1 KALIKO a Primo: lokální portál knihoven v praxi Martin Vojnar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Testování discovery v SVK Hradec Králové Mgr. Hana Hornychová Mgr. Pavel Hušek SUAleph, 17. –
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Summon v osmi minutách v osmi bodech Vladimír Karen Albertina icome Praha s.r.o.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Mgr. Marta Zizienová Technická univerzita v Liberci Primo: discovery očami knižníc, Bratislava,
Jak se má tento příspěvek jmenovat ? Martin Vojnar
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
Univerzitní knihovna, Bratislava 21. listopadu 2013 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Historické fondy VKOL - ukázky
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
1 očima knihoven Martin Vojnar UKB Seminář: Primo očima knihoven.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
1 Martin Vojnar Elektronické informační zdroje a centrální indexy SUAleph, VUT, 6. listopadu 2012.
Univerzita Karlova 11. prosince 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Historické fondy VKOL - ukázky
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Ústřední knihovna FSS MU
Discovery služby a souborný katalog
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

1 KALIKO a Primo: lokální portál knihoven v praxi Martin Vojnar

2 Marta ZizienováMarta Zizienová: systémová knihovnice UK TUL

3 KALIKO: lokální portál knihoven Projekt KALIKO ( vznikl na konci roku 2011 díky: Univerzitní knihovně TUL Krajské a vědecké knihovně v Liberci společnosti MULTIDATA Praha s.r.o. Ostrý start od (doba implementace projektu 3 měsíce)

4 KALIKO: lokální portál knihoven Základ: zapojeno celkem 8 knihoven, ca 1+ mil. záznamů. Od začátku rozšířeno o elektronické zdroje (Primo Central index) a další online sbírky významné pro uživatele (články, digitální knihovny, wikipedie apod.).

5 KALIKO: lokální portál knihoven Proč? pro uživatele, kde uživatelé = lidé (nejen) v Liberci aby našli cestu ke službám knihoven a do knihoven aby našli cestu ke (všem) zajímavým dokumentům

6 KALIKO: lokální portál knihoven Příjemné překvapení pro knihovny: vystavení dat pro Google (sitemap), příkladpříklad mobilní rozhraní perfektně cílené 41% návštěv z Liberce/rok 60% návštěv z Liberce/poslední čtvrtrok přes 3100 vracejících se uživatelů „dynamické filtrování“ výsledků konsorciální rozlišení – každá knihovna má své místo

7 KALIKO: lokální portál knihoven Hodnocení prostřednictvím seminárních prací studentů TUL: „Překvapivě solidní vyhledávání. Dokázalo najít velmi mnoho relevantních informací – což v oboru sítí není běžné.“ „Mezi nejpřínosnější vyhledávače patří Web Of Knowledge, ScienceDirect a KALIKO.“ [1] „Vyzkoušel jsem také katalog libereckých knihoven Kaliko. Překvapilo mě, že u některých diplomových prací je po přihlášení přístup k plným textům.“ [2] „Při zpracování teoretické části jsem nejčastěji využíval souborný zdroj Kaliko, jelikož jsem zde nalezl velkou část potřebných informací.“ [3] [1] Rosický, J. PIZ : semestrální práce. Liberec, Technická univerzita v Liberci. Seminární práce. [2] Hurt, M. Semestrální práce : Práce s informačními zdroji. [Liberec, 2012]. Technická univerzita v Liberci. Seminární práce. [3] Matoušek, O. Semestrální práce : Práce s informačními zdroji. [Liberec, 2012]. Technická univerzita v Liberci. Seminární práce.

8 KALIKO: lokální portál knihoven Bez čeho by to nešlo: nasazení a ochota zúčastněných knihoven hotové řešení (Primo, SFX, centrální index) s konsorciální podporou služba kompletně zajištěná dodavatelem (SaaS)

9 KALIKO: lokální portál knihoven V čem Primo (jako hotové řešení) excelovalo: konsorciální podpora jako přirozená součást řešení lokální zdroje pod úplnou kontrolou pro každý z nich nastavitelný import na míru snadné změny a úpravy flexibilita koncového rozhraní nastavitelná deduplikace a seskupení podobných titulů řazení výsledkové množiny pod kontrolou pro různé kategorie uživatelů podle jejich volby

10 KALIKO: lokální portál knihoven Nezapomenout na pár příkladů: on war babička společné tituly KVKLI, TUL a SOkA: z pohledu anonymního uživateleanonymního uživatele z pohledu uživatele TULuživatele TUL z pohledu uživatele KVKLIuživatele KVKLI

11 KALIKO: lokální portál knihoven Proč zdůrazňujeme konsorciální model: všechna data jsou na jednom místě každá knihovna může mít pod svou správou svoje data každá knihovna může mít vlastní vizuální identitu uživatel konkrétní knihovny má její služby blíže automaticky podle IP adresy po přihlášení knihovny mohou vytvářet různá seskupení (např. regionálně, oborově) Nezávislost jednotlivých knihoven je (nejen pro projekt CPK) zásadní.

12 Zkušenosti pro Centrální portál knihoven: 1.lokální zdroje vyžadují a zasluhují nejvíce času a práce (na straně producenta i zpracovatele) – klást důraz na otevřené zdroje 2.lokální zdroje mohou být opravdu různé, je třeba se jim přizpůsobit (jiný modus operandi než u SK ČR nebo JIB) 3.pro zajištění 100% pokrytí elektronických zdrojů by bylo vhodné použít všechny centrální indexy (tj. EDS, Summon, WorldCat i Primo Central) 4.významné české zdroje s online obsahem by měly být přítomné ve všech centrálních indexech, aby byla zajištěna jejich maximální viditelnost KALIKO: lokální portál knihoven

13 Vybrané konsorciální instalace Primo ze zahraničí: ORBIS Plus (v implementaci) RERO (260 knihoven)RERO Lucembursko A-ZLucembursko BIBSYS (v implementaci) Před rokem mělo KALIKO mírný náskok, dnes se stává standardem. KALIKO: lokální portál knihoven

14 KALIKO: lokální portál knihoven

15 KALIKO: lokální portál knihoven

16 KALIKO: lokální portál knihoven

17 KALIKO: lokální portál knihoven

18 KALIKO: lokální portál knihoven

19 KALIKO: lokální portál knihoven

20 více než 1300 knihoven dnes používá Primo. Local S tím také souvisí a není náhodou, že

21 Zkušenosti z projektu KALIKO ( nám umožňují nabídnout Primo od Ex Libris jako moderní, hotové a vyzkoušené řešení pro Centrální portál knihoven. Shrnuto a podtrženo