Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_480
Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie Jméno autora: Mgr. Soušková Kateřina Třída/ročník: IV. Datum vytvoření: 12.12.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výživa Klíčová slova: Výživa, sacharidy, tuky, bílkoviny, potravní pyramida Druh učebního materiálu: prezentace
diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? téma: Výživa diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? obr. 6
Co je zdravá výživa? obr. 4
EU: „Šest ze sedmi nejrizikovějších faktorů způsobujících v Evropě předčasné úmrtí (vysoký krevní tlak, cholesterol, BMI, nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, nízká fyzická aktivita a nadměrné užívání alkoholu) přímo souvisí s tím, co jíme, co pijeme a kolik máme pohybu.“ zdroj [1]
Co bychom měli zlepšit? zvýšit příjem ovoce a zeleniny zvýšit příjem celozrnného pečiva, snížit příjem pečiva z bílé mouky zvýšit příjem ryb, luštěnin, nenasycených tuků zvýšit příjem čisté neslazené vody (nejlépe kohoutkové), snížit příjem vod slazených snížit příjem cukru a soli snížit příjem cukrovinek snížit příjem alkoholu
Sacharidy měly by tvořit 60 % příjmu energie za den pokud je příjem vyšší, ukládají se ve formě tuků spotřeba řepného cukru (sacharózy) 40 kg/osoba/rok (2x překračuje limit!!!) pozor tedy na sladkosti a sladké nápoje vláknina působí příznivě, je nestravitelná
glykemický index rychlost vstřebávání glukózy Pivo - 110 Glukóza - 100 Rýžová mouka - 95 Brambory pečené - 95 Smažené hranolky - 95 Bramborová kaše - 90 Předvařená rýže - 90 Med - 90 Mouka pšeničná - 85 Meloun vodní - 75 Cukr (sacharóza) -70 Kukuřice - 70 Předvařená rýže - 70 Coca cola - 70 Nudle - 70 Celozrnný chléb - 65 Brambory vařené - 65 Klasická zavařenina - 65 Banán - 65 Pomerančový džus průmyslový - 65 Bílá dlouhá rýže - 60 Slané sušenky - 55 Máslové sušenky - 55 Bílé těstoviny - 55 Mouka z pohanky - 50 Palačinka pohanková - 50 Sladké brambory - 50 Kiwi - 50 Rýže tmavá - 50 Čerstvý hrášek - 40 Hroznové víno - 40 Šťáva z čerstvého pomeranče - 40 Přírodní jablečná šťáva - 40 Chléb žitný celozrnný - 40 Těstoviny celozrnné - 40 Fazole červené - 40 Hrách sušený (vařený) - 35 Mrkev syrová - 35 Jogurt - 35 Jogurt light - 35 Pomeranč - 35 Hruška,fík - 35 Meruňky sušené - 35 Mléko (polotučné) - 30 Broskev - 30 Jablko - 30 Fazole bílé - 30 Fazole zelené - 30 Čočka hnědá - 30 Marmeláda ovocná bez cukru - 30 Čokoláda hořká - 22 Čočka zelená - 22 Loupaný hrách - 22 Třešně - 22 Švestka, grapefruit - 22 Sója - 20 Burské oříšky - 20 Meruňky čerstvé - 20 Ořechy vlašské - 15 Cibule - 10 Česnek - 10 Zelenina kořenová, saláty, houby - 10 zdroj [2]
sacharidy nejsou špatné! obilniny pšenice, oves, kukuřice, rýže dej přednost celozrnným potravinám pečivo, těstoviny, rýže ovoce, zelenina, luštěniny
Tuky živočišné rostlinné negativní vliv nasycené mastné kyseliny → špatné LDL cholesterol → špatný, „zlý“ máslo, tuk v mase, sýrech, mléčných výrobcích rostlinné vesměs pozitivní vliv nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) → dobré HDL cholesterol → dobrý
nenasycené mastné kyseliny omega 3 lněné semínko tučné ryby (losos, kapr), mořské ryby ořechy sójový a řepkový olej omega 6 sezam a slunečnice oleje sója avokádo
bílkoviny mléčná bílkovina – kasein důležitý pro mladé dospělí by měli konzumovat s mírou obr. 5
Ukazatele ukázka evropské statistiky – Veřejné zdraví vyhledej údaje o ČR a porovnej s ostatními státy EU http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/indicators/index_cs.htm
Zpráva o skutečné ceně laciných potravin http://www.youtube.com/watch?v=KYsGrQABum8
Znáš tuto potravinu?
symbol severní Afriky tvrdá pšenice obr. 1 KUSKUS obr. 2
luštěnina druh fazolí nejzdravější naklíčené MUNGO obr. 3
zdroj rutinu – výborný pro posílení pevnosti cév (např. křečové žíly) POHANKA
zdroje obr. 1: Tvrdozrnná pšenice - Kuskus (Kus-Kus, Cous-Cous). Naše výživa [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/sekce-obiloviny/clanek-tvrdozrnna-psenice-kuskus-kus-kus-cous-cous-263.html obr. 2: Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření. Novinky.cz [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.novinky.cz/zena/styl/281716-kuskus-predstavuje-chutne-jidlo-bez-vareni.html obr. 3: Mungo fazole. Wikipedie [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mungo_fazole obr. 4: Science and the evolution of food pyramids?. Practical Biology: science for everyone [online]. 2011 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://practicalbio.blogspot.cz/2011/01/science-and-evolution-of-food-pyramids.html obr. 5: Zvolte kasein. Aktin [online]. 2005 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.aktin.cz/clanek/1488-zvolte-kasein obr. 6: Jíte zdravě?. Hofyland [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.hofyland.cz/?club&klub=33135 1) Výživa a fyzická aktivita: Politika. EVROPSKÁ KOMISE. Veřejné zdraví [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/policy/index_cs.htm 2) KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0. 3) GALLOP, Rick. GI dieta - Jak zhubnout natrvalo a bez strádání: Jak snížit riziko kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Praha: Computer press, 2006. ISBN 80-251-0902-X.