Funkční testy sportovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
AEROBNÍ A ANAEROBNÍ TRÉNINK
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
ZÁTĚŽOVÉ VYŠETŘENÍ Robergs a Roberts – EXERCISE PHYSIOLOGY.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Pohybové schopnosti Vytrvalostní schopnosti Obratnostní schopnosti
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Trénink podle prahových hodnot
Trénink atletických skoků
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Žena a sport.
Fyziologické Aspekty Sportovních Her PhDr. Michal Botek, Ph.D.
Atletická průprava pro canicross
Měření anaerobní kapacity
Anaerobní testy ? (pouze ilustrace pro přednášky) Jan Novotný, Martina Novotná FSpS MU, Brno.
Norský model Rozvoj aerobních schopností. Organizace - principy.
Trénink běžeckých disciplín
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Příklady tréninkových jednotek Praha Veličiny používané u tréninkových jednotek A.Délka zátěže (km, čas) B.Intenzita zátěže C.Délka a intenzity.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Fyziologie zátěže CHR-test
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
TALENT ..
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
ZÁTĚŽOVÁ DIAGNOSTIKA LABORATORNÍ TESTY TERÉNNÍ TESTY DIAGNOSTIKA
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Regenerace ve sportu – biologické veličiny zatížení MUDr
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Terénní testy a jednoduché funkční zkoušky
Vybrané testové baterie
Fyziologie sportovních disciplín
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Měření aerobní kapacity Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
Zátěžové testy anaerobních schopností Wingate test Výskoková ergometrie (kyslíkový dluh/kyslíkový deficit)
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Komplexní testové systémy
Zátěžové testy aerobních schopností Stanovení ANP W170 VO2max
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
Vytrvalostní schopnosti
Zahraniční testové baterie
Anaerobní práh.
Zátěžové testy W170 Jan Horáček.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
Transkript prezentace:

Funkční testy sportovců Diagnostika a monitorování výkonnosti a trénovanosti sportovce patří k základním předpokladům úspěšného plánování tréninkového procesu Trenér i sportovec pomocí těchto testů získají základní informace o stavu organismu před, během a po skončení tréninkového cyklu Testy pomáhají odhalit slabé a silné stránky výkonnosti sportovce Funkční testy se provádějí v laboratoři nebo v terénu, velice často se kombinují s lékařským vyšetřením včetně zátěžového měření EKG (sledování srdeční křivky během zátěže- např. na rotopedu). Nejčastějšími testy jsou: Spiroergometrie- zjištění maximální spotřeby kyslíku testy pro zjištění laktátové křivky

Funkční testy sportovců- základní pojmy Laktát Sůl kyseliny mléčné, která vzniká při výkonu přeměnou svalového glykogenu nebo krevního cukru (glukoza) Podle délky a intenzity zatížení se ve svalech tvoří různé množství laktátu- největší množství laktátu vzniká při činnosti submaximální intenzity, kdy tělo pracuje dostatečně dlouho v anaerobním pásmu (v režimu kyslíkového deficitu)- typickou disciplinou s vysokého tvorbou laktátu je běh na 800 metrů Laktát má kyselé pH- zakyselení svalů vede k jejich bolesti, ztrátě svalové síly, zhoršení koordinace pohybů a celkovému snížení výkonnosti Tepová frekvence Důležitý ukazatel stavu organismu při zátěži- krajními hodnotami jsou TF v klidu (cca 70/min) a TF max (orientačně se vypočítá podle vzorce 220-věk) Aerobní pásmo odpovídá hodnotám od klidové TF až po bod zlomu (ten se rovná hodnotě anaerobního prahu- u sportovců má vyšší hodnotu- cca 170/min.) Anaerobní pásmo odpovídá výkonu mezi bodem zlomu a TF max a je charakteristické vysokou tvorbou laktátu Obrázek ukazuje aerobní zónu u nesportovce a sportovce Bod zlomu (anaerobní práh) je u nesportovců o mnoho nižší rozdíl může být až 50 tepů/min.

Funkční testy sportovců- typy testů Spiroergometrie (maximální test) Používá se pro zjištění vytrvalosti sportovce- tzn. stavu srdce a oběhového systému a schopnosti svalů zpracovávat kyslík Výsledkem testu je zjištění maximální spotřeby kyslíku- VO2max- hlavní ukazatel aerobní zdatnosti- měří se v mililitrech O₂/kg tělesné váhy/minutu VO₂max- nesportovci+ženy -40, sportovci+muži-60, vytrvalci-80 Průběh spiroergometrie: https://www.youtube.com/watch?v=_v9US-pC6SE

Funkční testy sportovců- typy testů Test pro zjištění laktátové křivky Momentálně jeden z nejpoužívanějších testů Na základě rozboru tvorby laktátu z krve (ušní lalůček) při jízdě na rotopedu je podle tepové frekvence stanoven anaerobní práh Z opakovaných měření při rostoucím zatížení je setavena tzv. laktátová křivka- viz. obr. Množství 4 mmol/l je hraniční- zde už není laktát přirozeně odbou- ráván a hromadí se ve svalech- tzn. že zde je anaerobní práh. Posun Křivky opakovaného měření je dán kvalitním tréninkem- nižší práh https://www.youtube.com/watch?v=s0QwMpsPTz4

Další možnosti testování pohybových schopností Všechny výše uvedené zátěžové testy, které mapují vytrvalostní, silové a rychlostní schopnosti jsou realizovatelné pouze na specializovaných pracovištích. Pro potřeby výkonnostního sportu jsou použitelné různé testové baterie, které jsou realizovatelné v běžných podmínkách- hřiště tělocvičny. UNIFITTEST- testová baterie umožňjuící otestovat vytrvalostní, rychlostní a silové schopnosti. Obsahuje člunkový běh, skok daleký z místa, sedy-lehy a shyby. K tomu obsahuje baterie měření výšky, váhy, výpočet BMI a měření 3 tukových řas pomocí měřidla (kaliperu) . Test obsahuje stupnici pro vyhodnocení naměřených hodnot. Cooperův test- test vytrvalostních schopností- měří se vzdálenost uběhnutá za 12 min. Jacíkův test- test silových , vytrvalostních a rychlostních schopností- měří se počet cviků ( stoj-sed-leh na záda-sed-stoj-výskok) za 2 minuty Thomayerova zkouška- ve stoje hluboký předklon, narovnané dolní končetiny, měří se vzdálenost špiček prsů od podložky (přesah, nedosah) Také tyto testy, pokud jsou provedeny před a po přípravném období, mohou sloužit trenérům a sportovcům jako zdroj cenných dat pro plánování tréninku.

Použité zdroje: http://casri. cz/web/index