CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základní struktura, metainformace
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
Kaskádové styly (Cascading Style Sheets, CSS) slouží k formátování HTML prvků. Pomocí kaskádových stylů lze nastavit font, řez písma, velikost písma, zarovnání,
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Písmo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
TNPW1 Cvičení
Kaskádové styly tvorba webových stránek
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
CSS Cascading Style Sheets. Výhody CSS Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Mohou ušetřit psaní zdrojového kódu Tvoření libovolných vzhledů Tvoření libovolných.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
WORDPAD Textový dokument.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Transkript prezentace:

CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují prohlížeče od verze IE 4.0. Je to kolekce metod pro grafickou úpravu webových stránek. Největší výhodou je, že lze oddělit formátování stránky do samostatného souboru.

Nástin možností CSS Nastavení libovolné a přesné velikost písma, prokládání, kapitálek Odsazení prvního řádku odstavce, zvětšení řádkování Zrušení nebo zvětšení prázdného prostoru po odstavci Automatické formátování nadpisů Zvýrazňování odkazů po přejetí myší Automaticky grafické odrážky Zneviditelnění, zprůhlednění nebo nezobrazení určité části textu

Nástin možností CSS Předefinování grafického významu běžných tagů Nastavení pozadí čehokoliv Umístění libovolného objektu kamkoliv do stránky Přidání rolovacích lišt Orámování a nastavení okrajů Dynamické prvky na stránce

Definice CSS stylů CSS styl lze definovat třemi způsoby:   in-line zápis (přímý zápis) stylopis – zapisuje se v hlavičce HTML stránky externí stylopis – externí soubor

Definice CSS stylů inline zápis in-line zápis (přímý zápis) – slouží k nastavení parametrů konkrétní značky. Za požadovanou značkou se použije parametr style=“ “. Hodnotou tohoto parametru je seznam atributů, které tuto značku ovlivní. <p style="color: red">Tento odstavec bude červený.</p>

Definice CSS stylů stylopis Stylopis se zapisuje v hlavičce HTML stránky párovou značkou <style>. Uvnitř této značky se definuje požadovaná značka a ve složených závorkách za touto značkou je seznam atributů. Jednotlivé atributy se oddělují středníkem. <style> p { color: red; } h1 { font-size: 20pt; color: blue; } </style>

Definice CSS stylů externí stylopis Externí stylopis se používá pro více WWW stránek. Tento stylopis je tvořen externím souborem (např. styl.css), vněmž je styl definován. WWW stránka musí obsahovat link na tento soubor. <link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css" />

Definice CSS stylů externí stylopis Pro přehlednost a budoucí úpravy vytvořených stránek se doporučuje používat externí stylopis. Pro více stránek může být jeden stylopis (Stránka vždy musí obsahovat příslušný link) nebo každá stránka může mít stylopis v jiném souboru. Soubor styl.css  p { color: red; } h1 { font-size: 20pt; color: blue; }

Definice CSS stylů Pro větší přehlednost stylopisu je vhodné používat komentáře. Tyto komentáře jsou zapsány mezi oddělovače /* komentář */. Parametry a hodnoty jsou psány písmeny malými. Pokud je potřeba nastavit společnou vlastnost pro více značek najednou, musí se značky od sebe oddělovat čárkou. h1, h2, h3, h4 { color: red; }

Zápis externího CSS stylu h2 {color: green; font-style: italic; } h2 je selektor = jméno tagu {} složené závorky vymezují deklaraci formátu onoho selektoru color je vlastnost a blue jeho hodnota (barva: modrá), vlastnost a hodnota jsou odděleny dvojtečkou a mezerou font-style je další vlastnost a italic je její hodnota (řez-fontu: kurzíva) Dvě deklarace se oddělují středníkem

Otázky k opakování K jakým účelům slouží CSS styly? Jaké možnosti dává použití CCS stylů? Jak lze definovat CSS styly?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Tvorba www stránek“ [online]. 5. února 2013 11:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/35_Tvorba_WWW_stranek.pdf Použité obrázky: Vlastní