PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK 1 20131 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: třísloviny RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o. 17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
CHEMICKÉ VLASTNOSTI ALKOHOLŮ
REDOXNÍ DĚJ RZ
Druhy chemických reakcí
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: lignin, třísloviny, huminové kyseliny
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
1912 ORGANOKOVOVÉ SLOUČENINY Grignardovy sloučeniny Victor Grignard
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Vyčíslení chem. rovnic.
Názvosloví - opakování II.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU DODATEK 11 PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně!
PŘÍRODNÍ POLYMERY Přírodní gumy
Informatika akademický rok 2012/2013 Úvod k předmětu.
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍRODNÍ POLYMERY CELULÓZA DOPLNĚK 1 SEM různých papírů
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Názvosloví anorganických sloučenin
Železo Richard Horký.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU POLYSACHARIDY III1 PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně! RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I DOPLNĚK 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna I – KOLAGEN Trochu obrázků na doplnění RNDr. Ladislav.
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Chrom.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
8.3 Které látky jsou hydroxidy?
NAVRHOVÁNÍ VÝROBKŮ Z PLASTŮ netkané textilie – DOPLNĚK 2
PŘÍRODNÍ POLYMERY Dřevný olej, naftenát kobaltu DODATEK II K PŘEDNÁŠCE
Recyklace MU PŘF 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Praktická výuka přírodovědných předmětů na ZŠ a SŠ CZ.1.07/1.1.30/ JAK KATIONTY PŘIZNAJÍ BARVU Ing. Jan Hrdlička, Ph.D.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU dodatek II k lekci PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil,
Manganistan draselný Aneta Jíchová sexta. Manganistan draselný hypermangan sloučenina manganu s černo-šedými krystalky dobrá rozpustnost ve vodě za vzniku.
Základy organické chemie
PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: lignin, třísloviny, huminové kyseliny
Redoxní reakce.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Přírodní gumy
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o.
PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: lignin, třísloviny, huminové kyseliny
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
PŘÍRODNÍ POLYMERY Dřevný olej, naftenát kobaltu DODATEK II K PŘEDNÁŠCE
PŘÍRODNÍ POLYMERY Taraxacum kok-saghyz znovu na scéně!
Základy radiochemie (radiobiologie I)
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Kyseliny a hydroxidy Zdroje.
Názvosloví sulfidů (sirníků)
Transkript prezentace:

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK PŘÍRODNÍ POLYMERY Polyfenoly: třísloviny RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. POLYMER INSTITUTE BRNO spol. s r.o

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK Tanin – jedna z možných struktur

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK Tanin –další z možných struktur

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK hydrolyzovatelné taniny = kys. gallová + navázané sacharidy

Duběnkový inkoust 1 Duběnkový inkoust (také železoduběnkový, železogalový inkoust) je inkoust fialovo-černé barvy, vyráběný ze solí železa a taninu z rostlinných zdrojů. Jde o organokovovou sloučeninu rozptýlenou ve vodě, ve které je stabilizována pojivem, který zajišťuje rozptýlení pigmentu v roztoku. V Evropě byl běžně používán od 12. do 19. století PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK

Duběnkový inkoust PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK Reakce změny oxidačního stupně železa a tím černé barvy Příčiny blednutí inkoustu a reakce iontu železa při této změně Obnovování duběnkového inkoustu TOTO BUDE V OTÁZKÁCH NA ZKOUŠCE!

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK

PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 6 DOPLNĚK Další možnost 6FeSO 4 + O 2 + H 2 O 2Fe 2 (SO 4 ) 3 + Fe(OH) 2 Reakce s kyselinou galovou na pyrogalan železitý H 2 SO 4 Blednutí inkoustu pyrogalan železitý + 2e - 2 galan ŽELEZNATÝ