ALZHEIMEROVA CHOROBA - II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Porod Kód VM:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Neživá příroda – Slunce
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
STŘEDNÍ EVROPA 8. třída Mgr. Jakub Karásek
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Úkoly nejen pro holky.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Sociokulturní struktura populace ČR
Zdravotní stav obyvatel v Ústeckém kraji RNDr. Jiří Skorkovský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Přednost početních operací
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Predikce chemických posunů
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
KONTROLNÍ PRÁCE.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 28. prosince 2013 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Didaktická část diplomové práce
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Transkript prezentace:

ALZHEIMEROVA CHOROBA - II. RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace III/2 VY_32_INOVACE_492 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 30. prosince 2013 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Obecná biologie a genetika Téma: Alzheimerova choroba II. Metodický list/Anotace: Výukový materiál ukazuje formy Alzheimerovy choroby, její rozšíření v závislosti na věku a objasňuje projevy typické pro jednotlivá stádia nemoci. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

ALZHEIMEROVA CHOROBA Makroskopicky se Alzheimerova choroba projevuje atrofií mozku s rozšířením závitů a komor (to je spojeno s úbytkem neuronů) Podle doby nástupu choroby rozlišujeme dvě formy: Forma s časným začátkem (presenilní forma, nástup příznaků před 65. rokem života) Forma s pozdním začátkem (nástup příznaků od 65. roku života výše) Některé zdroje kladou hranici mezi časnou a pozdní formu do nižšího věku http://www.gate2biotech.cz/novy-objev-v-genetice-alzheimerovy-choroby/

Schema úbytku mozkové hmoty při Alzheimerově chorobě ALZHEIMEROVA CHOROBA Schema úbytku mozkové hmoty při Alzheimerově chorobě http://vtm.e15.cz/aktuality/alzheimer-ten-nemec-co-schovava-veci

ALZHEIMEROVA CHOROBA V současné době je Alzheimerova choroba nejčastější formou demence Údaje o počtu postižených v korelaci s věkem se v různých zdrojích rozcházejí Uvádím údaje o prevalenci demence v evropské populaci (prevalence = podíl počtu jedinců trpících danou nemocí a počtu všech jedinců ve sledované populaci, zpravidla se uvádí v procentech) Uvedené údaje pocházejí z tiskové zprávy Alzheimer Europe z 13. července 2009, která shrnuje výsledky projektu EuroCoDe (European Collaboration on Dementia) financovaného Evropskou komisí a koordinovaného evropskou asociací Alzheimer Europe V celé Evropě tak žije 7,3 miliónu lidí s demencí Na základě níže uvedené prevalence je možné odhadnout počet lidí s demencí v České republice zhruba na 120 000 Podrobnější údaje viz tabulka níže

Prevalence demence v Evropě ALZHEIMEROVA CHOROBA Prevalence demence v Evropě    muži ženy   věk EuroCoDe  (2009)  EURODEM (1991)  EuroCode EURODEM   30 - 59  0,16 %  0,09 %  60 - 64  0,2 % 1,58 %   0,9 % 0,47 %   65 - 69  1,8 % 2,17 %   1,4 % 1,10 %   70 - 74  3,2 % 4,61 %   3,8 % 3,86 %   75 - 79  7,0 % 5,04 %   7,6 % 6,67 %   80 - 84  14,5 % 12,12 %   16,4 % 13,5 %   85 - 89  20,9 % 18,45 %   28,5 % 22,76 %   90 - 94  29,2 % 32,10 %   44,4 % 32,25 %   95 +  32,4 % 31,58 %   48,8 % 36,00 %  tabulka - zdroj: http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/vyskyt-demence/

