Světové trhy a mezinárodní obchod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
Advertisements

MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zahraniční obchod.
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Česká republika a svět Z_115_Česká_republika_a_svět
Mezinárodní finanční instituce
Světová hospodářská krize
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
7. října 2013VY_32_INOVACE_100218_Mezinarodni_obchod_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Vzdělávací materiál/DUM VY_52_INOVACE_01A21
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Česká republika a svět Česká republika a svět Z_115_Česká_republika_a_svět Autor: Mgr. Miluše Šafářová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Téma č. 4: Mezinárodní obchod, platební bilance, ekonomická integrace
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Žádná země nevyrábí vše,
Vnější hospodářská politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
1 IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Dovozní clo Vývozní.
V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Zahraničně obchodní politika České republiky a Číny
Základní škola, Hradec Králové
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Spojené státy americké
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Základy ekonomie Seminář 10..
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Světové trhy a mezinárodní obchod

z historie: protekcionismus = ekonomická politika státu mající hlavní fci ochraňovat vnitřní trh. po 2. sv. válce -> vzn. GATT (dnes WTO) = organizace na odstranění překážek v mezinárodním obchodě (dále jen MO). Například na potlačování protekcionismu. protekcionismus

Výhody v MO Některá zboží lze produkovat jen v některých zemích (monopoly-ovoce, diamanty) V některých zemích lze vyrábět za nižší náklady – realizace absolutní výhody (absolutní jednička- Čína, Thai-wan, Vietnam; pozor na kvalitu!...) Pro MO je důležitá komparativní výhoda: pokud se stát soustředí na výrobu zboží, s větší absolutní výhodou (dále jen AV) a vyváží jej, může si dovolit jiné zboží, kde tak vysokou AV nemá, dovážet. Je to pro něj výhodnější, ponevadž pokud by vše vyráběl, nemohl by se specializovat a tím vylepšovat.

Export-import Stát, jenž více dováží, žije na dluh. Dovozem strojů do zaostalých zemí tam lze zvýšit PP a následně i export. Službami nelze vytvořit výrobku přidanou hodnotu. Orientací hospodářství USA výhradně na služby nastala v USA krize, protože dlouhobě na dluh dovážely výrobky. Recese se pak rozšířila do celého světa. Stát, jenž více vyváží, bohatne. Příkladem je Japonsko, ale i Česká republika. Důkazem je poměrně velkýá ekonomický růst v posledních letech.

Česká republika

Česká republika Tradičními vývozovými výrobky jsou: stroje, sklo, porcelán, textil, boty, chemikálie, auta, uhlí, pivo…. Tradičními dovozovými výrobky jsou: ropa, plyn, a další zkuste vymyslet za d.ú.

Světová banka MMF =mezinárodní měnový fond radí nár. ekonomikám, jak z měnové krize. prevence a sledování vývoje ekonomik sídlí ve Washingtonu Světová banka skládá se z: Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj Mezinárodní finanční společnost Mezinárodní sdružení pro rozvoj ->učena k pomoci rozvojovým zemím spolupracuje s MMF