Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Boj o ovládnutí západního středomoří
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PRINCIPÁT OCTAVIANUS v čele říše
Rozvoj Athén po řecko–perských válkách
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků.
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Všeználek vypravuje o středověku.
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
VENNOVY DIAGRAMY.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Charakteristika umělecké památky
Antický Řím Architektura 2. část.
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_2D.6.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Antický ŘÍM.
KRIZE A ZÁNIK ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mgr. Michaela Psíková. Obsah DRUHY HER HRY CIRKOVÉ HRY SCÉNICKÉ HRY AMFITEATRÁLNÍ.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O REKLAMĚ Reklama TV spot Rozhlasový spot Billboard Leták ve schránce Inzerce v novinách Reklama v časopisech Bannery na internetu Spam.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
Puzzle – jehličnaté stromy
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Příprava na výkon povolání
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
Starověký Řím.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Římský dům Michaela Psíková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OCTAVIANUS v čele říše AUGUSTUS (vznešený) – vžilo se jako jeho osobní jméno. PRINCEPS první občan ve státě IMPERATOR císař Do jeho rukou byla soustředěna.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_03.
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků. Dostupné.
Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou.
Boj o ovládnutí západního středomoří
dějiny výtvarného umění
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Výtvarné umění starověkého Říma - architektura
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Umění starověkého Říma
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze Jak se žilo v Římě? Bohatí aristokraté, velkostatkáři a obchodníci žili ve vilách nedaleko Říma, zároveň vlastnili výstavné domy přímo ve městě. Převážná část obyvatel města žila ve velkých nájemních domech v malých a nepohodlných bytech. V dolních částech budov v tzv. tabernách byly řemeslnické dílny, krámky a hospody, které mnohdy sloužily zároveň i jako obytný prostor pro rodinu nájemníka. Čím výše byl byt umístěn, tím horší podmínky pro život. Řím byl závislý na dovozu zboží z provincií – u města byly tři přístavy (přímořský v Ostii a dva další na Tibeře). Doprava zboží do města = nákladní povozy => dopravní zácpy! Úspěšně se živili zejména kuchaři a pekaři, kteří nabízeli své výrobky přímo na ulici nebo v tabernách (Římané jen zřídka jedli v poledne doma). Jedlo se pečivo, sýry uzeniny a oblíbená byla cizrnová placka, která byla nabízena pekařskými učedníky na ulicích celého města. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze

? ? Víš, co je cizrna? Zjisti, jak se jí u nás také říká. Dokážeš vysvětlit proč? (použij slovník, nebo www)

Římský městský atriový dům s peristylem

Římské ulice byly úzké a špinavé – odpad byl vyhazován z oken přímo na ulici. Většina ulic neměla název a domy byly bez čísel => velmi obtížná orientace. V noci byl Řím plný zlodějů, lupičů a prostitutek – kriminalita srovnatelná se současnými velkoměsty. Velkou část obyvatelstva (asi 200 000) tvořil tzv. proletariát = chudina závislá na státní podpoře (jednou měsíčně obdrželi potraviny).

opracované kamenné desky Římská silnice Všechny cesty vedou do Říma Římské silnice byly důležité pro obchod a komunikaci s provinciemi – veřejné silnice Rychlý přesun vojska – vojenské silnice Přeprava pošty – (cursus publicus) – používaly se vojenské cesty s povolením císaře Údržbu silnic a mostů měli na starosti správcové poštovních okrsků (mancipes) Síť stanic kolem silnic měla za úkol měnit koně a postarat se o cestující. Označení stanic – manusio nebo mutatio posita dalo vzniknout dnešnímu označení POŠTA Technicky náročná stavba, některé silnice slouží dodnes – VIA APPIA opracované kamenné desky 6 - 8 m odvodňovací příkop jemný štěrk hrubý štěrk dřevěné kůly maltou spojené ploché kameny

