska nároků kladených na psychiku, výběrové pravidla, metody a požadavky, …) f) zdravotní aspekty tělesných cvičení g) psychologická příprava

Sportovní psycholog Absolvent oboru psychologie a pracuje v oblasti sportu (optimálně má osobní zkušenost s nějakým sportem, v něčem soutěžil nebo alespoň nějaký sport trénoval) Absolvent FTVS, FTK nebo FSpS - oboru tělesná výchova, či výjimečně absolvent jiné vysoké školy s dalším postgraduálním vzděláním v kinantropologii se zaměřením na psychologii sportu. Garantem kvality vzdělání a práce sportovního psychologa je APS (Asociace psychologů sportu)

Společnosti zabývající se psychologií sportu 10:38 Společnosti zabývající se psychologií sportu APA – celosvětová asociace psych. sportu FEPSAC – Evropská asociace psych. sp. ČMPS – Českomoravská psychol. spol. APS – Asociace psych. sportu ČR (www.sportpsy.cz)

Vývoj psychologie sportu 1928 OH v Amsterodamu po II. světové válce: - východní směr (Rudik, Zaciorskij, Vygotskij) - západní směr (Eysenck, Vaněk) 1952 OH v Helsinkách 1973 psych. sportu na VŠ v ČR

Psychologická typologie sportů (Kodým, 1970) senzoricko-koncentrační sporty šachy, golf, šipky, střelba... funkčně mobilizační sporty cyklické sporty – plavání, běh, cyklistika... esteticko-koordinačí sporty akrobat. skoky na lyžích, skoky do vody, gymnastika, krasobruslení, sportovní tanec... rizikové sporty automobilismus, parašutismus, sportovní lezení, jachting, letectví, sjezd. lyžování, skoky na lyžích... heuristiko-individuální sporty stolní tenis, judo, karate, box, šerm, badminton... heuristicko-kolektivní sporty sportovní hry – volejbal, basketbal, fotbal...

Osobnost sportovce Individulní přístup individuální jednota duševních vlastností, které jsou relativně stálé a v každé konkrétní situaci se projevují zcela typickým způsobem Individulní přístup

Struktura osobnosti sportovce AUTO- REGULAČNÍ SYSTÉM

Struktura osobnosti sportovce OSTATNÍ ZAMĚŘENOST (SPORTOVNÍ DISCIPLÍNA) POHYBOVÉ DOVESTNOSTI SCHOPNOSTI T E M P E R A M E N T

Struktura osobnosti sportovce OSTATNÍ

Temperament Základ pro dynamiku osobnosti sportovce Vrozená vlastnost osobnosti, která se projevuje charakteristickými znaky

Dynamika osobnosti sportovce Superkompenzační efekt

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE rychlý

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE rychlý vysoká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE rychlý vysoká rychlé

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE rychlý vysoká rychlé krátká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká pomalý

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká pomalý nízká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká pomalý nízká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká pomalý nízká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká S pomalý nízká

Superkompenzační efekt TEMPERAMENT NÁSTUP ODEZVA ODEZNÍVÁNÍ REGENERACE CH rychlý vysoká rychlé krátká S pomalý nízká F pomalé dlouhá M nízká / vysoká (individuální)

potřeba subjektu dosahovat úspěchů v různých druzích činností Výkonová motivace potřeba subjektu dosahovat úspěchů v různých druzích činností 2 potřeby: potřeba dosáhnout úspěchu potřeba vyhnout se neúspěchů

Aspirace Úroveň výkonu, kterou jedinec očekává, že dosáhne po předchozí známé zkušenosti

potřeba dosáhnout úspěchu potřeba vyhnout se neúspěchu Aspirace potřeba dosáhnout úspěchu potřeba vyhnout se neúspěchu úkoly střední obtížnosti úkoly velmi snadné úkoly extrémní náročnosti úspěch neúspěch radost, smích, euforie, výrazná gestikulace... zvýšení ÚA, motivace pláč, vztek, strach, nemluvnost... snížení ÚA, motivac

Aspirace úroveň aspirace (cílová diskrepance) rozdíl mezi vyjádřenou aspirací (očekáváním) a předchozím výkonem. pozitivní nulová negativní

Předstartovní stavy Stav nadměrné aktivace („startovní horečka“)  Stav snížené aktivace (apatie)  Stav optimální úrovně aktivace („bojová pohotovost“) 

Psychologické selhání 10:38 Psychologické selhání Prvotní psychologické selhání Druhotné psychologické selhání ROVNICE STRESU: AGRESIVITA ! ! KRIZE ANXIOZITA FRUSTRACE STRES NEGATIVNÍ EMOCE APATIE

