GLOBALIZACE Formování globálního systému Nadnárodní společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Světové hospodářství.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Globalizace Konflikty 20. století
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Spolupracovat a společně překonat těžké období. 1.Vliv mezinárodní finanční krize na čínské hospodářství Mezinárodnífinančníkrize Zpomalení světové ekonomiky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Marketingové prostředí
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
2.Marketingové prostředí
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
EVROPA Martin VRZALA.
IMPERIALISMUS KOLONIALISMUS
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
SUBURBANIZACE.
Žádná země nevyrábí vše,
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Vnější hospodářská politika
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Teorie optimální velikosti města
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Hospodářství.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Průmyslová revoluce 6 Obchod a bankovnictví. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc 8 Označení materiáludkc08_prum_rev_obchod_bankovnictvi.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Regionální politika EU v období
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Globalizace.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
GLOBALIZACE.
Evropské hospodářství
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Demografie je věda, která se zabývá:
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
GLOBALIZACE.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

GLOBALIZACE Formování globálního systému Nadnárodní společnosti Daňové ráje Informační technologie

Globalizace „intenzifikace společenských vztahů na celosvětové úrovni, která vede k propojování velmi vzdálených lokalit takovým způsobem, že místní události jsou formovány událostmi dějícími se na míle daleko a naopak“ (GIDDENS, 1990)

Formování globálního systému G.Therbörn (historické vlny) 1. je spojena s rozšířením světových náboženství a vznikem prvních transkontinentálních civilizací 2. nastala v průběhu evropských koloniálních výbojů a zeměpisných objevů, velmoci - Španělsko, Nizozemí, Portugalsko, Francie a Velká Británie 3. mocenské soupeření mezi Francií a Velkou Británií (válka sedmiletá 1756-63) o světovou nadvládu, války napoleonské (1803-1815) 4. vrcholem evropského imperialismu, opiové války, pád Mughalské říše , vlny migrantů směřující do Severní a Jižní Ameriky a Oceánie, začal se formovat světový kapitálový trh, byla ukončena první světovou válkou 5. vycházela z druhé světové války, rozvoj technologií, především v dopravě, zbrojním průmyslu a komunikaci, ukončena rozpadem SSSR a Varšavské smlouvy. 6. probíhá v současné době

Mezinárodní instituce Mezinárodní měnový fond: zajišťuje stabilitu globální ekonomiky a předchází světovým krizím zajišťuje peněžní zdroje ve formě půjček Světová banka: poskytuje pomoc jednotlivým zemím při financování dlouhodobých rozvojových projektů Světová obchodní organizace: globální mezinárodní organizace, zabývající se pravidly obchodu mezi jejími členskými státy a řešením jejich obchodních sporů

Geografické dopady globalizace makrogeografické: vytváření nové hierarchie světových měst, propojených aktivitami nadnárodních společností v oblasti výrobních služeb intenzifikace ekonomické provázanosti vyspělých zemí nová prostorová dělba práce mezi vyspělými zeměmi světového jádra a nově industrializovanými zeměmi světové semiperiferie prohlubující se izolace zemí světové periferie glokalizace společenské: prohlubující se sociální a ekonomická nerovnoměrnost zrychlení a zvýšení pohybu, komunikace a sociálních kontaktů v prostoru vývoj IT technologií a jejich používání dochází k přerozdělení hospodářské moci změny na trhu práce vliv na sub/urbanizaci, infrastrukturu i denní potřeby obyvatel destrukce místních kultur

Wallersteinův model – world system theory svět se dělí do tří oblastí: jádro, periferie a semi-periferie jádro má vysokou úroveň technického rozvoje a vyrábí komplexní produkty rolí periferie je dodávat jádru suroviny, zemědělské produkty a levnou pracovní sílu hospodářská výměna mezi centrem a periferií se koná za nerovných podmínek: periferie je nucena prodávat své výrobky za nízké ceny, ale musí kupovat produkty jádra za poměrně vysoké ceny mezi nimi existuje ještě zóna zvaná 'semi- periferie', která působí jako periferie pro jádro, ale zároveň i jako jádro pro jinou periferii (koncem 20. století by do této zóny patřily např. východní Evropa, Čína, Brazílie nebo Mexiko) portal.zcu.cz/wps/PA_Courseware/DownloadDokumentu?id=40144

Nadnárodní společnosti mateřský podnik a jeho zahraniční dceřinné společnosti historie: kolonialismus industrializace liberalizace teorie volného trhu postavení nadnárodních společností dnes

Daňové ráje charakteristika: nízké nebo žádné daně původ peněz přísné bankovní tajemství usnadněné podmínky pro vytvoření či přemístění společností omezená mezinárodní spolupráce v oblasti soudnictví kritéria pro společnosti k využívání daňových rájů výhody daňových rájů rizika a geografické aspekty: socioekonomické: původ peněz nelegální praktiky zvýšené riziko finanční krize státy jsou ochuzeny o příjmy fyzickogeografické: ochrana životního prostředí ropné katastrofy apod.

http://www. statesidefinance http://www.statesidefinance.com/offshore-company-formation/jurisdictions

Informační technologie časoprostorová komprese zvyšující se mobilita intenzita používání IT „zmenšování“ světa geografické rozpínání sociálních kontaktů oslabení sociálních vztahů nerovnoměrnost využívání IT rozdíly v dostupnosti město x venkov, mladší x starší generace… sociální nerovnost vliv na světovou ekonomiku obchod se zbožím řízení nadnárodních společností zprostředkování služeb world wide web kasínová ekonomika just-in-time socioekonomické důsledky Facebook, Twitter, ICQ…