Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropské vlajky 5. ročník
Advertisements

Přednáška č. 6 Horák Jakub
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Státy Evropy regionální dělení.
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
Chutný život 2004 Projekt podpory zdraví 8013 Lumír Komárek Leona Škaloudová.
Stupeň rozvoje států světa
ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ.
Zemědělství – živočišná výroba
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Grand restaurant pana Septima
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
GLÓBUS.
Ekonomika pivovarského průmyslu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
REGIONY EVROPY
BE soup 1 Slepičí vývar s rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a játrovou rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Fazolová s uzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule.
MIGRACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová polévka s paprikou 25,- Kč.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
PONDĚLÍ Polévka Drůbeží vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Květáková 25,- Kč.
Úterý BE soup 1 Krkonošská cibulačka 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Gulášová 16,60 Kč / 21,-Kč.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
Světová a národní gastronomie
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Gastronomické zvyklosti různých národů
Obecné poučení o jazyce
Rasy, národy a náboženství
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Co začíná tam, kde končí naše země?
Transkript prezentace:

Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská Technika služeb cestovního ruchu Gastronomie Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská

Gastronomie Sektor služeb Nauka o vztahu kultury a potravy Spjata s cestovním ruchem - prezentace dané lokality Gastro-turistika Ekonomicky společenská věda Původem z l´art culinaire Oceňování podle hvězdiček Michelin

Gastronomie Příprava jídel a jejich konzumace Cílem gastronomie: z konzumace učinit společenský akt a připravit chutné syté jídlo Důležité aspekty - chuť jídla - vůně jídla - vzhled jídla - prostředí podávání - ideový podtext

Zážitková gastronomie Důležité je uspořádání a prezentace na talíři Cílem: uspokojit všechny smysly Doporučit vhodné nápoje, přizpůsobit prostředí Fine dinning - nejvyšší nabídková forma zážitkové gastronomie, v luxusním prostředí, největší speciality a exotická jídla

Světová gastronomie Tradiční jídla dané země Základem francouzská kuchyně Teritoriální a národnostní členění Důležité místní zvyky a náboženství

Oblasti světové gastronomie Střední Evropa - ČR, Maďarsko, Německo, Polsko Severní Evropa - Švédsko, Finsko, Norsko, Island Západní Evropa - Belgie, Francie, Itálie, Španělsko Anglická kuchyně - Spojené království Velké Británie, USA, Kanada, Austrálie, Dánsko, Holandsko Rusko a Ukrajina Poloorientální kuchyně - Arabské země, Turecko, Bulharsko, Malá Asie, Jižní Amerika Orientální kuchyně - Čína, Japonsko, Indonésie

Poloorientální kuchyně Základní suroviny - hovězí a jehněčí maso, rýže s praženými nudlemi, brambory Pita chléb Kebab Mátový čaj a arabská aromatická káva Šíša Alkohol ve většině arabských států nepijí Nedbalá hygiena a stolování Příklady jídel: Humus, Fool, Muchie

Anglická kuchyně Spjata s britskými koloniemi Vyhýbá se silným chutím a složitým omáčkám Tradiční pokrmy - pečené a dušené maso, vařená zelenina, mořské ryby, klobásky, Fish and chips Ovlivněna indickou kuchyní - nejoblíbenější jídlo ve Velké Británii = Chicken tikka masala

ANGLICKÁ KUCHYNĚ Čaj o páté, tearooms Fish and chips Black and white pudding Anglická snídaně (slanina, vejce, toasty, fazole)

Národní kuchyně Spíše nezdravá Spjata s německou a rakouskou kuchyní Češi jedí hekticky a ve velkém množství Základní suroviny- luštěniny, obilí, brambory a maso Specialita české kuchyně - knedlíky

Národní kuchyně Rozlišení dle regionů (např. Krkonoše) Světovou jedničkou - české pivo( Pilsner Urquell, Budějovický Budvar) Becherovka, Fernet Nejznámější česká jídla: Knedlo zelo vepřo Svíčková Bramborák Kachna Kapr na modro

Děkujeme za pozornost