Vodovody Kolem roku 300 př. n. l. byl postaven první státní vodovod – voda byla shromažďována z pramenišť a pak vedena ze vzdálenosti až 100 km 19 vodovody do veřejných kašen, lázní i soukromých domů. Vodovod = podzemní i nadzemní, v dřevěných či olověných trubkách nebo kamenných kanálech. Část vodovodů z dob císařství je dodnes funkční. AKVADUKT

Římské lázně – thermy Veřejné lázně – největší spotřeba vody v Římě Během císařství bylo pro obyvatele postaveno kolem stovky lázní Studené, teplé koupele, horký vzduch, plavecký bazén Převlékárny, podlahové topení Zahrady, obchůdky s občerstvením, sportoviště a tělocvičny, masáže, knihovny, výstavy uměleckých děl Po vzoru Říma se budovaly thermy i v provinciích (Anglie, severní Afrika i střední a jihovýchodní Evropa).

Vchod Předsálí Převlékárna Potní lázeň Vlažná lázeň Horká lázeň Vany Studená lázeň Vytápění

Chléb a hry (Panem et circenses) Závody koňských čtyřspřeží v cirku (Circus maximus) – sázky, fandovství jednotlivým stájím Krvavé souboje gladiátorů v amfiteátrech (Colosseum) Souboje divokých zvířat (sloni, lvi, tygři, býci) Až pro 50 000 lidí Lid se bavil při krveprolití Jak rozumíš nadpisu snímku? Vysvětli.

s Řím v době císařské 1,5 km thermy Koloseum cirkus divadlo chrám 1 1 Forum Romanum 2 Císařské paláce 2 s hradby cesty vodovody Řím v době císařské 1,5 km

REPETITIO MATER SAPIENTIAE EST Škola a vzdělávání Ve městech uměla většina dospělých číst a psát. Prostřednictvím škol chtěli Římané nejen získat znalosti, ale také rozvíjet a formovat lidský charakter. Od dob římské republiky se děti učili mimo dům základům čtení, psaní, matematiky a řečnickému umění. REPETITIO MATER SAPIENTIAE EST

Římská rodina P R O U Š T Ě N C I Otec jediná rodinná autorita Pater familias – otec rodiny d o m á c n s t Matróna – matka Otec jediná rodinná autorita správce veškerého majetku soudce v rodinných sporech dokud nezemřel, nemohli ženatí synové od rodiny odejít vychovával k práci a odpovědnosti starší syny učil je starosti o zemědělské hospodářství Děti Synové s vlastními rodinami P R O U Š T Ě N C I Domácí otroci Matka správce domácnosti odpovídala za čeleď rozdělovala práci vychovávala malé děti Zemědělští otroci

Typický mužský oděv svobodného římského majitele půdy Tóga 2,20 m 5,50 m Typický mužský oděv svobodného římského majitele půdy Nosila se jako svrchní oděv. Spodní oděv tvořila lehká tunika (košile bez rukávů s délkou po kolena). Ženy nosily přes tuniku stólu (dlouhý nařasený plášť).

? Středomořský národ Nejvyšší volený římský úředník Období Augustovy vlády Zakladatel Říma Mocná světová říše Římský samovládce Nástupci Alexandra Velikého Římská matka Hlava římské rodiny Spodní oděv bez rukávů Římská aréna Vláda tří mužů

! Středomořský národ Nejvyšší volený římský úředník Období Augustovy vlády Zakladatel Říma Mocná světová říše Římský samovládce Nástupci Alexandra Velikého Římská matka Hlava římské rodiny Spodní oděv bez rukávů Římská aréna Vláda tří mužů

Prameny a literatura Dostupné z internetu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castra_Vetoniana_Thermen.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Chickpea.jpg http://www.mosapedia.de/wiki/images/Thermen.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PuentedelDiablo.jpg http://www.clker.com/clipart-toga-clothing.html http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jean-Leon_Gerome_Pollice_Verso.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Stola.jpg BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band1. 1. vydání .Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1995, ISBN 3-12- 410110-3. FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1970. RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6.ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, 2001, ISBN 80-85937-59-X. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu 1. 1. vydání. Brno: Didaktis, 2006, ISBN 80-7358-059-4. Snímky 3, 5, 10, 12, 13 jsou prací autora.