Cash Flow Jiří Uhman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Kapitálový trh jako zdroj financování
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
CASH FLOW 3..
Prezentace programu EVALENT 3.6
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
_________________________________________
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Dopady změn směnných kurzů
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
1.roč. magisterského studia
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Finanční výkazy obchodních společností a jejich vazby
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Poměrové ukazatele.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Přednáška č. 2 Finanční controlling Controlling pracovního kapitálu
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Finanční řízení podniku: Technická univerzita v Liberci
Přednáška č.5 controlling cash-flow
Ekonomická přidaná hodnota
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Finanční výkazy obchodních společností
6. přednáška – predikční modely
EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.
Poměrové ukazatele.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Hospodaření nepodnikateských organizací 2008 (Analýza) 1 Analýza hospodaření.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Dopady změn směnných kurzů
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podniková ekonomika.
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Podniková ekonomika.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Podniková ekonomika.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Cash Flow v účetnictví společnosti
Transkript prezentace:

Cash Flow Jiří Uhman

Analýza rozdílovými ukazateli Pro analýzu společnosti je nutné sledovat také její absolutní ukazatele. Nikdy neopomeňte sledovat čistý pracovní kapitál, peněžně finanční fond a cash flow podniku. Čistý pracovní kapitál - je nejčastěji užívaným ukazatelem vypočteným jako rozdíl mezi celkovými oběžnými aktivy (OA) a celkovými krátkodobými dluhy (CKkr). Ty mohou být vymezeny od splatnosti 1 rok až po splatnost 3měsíční, což umožňuje oddělit výstižněji v oběžných aktivech tu část finančních prostředků, která je určena na brzkou úhradu krátkodobých dluhů (závazků), od té části, která je relativně volná a kterou chápeme jako určitý finanční fond. Peněžně finanční fond – přísnější ukazatel. Rozdíl mezi finančními prostředky a aktuálně splatnými závazky.

Analýza Cash Flow ? Máš na něj peníze?! Zisky !!! Tak teď si ho koupím ! ?

Můžeme si nové koupit ve firmě za hotové ? Proč Cash Flow ? Můžeme si nové koupit ve firmě za hotové ? Určujeme ho především z důvodu toho, že výnosy a náklady podniku často neodpovídají skutečným výdajům a příjmům v podniku. Analýza stavu a změny stavu peněžních prostředků. Explicitně nám ukazuje přírůstek či úbytek disponibilních peněžních prostředků.

Struktura Cash flow a) Cash flow z provozní činnosti (též vyplacené dividendy z dceřiných společností akcionářům!!) + b) Cash flow z Investiční činnosti (platby za pořízení dlouhodobých aktiv, příjmy z prodeje dlouhodobých aktiv, peněžní příjmy ze splátek úvěrů, půjček atd. od spřízněných osob) c) Cash flow z oblasti financování ----------------------------------------------------- Celkové Casf flow

Důležité je sledovat strukturu peněžních toků!!!!! Mít na paměti !!! Správný výsledek cash flow lze ověřit: Součet počátečního stavu peněžních prostředků a zjištěného cash flow = konečný stav peněžních prostředků na konci účetního období. V podniku je výkaz cash flow sestavován účetním programem, ovšem toto neznamená, že postup jeho stanovení není třeba znát !!! Důležitá je vzájemná souvislost a vztahy mezi výkazy a analyzovanými hodnotami z nich vycházejícími. Kladné a vysoké cash flow podniku lze chápat jako pozitivní fakt, nelze však zjednodušovat toto konstatování na to, že je naší hlavní snahou usilovat o co nejvyšší kladné cash flow podniku. Důležité je sledovat strukturu peněžních toků!!!!!

Stav peněz na počátku období Výdaje Součet počátečního stavu peněžních prostředků a zjištěného cash flow = konečný stav peněžních prostředků na konci účetního období. Cash flow reálně zobrazuje investiční politiku firmy a její vliv na tvorbu hodnoty. Rozvaha Stav peněz na počátku období Výdaje Rozvaha Investice Tvorba hodnoty Příjmy Stav peněz na konci období

Nelze opomenout Cash flow podniku je užíváno v souvislosti s řadou ukazatelů: Vstupujících do samotných ukazatelů finanční analýzy firmy Ty dnes tvoří např. samostatnou skupinu poměrových ukazatelů. Tuto skupinu nazýváme ukazatele na bázi cash flow. Při oceňování podniku Pracujeme např. s celou řadou ukazatelů tzv. volných cash flow (především u metody DCF . Využíváme volné cash flow pro akcionáře (vlastníky) FCFE nebo volný peněžní tok pro firmu (vlastníky a věřitele) FCFF