ALZHEIMEROVA CHOROBA Varovné příznaky choroby (podrobněji na: http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/priznaky/): 1. Ztráta paměti, která ovlivňuje schopnost plnit běžné pracovní úkoly Stále častější zapomínání jmen lidí, telefonních čísel, pracovních úkolů apod. Ani později se zapomenuté informace nevybavují 2. Problémy s vykonáním běžných činností Nápadná roztržitost – lidé s Alzheimerovou chorobou často zapomenou dokončit činnosti, případně zapomenou, že je začali vykonávat 3. Problémy s řečí Zapomínání slov a jejich nahrazování jinými - často nesmyslnými, dlouhé přestávky v řeči, opakování slov 4. Časová a místní dezorientace Lidé s Alzheimerovou nemocí se ztratí i ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak se dostanou domů 5. Špatný nebo zhoršující se racionální úsudek Lidé s Alzheimerovou nemocí se například mohou nesmyslně obléknout (vezmou na sebe několik košil nebo halenek najednou), ztrácejí schopnost rozpoznat důležité a nedůležité věci

ALZHEIMEROVA CHOROBA Varovné příznaky choroby (podrobněji na: http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/priznaky/): 6. Problémy s abstraktním myšlením Člověk s Alzheimerovou nemocí může např. úplně zapomenout, co znamenají čísla čísla na složenkách a kreditních kartách a co s nimi má dělat. 7. Zakládání věcí na nesprávné místo Člověk s Alzheimerovou nemocí dává věci na zcela nesmyslná místa (žehličku do ledničky, hodinky do cukřenky…) 8. Změny v náladě nebo chování Člověk s Alzheimerovou nemocí podléhá bez zjevných důvodů prudkým změnám nálady. Náhle a nečekaně propukne v pláč nebo podlehne návalu hněvu 9. Změny osobnosti Jde o nápadné a zásadní změny – sklon ke zmatenosti, podezíravosti nebo ustrašenosti 10. Ztráta iniciativy Člověk s Alzheimerovou nemocí může propadnout naprosté pasivitě a potřebuje neustále podněty, aby se do něčeho zapojil

ALZHEIMEROVA CHOROBA Některé rizikové faktory: Věk – před 60. rokem života se s nemocí setkáváme vzácně, ve věku 85 let trpí chorobou každý čtvrtý až pátý člověk Pohlaví – poněkud více jsou chorobou postiženy ženy Genetické předpoklady – přímá dědičnost nebo predispozice Vzdělání – obecně platí, že lidé s vyšším vzděláním a s profesí vedoucí k aktivnímu myšlení jsou chorobou postiženi méně - neví se přesně jaké faktory zde působí (trénovanost mozku, …) Kouření – zvyšuje riziko vzniku demence Alkohol - dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu zvyšuje riziko, v případě konzumace malého množství alkoholu je situace sporná – snad až protektivní účinky (vazodilatace – zvýšení prokrvení tkání…) Poranění hlavy – zranění, při kterém dojde ke ztrátě paměti nad 15 minut zvyšuje riziko až dvojnásobně Sklony k depresím – souvisí s vyšším rizikem Zdraví – riziko zvyšuje vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, vysoké hladiny lipidů, cukrovka... Nesprávná výživa – nedostatek vitamínů, antioxidantů apod.

ZDROJE VRECKOVÁ, Helena. Alzheimer: Ten Němec, co schovává věci. In: E15.cz [online]. [cit. 2014-01-27]. Dostupné z: http://vtm.e15.cz/aktuality/alzheimer-ten-nemec-co-schovava-veci Stress precedes volume reductions in the hippocampus in PTSD. In: Scienceblogs.com [online]. 2007 [cit. 2014-01-27]. Dostupné z: http://scienceblogs.com/purepedantry/2007/04/05/stress-precedes-volume-reducti/ ŠÍPEK, Antonín. Nový objev v genetice Alzheimerovy choroby. In: Gate2biotech.cz [online]. 2010. [cit. 2014-01-25]. Dostupné z: http://www.gate2biotech.cz/novy-objev-v-genetice-alzheimerovy-choroby/ Alzheimerova choroba. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-01-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alzheimerova_choroba Alzheimerova choroba. In: Alzheimer.cz [online]. [cit. 2014-01-28]. Dostupné z: http://www.alzheimer.cz/alzheimerova-choroba/