Název Alexandrovo tažení do Indie a zánik říše Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Advertisements

Nadvláda Makedonie nad Řeckem
MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název Peloponéská válka Předmět, ročník Dějepis, prima
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Název Athény (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
vytvořený v projektu OP VK
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název Harmonie Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Archaické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Zemědělství – rostlinná výroba Předmět, ročník
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
PANOVNÍCI EGYPTA Použitá literatura: Válková, V. : Dějepis 6
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Název Smyslová soustava – rovnovážné ústrojí, chuť a čich
Název Slavnosti a hry Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Sedm divů starověkého světa Předmět, ročník Dějepis, prima
Egypt – historický vývoj
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Umění starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Helénistické období.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název The United Kingdom – Wales Předmět, ročník Seminář z anglického jazyka, septima Tematická oblast Reálie anglicky mluvících zemí I. AnotaceJedná se.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Téma: ŘECKO 8, HELÉNOSTICKÉ STÁTY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: říše Seleukovců, ptolemaiovský Egypt a antigonovská Makedonie Škola: ZŠ Náklo.
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Alexandr Makedonský (Veliký)
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Transkript prezentace:

Název Alexandrovo tažení do Indie a zánik říše Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast Starověké Řecko Anotace Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova rozpad říše, tažení, diadóchové Autor Mgr. Lucie Babišová Datum 12. 4. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Alexandrovo tažení do Indie a zánik říše   Předmět: dějepis Ročník: prima Anotace: Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova: rozpad říše, tažení, diadóchové

Tažení do Indie nové tažení s cílem ovládnout Indii – do oblasti povodí Indu (327 př.n.l.) nezvyklé přírodní podmínky, nedostatek potravy a pitné vody → nespokojenost vojska → Alexandr nucen se vrátit

Tažení do Indie – popis tažení Pochod Indií byl vysilující. Makedonské vojsko mělo v bojí mnohem větší ztráty než dříve, zejména raněných. Ještě více však vojáci trpěli nemocemi, v tropickém podnebí se vyskytovaly choroby, jaké řečtí lékaři doposud nepoznali. Smrtelné nebezpečí hrozilo od hadů a hmyzu. Ale i zdraví vojáci nesnesitelně trpěli. Trvalo období dešťů a Makedonci, nezvyklí takovému počasí, tělesně umdlévali. Všechno, co měli na sobě , bylo neustále mokré. V mokrých šatech pochodovali, ve vlhkých přikrývkách se ukládali ke spánku. Z jejich oděvů se staly jen cáry. Co bylo z kovu, rezivělo. Šířila se deprese. Vojáci se nedokázali neustálý déšť vysvětlit, neuměli si představit, co je ještě čeká, přestávali věřit, zda vůbec mohou dojít k nějakému cíli ...... V táboře na řece Hyfasis odmítli jít dál. Za osm a půl roku ušli 18 000 kilometrů. Teď už neměli sílu v cestě pokračovat. Zdroj: SEDLMAYEROVÁ, Milena. Dějepis formou ukázek z krásné literatury. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995. ISBN 80-85572-68-0. s. 37.

Mapa Alexandrovi říše Zdroj: [cit. 2013-04-12]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AImperio_de_Alejandro_Magno_con_ruta.svg

Po návratu z Indie po návratu z Indie Alexandr v Babyloně připravuje další tažení (záměr obeplout Arabský poloostrov), ale onemocní a nečekaně roku 323 př.n.l. umírá ve 33 letech důsledek Alexandrových výbojů: vliv řecké kultury ve vých. zemích (hellenismus) – splývání kultur rozvoj obchodu

Rozpad říše Alexandr umírá bez dědice → války o Alexandrovo dědictví (rozsáhlá říše s nesourodými národy a tradicemi) rozpad říše na menší celky – soupeření Alexandrových vojevůdců (diadóchové) vznik tří helénistických říší: Makedonie a Řecko – vláda Antigonovců Asijská část s centrem v Sýrii – vláda Seleukovců Egypt – vláda Ptolemaiovců 2. stol. n. l. – vliv nastupující římské říše → Makedonie 148 př. n.l. a Řecko 146 př. n.l. ovládnuty Římany

Úkoly Práce s historickým atlasem: ukaž na mapě území dobitá Alexandrem Makedonským (tažení do Indie). Jak jsou označováni Alexandrovi vojevůdci? Na které tři celky se rozpadá říše Alexandra Makedonského a které tři dynastie stojí v čele těchto celků? Kdy jsou dobity Makedonie a Řecko římskou říší?

Úkoly - řešení Práce s historickým atlasem. Diadóchové. Makedonie a Řecko (Antigonovci), Asijská část (Seleukovci), Egypt (Ptolemaiovci). 148 a 146 př.n.l.

Citace KUNSTOVÁ Eliška, MANDELOVÁ Helena, PAŘÍZKOVÁI lona. Dějiny pravěku a starověku: dějepis pro 6. ročník základní školy a primu osmiletého gymnázia. Vyd. 1. Ilustrace Jan Tichý. Liberec: Dialog. ISBN 80-862-1857-0. ROBERTS John M. Ilustrované dějiny světa. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1999, 191 s. ISBN 80-717-6775-1. RULF, Jan , VÁLKOVÁ Veronika. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 139 s. ISBN 80-723-5274-1. SEDLMAYEROVÁ, Milena. Dějepis formou ukázek z krásné literatury. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995. ISBN 80-85572-68-0. SOCHROVÁ Marie. Dějepis v kostce. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997, 159 s. ISBN 80-720-0094-2.