Regulace sportovce Spustit Přeskočit

Motorické učení Proces, při kterém dochází k upevňování motorických schopností v CNS prostřednictvím vytváření a zpevňování synapsí (spojů v šedé kůře mozkové)

Fáze motorického učení 10:38 Fáze motorického učení GENERALIZACE IRADIACE VZRUCHŮ DIFERENCIACE KONCENTRACE VZRUCHŮ AUTOMATIZACE STABILIZACE KREATIVITA TVOŘIVÁ KOORDINACE

Stres Spustit Přeskočit

Co je to zdraví? Pohledy na zdraví: nepřítomnost nemoci; rovnováha mezi organismem a prostředím; stav, kdy je člověku „dobře“. Současné pojetí zdraví: zdraví celkový (tělesný, psychický, sociální a duchovní) stav člověka, který mu umožňuje dosahovat optimální kvality života a není překážkou obdobnému snažení druhých lidí (Křivohlavý, 2001) Přeskočit

Bio-psycho-socio-spirituální rovnováha osobnosti

„Zdraví je stav, kdy je člověku naprosto dobře, a to jak fyzicky, tak psychicky i sociálně. Není to jen nepřítomnost nemoci a neduživosti“ (Ústava WHO, 1948)

Determinanty zdraví Vnitřní vlivy: faktory neovlivnitelné - genetický základ, věk, pohlaví Vnější vlivy: faktory ovlivnitelné - životní styl, životní prostředí, lékařská péče

Základní determinanty zdraví 10:38 Základní determinanty zdraví Životní způsob 50% Životní prostředí 20% Genetický základ 20% ZDRAVÍ Pokud bychom vyšli z předpokladu, že zdraví lze zhruba ze 70% ovlivnit zlepšením životního prostředí a zdravějším chováním lidí, pak je zřejmé, že dosud se této oblasti věnuje jen poměrně malá pozornost. Těžko říct, proč tomu tak je. Odborníkům se zmíněná oblast může jevit jako „málo medicínská“, politikům jako obtížně ovlivnitelná, občanům jako nepříjemně zasahující do jejich soukromí a ohrožující jejich právo na svobodnou volbu svých životních aktivit. Jak už to však bývá, hlavní problém je asi v tom, že zmíněné schéma je velmi zjednodušující a že např. v životním způsobu je skryta celá řada významných okolností, např. kouření, obezita, sedavý způsob života, stres, výživa, alkohol a drogy. Nespornou důležitost má politická a ekonomická situace (bylo by možné ji zařadit do životního prostředí), která do značné míry předznamenává možnost skutečné volby občanů, např. v oblasti pitné vody, výživy, bydlení, vzdělání apod. Další významnou okolností je kultura, která obsahuje tradice, zvyklosti, hodnoty, historickou zkušenost a řadu dalších faktorů, které ovlivňují zdraví lidí. Nejvýznamnější relativně samostatnou determinantou zdraví je kouření. Jeho nebezpečí roste, a to pokud jde o nárůst kouření mládeže a zejména děvčat. Zdravotnické služby 10%

Zdravý životní styl Zahrnuje: dostatek pohybových aktivit, plnohodnotná a vyvážená strava a pravidelný pitný režim, duševní pohoda, dodržování zásad osobní hygieny, ochrana před nakažlivými nemocemi, ochrana před škodlivinami prostředí, ochrana před úrazy, nezneužívání návykových látek.

Nejčastější příčiny úmrtí v ČR kardiovaskulární onemocnění (přes 50%), rakovinné bujení (přes 25%), úrazy a nehody, nemoci dýchací a trávicí soustavy.

Duševní hygiena systém propracovaných pravidel a rad sloužících k udržování, prohlubování nebo znovuzískání zdraví a duševní rovnováhy (Míček, 1984), v širším smyslu slova: péče o umožnění optimálního fungování duševní činnosti, v užším smyslu slova: boj proti výskytu duševních nemocí, základem duševní hygieny je tzv. duševní zdraví - stav, který je výsledkem vědomého či nevědomého dodržování zásad duševní hygieny, správná adaptace (přizpůsobení) organizmu - ovlivňování podněty a podmínkami okolí (stresory → stres).

Prvky duševní hygieny Prvky duševní hygieny vedoucí k duševní rovnováze dělíme: slovo hudba pohyb relaxace masáže energie psychostimulace životní styl a životní filozofie

Další témata... Regulační prostředky Psychologie koučování Psychomotorika Agresivita Bez prezentace

Děkuji za pozornost. pacholik@fsps.muni.cz