Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvadratické nerovnice
Lineární rovnice se dvěma neznámými
Ekvivalentní úprava rovnic
Mgr. Šimon Chládek ZŠ Křížanská 80
Soustava lineárních nerovnic
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Lineární rovnice Kvadratické rovnice Soustavy rovnic
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 20Číslo.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Nerovnice s neznámou pod odmocninou
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Neúplné kvadratické rovnice
Soustava lineárních nerovnic
Lineární rovnice Řešit rovnici znamená určit neznámou. Při řešení rce se snažíme neznámou dostat na jednu stranu a všechno ostatní na stranu druhou.
Řešení rovnic Lineární rovnice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY_32_INOVACE_32-13 IRACIONÁLNÍ ROVNICE.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROVNICE KOŘENY ROVNICE EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY
Ekvivalentní úpravy rovnic
LINEÁRNÍ NEROVNICE, SOUSTAVY LINEÁRNÍCH NEROVNIC O JEDNÉ NEZNÁMÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustava lineárních rovnic
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
Lineární rovnice a jejich soustavy
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
3. LINEÁRNÍ ROVNICE A NEROVNICE
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Lineární nerovnice o jedné neznámé - řešené příklady
Soustava lineárních nerovnic
Kvadratické nerovnice
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Řešení rovnic Lineární rovnice 1
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Nerovnice v podílovém tvaru
(řešení pomocí diskriminantu)
VY_32_INOVACE_RONE_03 Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
Soustava lineárních nerovnic
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
Lineární nerovnice o jedné neznámé
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Nerovnice v podílovém tvaru
Nerovnice Ekvivalentní úpravy - 2..
Ekvivalentní úpravy rovnice
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Pár užitečných rad, jak postupovat při řešení složitějších rovnic
Transkript prezentace:

Lineární rovnice a nerovnice, slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic

Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec ax + b=0 kde a,b R, se nazývá lineární rovnice (s neznámou x) Lineární se často nazývají i mnohé další rovnice, které lze snadno na rovnici tvaru ax+b=0 převést. Abychom mohli pracovat s rovnicemi, musíme znát ekvivalentní úpravy

Ekvivalentní úpravy Přičtení stejného čísla k oběma stranám rovnice Přičtení stejného násobku neznáme k oběma stranám rovnice Vynásobení obou stran rovnice stejným nenulovým číslem (stručně řečeno: vynásobení rovnice nenulovým číslem „ekvivalentní“ úpravy výrazů na jednotlivých stranách rovnice

Pojďme si ukázat první příklad lineární rovnice ZADANÍ ZNÍ: Najděte kořen rovnice a proveďte zkoušku První krokem jsme si dali x k sobě. Následným krokem osamostatníme x, tím že ho vytkneme.

Dále jen převedeme a rozšíříme rovnici, abychom se vyvarovali odmocninám ve jmenovateli Zkouška platí: Označíme-li vypočítaný kořen

V tomto příkladě bylo řešením lineární Rovnice s jednou neznámou právě jedno číslo. Nemusí tomu být tak vždy. Mohou nastat ještě dva příklady: Lineární rovnice nemusí mít žádné řešení nebo jejím řešením může být každé reálné číslo.

Hned si názorně předvedeme na příkladu Řešte rovnici: Poslední rovnici nevyhovuje žádné číslo x, proto daná rovnice nemá žádné řešení . Jinak řečeno, množina všech řešení dané rovnice je prázdná

A teď ten zmíněny druhý příklad Řešte rovnici: Tato rovnice je splněna pro každé reálné číslo x. Množina všech jejích řešení je R.

Lineární nerovnice Lineární nerovnice máj vzorce : ax + b> 0 ax + b< 0 ax + b 0 ax + b 0 kde a,b R, se nazývá lineární nerovnice (s neznámou x)

Nerovnice jsou velmi podobné rovnicím , ale jsou zde jiný „ekvivalentní úpravy“ Z pravidla bývá výsledkem interval, ale může být to i jedno číslo nebo prázdná množina……jak si ukážeme

Ekvivalentní úpravy Přičtení stejného čísla nebo stejného výrazu obsahujícího neznámou (definovaného pro všechny hodnoty neznám z množiny čísel, v níž nerovnice řešíme) k oběma stranám nerovnice Vynásobení obou stran nerovnice stejným kladným číslem (znak nerovnosti se nemění) Vynásobením obou stran nerovnice záporným číslem a současné obracení znaků nerovnosti v nerovnici „ekvivalentní“ úpravy výrazů na jednotlivých stranách nerovnice

Nejprve, výsledek jako množina čísel (interval) Řešte nerovnici: Řešením jsou všechna čísla . Jinak řečeno, množina všech řešení dané nerovnice je k= .

Grafické znázornění na číselné ose 3 x

Výsledek=1 číslo Řešte v oboru přirozených čísel Vynásobíme /.(-1)

V oboru přirozených čísel má daná nerovnice jediné řešení n=1 Je důležité se také zmínit o podmínkách v nerovnice, které by se měli udávat na začátku rovnice. Např.. Zde musí být podmínka, že

A teď slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic Slovní U. se řeší stejně jako L. rovnice. Akorát se musí z textu převést do Matematického zápisu Slovní úlohy zpravidla používáme při příkladech:

V dílně jsou tři stroje. Na prvních dvou strojích lze vykonat určitou práci za 12 hodin, na prvním a třetím stroji ji lze vykonat za 14 hodin a na druhém a třetím stroji za 16 hodin 48 minut. Za jak dlouho by bylo možné vykonat tuto práci na každém stroji zvlášť?

Dvě letadla vzlétnou současně z míst A a B, letí proti sobě a potkají se 105 km od místa S, ležícího uprostřed cesty z A do B. Kdyby první letadlo (tj. letadlo letící z místa A) vzlétlo o půl hodiny později než druhé, setkají se obě letadla právě uprostřed cesty. Kdyby však první letadlo vzlétlo o půl hodiny dříve než druhé, setkají se ve čtvrtině cesty od B. Určete rychlosti obou letadel a vzdálenost míst A, B.

V nádobě je 8 litrů 26% roztoku kyseliny solné V nádobě je 8 litrů 26% roztoku kyseliny solné. Kolikaprocentní musí být druhý roztok téže kyseliny, aby po smíšení jeho 10 litrů s 8 litry prvního roztoku vznikl roztok nejméně 50% a nejvýše 60%?