Emile Durkheim (1858 – 1917). Život E.D. Narozen v židovské rodině s rabínskou tradicí Krátce katolicmus, později agnostik Celoživotní zájem o náboženství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Advertisements

Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Politologie jako věda Politika moc
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
DĚJINY SOCIOLOGIE Tereza Vrbová duben 2010.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Tomáš Garrigue Masaryk
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Teorie státu - pokračování
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Úvod do učiva občanské výchovy
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Sociologie jako věda - opakování
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Max Weber
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Základy pedagogické metodologie
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
August Comte Émile Durkheim Max Weber
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Pedagogika jako vědecká disciplína
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
STÁTNÍ SYMBOLY ČR VY_32_INOVACE_F20
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Transkript prezentace:

Emile Durkheim (1858 – 1917)

Život E.D. Narozen v židovské rodině s rabínskou tradicí Krátce katolicmus, později agnostik Celoživotní zájem o náboženství a jeho funkci ve společnosti Studium: École Normale Supérieure Výuka filozofie, studijní pobyt v Německu

Život E.D – jmenován profesorem 1896 – v Bordeaux založil první katedru sociologie Kniha: O dělbě společenské práce Kniha: Sebevražda Vydavatel sociologického časopisu Od 1906 – výuka na Sorbonně Kniha: Základní formy náboženského života (1912)

Hlavní témata práce Otázky solidarity ve společnosti Polemika s teoriemi rasismu Kritický postoj k H. Spencerovi (a ekonomickému liberalismu) Výzkum náboženství Metodologie sociologického výzkumu

Solidarita ve společnosti Co integruje společnost v době, kdy dochází k radikální sekularizaci? Dělba práce v moderní společnosti, vzájemná závislost lidí na sobě Mechanická a organická solidarita Konflikt = důsledek špatné organizace společnosti ANOMIE – neexistence společenských pravidel v době rychlých společenských změn

Polemika s teoriemi rasismu Rozšířené teorie rasismu v 19. st. (kolonialismus) Biologizující směry v psychologii i společenských vědách Gustav Le Bon (teorie davu)

Kritický postoj k H. Spencerovi (a ekonomickému liberalismu) Polemika s názory o individualistické podstatě lidství Otázky společenských norem, jejich komplexní a historický charakter vytváření. Nevznikají na základě smluv mezi dvěma individui Ekonomie – je odtržena od dalších společenských faktorů (právo, morálka, obyčeje) Společnost – regulátorem je morálka, ta se získává vzděláváním Stát – je přirozenou součástí společnosti, ale musí být vyvažován spolky, silnou rodinou atd.

Výzkum náboženství Zkoumá náboženství vzhledem k sociálním vazbám (nikoli obsahu náboženství) Rituály, svátky Rozdělení světa na oblast posvátného(oblast uctívání) a světského (oblast běžného užívání) Otázka symbolů v moderní společnosti (vlajka, hymna) – pojítko Funkce rituálů a symbolů: obnova vzájemnosti mezi členy

Metodologie sociologického výzkumu Kniha: Pravidla sociologické metody Sociologie – by měla být vědou objektivní. Jejím předmětem zkoumání jsou sociální fakta Sociální fakta – existují nezávisle na individuu (jazyk, peníze, móda, profesní znalosti). Působí na nás. Kritika teorie sociálních faktů: vybíráme si pozorované, interpretujeme, vkládáme vlastní hodnoty

Sebevražda Nikoli jen psychické příčiny, ale společenské důvody (pocit hanby, potupy, nezdaru, osamělost) Typologie sebevražd: 1. Egoistická (málo soudržnosti) 2.Altruistická (příliš mnoho soudržnosti) 3. Anomická (nedostatek norem, regulací, a lidé mají aspirace, které nenaplní) 4.Fatalistická (přemíra regulací)

Tomáš Garrigue Masaryk 1850 Hodon í n – 1937 L á ny

Život a dílo S tudium – pedagogick é působen í : V í deň, Lipsko, Praha, New York Der Selbstmord als soziale Massenerscheinung der Gegenwart (Sebevražda jako masový sociální jev přítomnosti), Vídeň 1881

Život a dílo Česká otázka. Snahy a tužby národního obrození. Praha 1895, Praha 1908 (2. vyd.)Česká otázka Naše nynější krise. Praha 1895Naše nynější krise Jan Hus. Naše obrození a naše reformace. Praha 1896, Praha 1908 (2. vyd.)Jan Hus Karel Havlíček, snahy a tužby politického probuzení, Praha 1896 Moderní člověk a náboženství, Praha 1896 Otázka sociální, Praha 1896

Ad TGM Čapek, K. Hovory s T.G. Masarykem (život, myšlenky) ALICE MASARYKOVÁ (1879 – 1966)