Evropský rámec tech.transferu 5.12.20071 Informační zdroje pro inovační podnikání v evropském kontextu Martin Souček, Richard Papík Institute of Information.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Databáze EBSCO Zdroj vědeckých informací pro humanitní a společenské obory.
Advertisements

EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
JSTOR Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , ,
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Rozsáhlé zdroje článků z odborných periodik Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední.
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ
Seznamy digitálních knihoven
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
Univerzita Karlova 11. prosince 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
EBSCO Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Plnotextové elektronické časopisy dostupné online v knihovně UZPI Školení infopultu Tatiana Oldřichová
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Seznamy digitálních knihoven
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Možnosti vyhledávání Rychlé vyhledávaní přednastavené 3 katalogy – NK ČR, SK-UK, VKOL hledání ve všech polích Vyhledávání výběr zdrojů v rámci jedné kategorie.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
BIBLIOMETRIE PRO MĚŘENÍ KVALITY INFORMACÍ
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Seznamy digitálních knihoven
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Seznamy digitálních knihoven
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Evropský rámec tech.transferu Informační zdroje pro inovační podnikání v evropském kontextu Martin Souček, Richard Papík Institute of Information Studies and Librarianship Faculty of Arts, Charles University, Prague Ústav informačních studií a knihovnictví Filozofická fakulta, Univerzita Karlova, Praha

Evropský rámec tech.transferu Informace v povrchovém a hlubokém webu je třeba rozlišovat tzv. volný (povrchový) a hluboký web  povrchový web  volně přístupný  obsahuje cca miliardu webových indexovaných stránek  hluboký web  nepřístupný pro vyhledávací stroje  je tvořen dokumenty profesionálních databází  500x obsáhlejší než povrchový, 550 miliard individuálních dokumentů  terabytů informací  webových sídel hlubokého webu (  šedesát největších sídel hlubokého webu obsahuje přibližně 750 terabytů informací  hluboký web je v současnosti nejrychleji rostoucí kategorie s novými informacemi na webu.  kvalita obsahu hlubokého webu je pode samotných autorů až 2000-krát větší než na povrchovém webu

Evropský rámec tech.transferu Indexování povrchového webu  nepřímé přístupy  search engines - Gogole, AltaVista, MSN Search..  přímé přístupy  výpis přístupů z databáze (u dynamických stránek)  (request log)  nezávislé audity návštěvnosti webových stránek např. Netmonitor, pro malé projekty Navrcholu, Toplist..

Evropský rámec tech.transferu Indexování hlubokého webu 1 Scirus  v dubnu 2001 jej vyvinula firma Elsevier  oddělit informace relevantní pro vědu, výzkum a vzdělávání od ostatního obsahu webu  V roce 2001 a 2002 byl Scirus vybrán službou Search Engine Watch jako nejlepší speciální vyhledávač a získal i ocenění WebAward 2004  pokrývá přibližně 167 milionů webových stránek univerzit, vědeckých a výzkumných organizací, vlády, konferencí a vědců  používá pokročilé vyhledávání a operátory  uveřejňuje své zdrojezdroje  provokativní porovnání výsledků s Googlemporovnání výsledků s Googlem

Evropský rámec tech.transferu Indexování hlubokého webu 2 Google Scholar  vyhledávání vědeckých textů (články v časopisech, abstakty, preprinty...)  citační analýza  zaindexovány dokumenty ze všech významných databázových center kromě Elsevier Science  indexuje také volně přístupné archivy s garantovaným obsahem, počítá citace, uděluje pagerank, který vyhodnocuje, relevanci vyhledaných stránek  jako zdroj používá vydavatele, agregátory, profesních společenství a repozitáře preprintů (např. ACM, IEEE, OCLC, Blackwell, the Institute of Physics, the Nature Publishing Group, Wiley Interscience a Springer)  používá link serveru SFX, sloužící k propojení výsledků vyhledávání s plnými texty v databázích (např. EBSCO, Proquest, JSTOR), které konkrétní knihovna zpřístupňuje  partnerství s British Lib. a OCLC umožňuje uživatelům pomocí služby "Find in Library" zjistit knihovnu, která vlastní knihu  je i přes více než tříletý veřejný provoz stále ve fázi beta  integrovatelná přes SFX s knihovním katalogem viz seznam integrovaných knihoven v ČRseznam integrovaných knihoven v ČR

Evropský rámec tech.transferu Infozdroje.cz Cíle stránek  zpřehlednit přístup k informačním zdrojům z jednotlivých institucí  usnadnit zveřejňování informací o konsorciálních projektech  informovat uživatele o novinkách a pomůckách k jednotlivým informačním zdrojům  usnadnit správu rozsáhlých konsorciálních licencí  sdružit informace o IP adresách  usnadnit zpětnou vazbu mezi uživateli, koordinátory na úrovni jednotlivých institucí, technickou podporou AiP a vydavateli Jak Infozdroje.cz fungují  je identifikována IP adresa uživatele a automaticky zobrazena odpovídající nabídka dostupných informačních zdrojů  každému uživateli zobrazí jakási individuální "brána k informačním zdrojům", které má v daný okamžik k dispozici.

Evropský rámec tech.transferu Infozdroje.cz - ukázka

Evropský rámec tech.transferu Příklad webového agregátora ProQuest 5000 International vstup do databáze ProQuest:  Informační služba ProQuest z produkce firmy ProQuest Information & Learning  Polytematická částečně plnotextová databáze  Obsahuje cca (stav ke květnu 2007); více jak titulů je dostupných v plných textech (od roku 1992), z více jak 2900 titulů jsou články poskytovány ve formátu full-image a z 2700 ve formátu Text+Graphics (od roku 1995).

Evropský rámec tech.transferu Příklad webového agregátora EBSCO Databases Vstup do databáze:  Polytematická částečně plnotextová databáze obsahující časopisy z oblasti humanitních, společenských, přírodních, lékařských věd a techniky  Obsahuje 7188 plnotextových časopisů a 2500 plnotextových knih a brožur ve formátu HTML a PDF  Zahrnuje přístup do dvou nejdůležitějších databází fy EBSCO - Academic Search Premier a Business Source Premier, jako bonus nabízí přístup do dalších databází a to: MasterFILE Premier, Newspaper Source, Regional Business News, Communication & Mass Media Complete, American Humanities Index a ERIC.  Do projektu Databáze EBSCO je zapojeno v souladu s podmínkami grantového programu 49 knihoven.