Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
„EU peníze středním školám“
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
„EU peníze středním školám“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_463.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZDRAVÉ MLSÁNÍ Ivana Paletová
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Potraviny rostlinného původu
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
různých tpyech sacharidů
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona III/2VY_32_INOVACE_480

Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie Jméno autora: Mgr. Soušková Kateřina Třída/ročník: IV. Datum vytvoření: 12.12.2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Vývoj člověka, Člověk a zdraví Předmět: Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výživa Klíčová slova: Výživa, sacharidy, tuky, bílkoviny, potravní pyramida Druh učebního materiálu: prezentace

diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? téma: Výživa diskuze: Co si myslíš o zdravé výživě? obr. 6

Co je zdravá výživa? obr. 4

EU: „Šest ze sedmi nejrizikovějších faktorů způsobujících v Evropě předčasné úmrtí (vysoký krevní tlak, cholesterol, BMI, nedostatečný příjem ovoce a zeleniny, nízká fyzická aktivita a nadměrné užívání alkoholu) přímo souvisí s tím, co jíme, co pijeme a kolik máme pohybu.“ zdroj [1]

Co bychom měli zlepšit? zvýšit příjem ovoce a zeleniny zvýšit příjem celozrnného pečiva, snížit příjem pečiva z bílé mouky zvýšit příjem ryb, luštěnin, nenasycených tuků zvýšit příjem čisté neslazené vody (nejlépe kohoutkové), snížit příjem vod slazených snížit příjem cukru a soli snížit příjem cukrovinek snížit příjem alkoholu

Sacharidy měly by tvořit 60 % příjmu energie za den pokud je příjem vyšší, ukládají se ve formě tuků spotřeba řepného cukru (sacharózy) 40 kg/osoba/rok (2x překračuje limit!!!) pozor tedy na sladkosti a sladké nápoje vláknina působí příznivě, je nestravitelná

glykemický index rychlost vstřebávání glukózy Pivo - 110 Glukóza - 100 Rýžová mouka - 95 Brambory pečené - 95 Smažené hranolky - 95 Bramborová kaše - 90 Předvařená rýže - 90 Med - 90 Mouka pšeničná - 85 Meloun vodní - 75 Cukr (sacharóza) -70 Kukuřice - 70 Předvařená rýže - 70 Coca cola - 70 Nudle - 70 Celozrnný chléb - 65 Brambory vařené - 65 Klasická zavařenina - 65 Banán - 65 Pomerančový džus průmyslový - 65 Bílá dlouhá rýže - 60 Slané sušenky - 55 Máslové sušenky - 55 Bílé těstoviny - 55 Mouka z pohanky - 50 Palačinka pohanková - 50 Sladké brambory - 50 Kiwi - 50 Rýže tmavá - 50 Čerstvý hrášek - 40 Hroznové víno - 40 Šťáva z čerstvého pomeranče - 40 Přírodní jablečná šťáva - 40 Chléb žitný celozrnný - 40 Těstoviny celozrnné - 40  Fazole červené - 40 Hrách sušený (vařený) - 35 Mrkev syrová - 35 Jogurt - 35 Jogurt light - 35 Pomeranč - 35 Hruška,fík - 35 Meruňky sušené - 35 Mléko (polotučné) - 30 Broskev - 30 Jablko - 30 Fazole bílé - 30 Fazole zelené - 30 Čočka hnědá - 30 Marmeláda ovocná bez cukru - 30 Čokoláda hořká - 22 Čočka zelená - 22 Loupaný hrách - 22 Třešně - 22 Švestka, grapefruit - 22 Sója - 20 Burské oříšky - 20 Meruňky čerstvé - 20 Ořechy vlašské - 15 Cibule - 10 Česnek - 10 Zelenina kořenová, saláty, houby - 10 zdroj [2]

sacharidy nejsou špatné! obilniny pšenice, oves, kukuřice, rýže dej přednost celozrnným potravinám pečivo, těstoviny, rýže ovoce, zelenina, luštěniny

Tuky živočišné rostlinné negativní vliv nasycené mastné kyseliny → špatné LDL cholesterol → špatný, „zlý“ máslo, tuk v mase, sýrech, mléčných výrobcích rostlinné vesměs pozitivní vliv nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a 6) → dobré HDL cholesterol → dobrý

nenasycené mastné kyseliny omega 3 lněné semínko tučné ryby (losos, kapr), mořské ryby ořechy sójový a řepkový olej omega 6 sezam a slunečnice oleje sója avokádo

bílkoviny mléčná bílkovina – kasein důležitý pro mladé dospělí by měli konzumovat s mírou obr. 5

Ukazatele ukázka evropské statistiky – Veřejné zdraví vyhledej údaje o ČR a porovnej s ostatními státy EU http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/indicators/index_cs.htm

Zpráva o skutečné ceně laciných potravin http://www.youtube.com/watch?v=KYsGrQABum8

Znáš tuto potravinu?

symbol severní Afriky tvrdá pšenice obr. 1 KUSKUS obr. 2

luštěnina druh fazolí nejzdravější naklíčené MUNGO obr. 3

zdroj rutinu – výborný pro posílení pevnosti cév (např. křečové žíly) POHANKA

zdroje obr. 1: Tvrdozrnná pšenice - Kuskus (Kus-Kus, Cous-Cous). Naše výživa [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/sekce-obiloviny/clanek-tvrdozrnna-psenice-kuskus-kus-kus-cous-cous-263.html obr. 2: Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření. Novinky.cz [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.novinky.cz/zena/styl/281716-kuskus-predstavuje-chutne-jidlo-bez-vareni.html obr. 3: Mungo fazole. Wikipedie [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mungo_fazole obr. 4: Science and the evolution of food pyramids?. Practical Biology: science for everyone [online]. 2011 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://practicalbio.blogspot.cz/2011/01/science-and-evolution-of-food-pyramids.html obr. 5: Zvolte kasein. Aktin [online]. 2005 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.aktin.cz/clanek/1488-zvolte-kasein obr. 6: Jíte zdravě?. Hofyland [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://www.hofyland.cz/?club&klub=33135 1) Výživa a fyzická aktivita: Politika. EVROPSKÁ KOMISE. Veřejné zdraví [online]. 2012 [cit. 2012-12-12]. Dostupné z: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/policy/index_cs.htm 2) KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0. 3) GALLOP, Rick. GI dieta - Jak zhubnout natrvalo a bez strádání: Jak snížit riziko kardiovaskulárních nemocí a cukrovky. Praha: Computer press, 2006. ISBN 80-251-0902-X.