Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/03.0008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Král a Ondřej Hlásek
Advertisements

POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Učitelství pro I.stupeň ZŠ,1.ročník,
LIDÉ V OHROŽENÍ povodně
Základy meteorologie.
Extrémní fenomény počasí
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Člověk a příroda.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vytvořil:Jaroslav Šatan
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Přírodní katastrofy.
Světadíly a kontinenty + oceány
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Voda Co o ní víme?.
Tlak vzduchu, tlakové útvary
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Tlak a proudění vzduchu
Pohyb vody na Zemi.
POČASÍ.
Světový oceán.
Krausová, Ničová, Jirotková
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
HURIKÁNY VY_32_INOVACE_ 12 Hurikány.
Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
TROPICKÉ CYKLÓNY petr klika.
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Planeta Země Tvar a velikost
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Claudia Richterová 7.třída
Téma: Vlastnosti blesku
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Tornáda.
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Lidé v ohrožení – bouře, uragány, tornáda, povodně.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
3. PODNEBÍ AMERIKY VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
6. Systémy počasí počasí – okamžitý stav atmosféry (ve vrstvě od zemského povrchu po tropopauzu), charakterizované souborem meteorologických prvků (např.
Boží hněv Novotná, Sahanová.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Nejčastější přírodní katastrofy
Tropická cyklóna Tropická cyklóna je atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže), v podobě obrovského víru s charakteristickým okem ve středu.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Hydrosféra – vodní obal země.
Atlantský oceán VY_32_INOVACE_01_35
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/

Hurikány a tornáda

 hurikán je tento jev označován v Atlantském zálivu, stejný jev v severozápadním Tichomoří je nazýván tajfun a v Indickém oceán cyklon nebo uragán  aby hurikán vznikl, moře musí mít min. teplotu 26,5°C až do hloubky 70m pak se voda začne vypařovat a ke vzniku dopomůže bouřkový mrak zvaný supercela  bouře se stane hurikánem při zvýšení rychlosti větru nad 33 metrů za sekundu (přibližně 120 km/h)

 každý správný hurikán je cyklický (točí se kolem středu, ten se nazývá oko, které má 20-60m)  jméno hurikán v Atlantiku dostane podle hurikánového centra na Floridě každých 6 let se připravuje seznam jmen a střídají se dívčí a chlapecká jména

 silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu  rychlost tornáda se měří tzv. Fujitovou stupnicí (podle míry způsobených škod), tornádo se může pohybovat od 117 do 511 km/h

 vyskytují se v bouřích téměř po celém světě, nejčastěji na středozápadě a jihu Ameriky (tzv. Tornádová alej) -Texas, Kansas, Oklahoma a Nebraska, ve Spojených státech je největší výskyt tornád na světě  rozlišujeme dva hlavní druhy tornád - vzdušné a vodní (obyčejné tornádo, které se dostane nad vodní hladinu)

 jméno „tornádo“ pochází ze španělského tronada=bouřka a tornar=točit se  do vzduchu vznese až 5 tun!  systém, kterým vědci zkoumají tornáda se nazývá „TOTO“, dokáže zaznamenat rychlost větru, tlak, teplotu vzduchu a elektrické výboje, zařízení se nechává na místě dění