Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Volební systém České republiky
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dělba moci.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Demokracie reprezentativní a přímá v ČR
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
Právní základy státu.
Demokracie reprezentativní a přímá v ČR
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Demokracie.
DUM - Digitální Učební Materiál
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová Volební systémy Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová

Demokratické principy voleb Svobodné volby jsou základním atributem demokracie Samotné volby jsou za demokratické považovány pokud i před jejich konáním platí určitá základní pravidla: svobodná soutěž politických stran (kandidátů), svobodná media (bez cenzury), možnost provozovat dle zákonných podmínek volební kampaň, zákaz volebních manipulací, nekorektní volební kampaně, atp. Znaky svobodných voleb: Všeobecné volební právo Volnost hlasování Tajné hlasování Shodná hodnota každého hlasu Nezávislé sčítání hlasů a soudní přezkum volebních výsledků

Volební právo Aktivní volební právo – znamená právo volit věková hranice pro všechny typy voleb v ČR je 18 let různé typy voleb mají různá omezení týkající se místa pobytu nebo občanství (např. obecní a krajské volby jen v místě bydliště, Parlamentní volby i ze zahraničí, do Parlamentu EU mohou volit i cizinci) V ČR není omezení aktivního volebního práva týkající se občanské způsobilosti (volit mohou i osoby ve výkonu trestu, jediným omezením je způsobilost k právním úkonům) Pasivní volební právo – znamená právo nechat se zvolit Pro jednotlivé volby různé hranice (obecní volby 18 let, volby do Sněmovny 21 let, volby do Senátu 40 let Některé volby jsou vázány na místo pobytu kandidáta (např. obecní volby, všichni kandidující musí žít v dané obci, volby do Parlamentu jsou vázány na pobyt v ČR)

Volební systémy Většinový systém Poměrný systém volíte konkrétní osobu zvolen je ten kandidát, který v dané volbě získá nejvíce (většinu) hlasů většinový systém může být 2. kolový (tzn. v prvním kole se volí z více kandidátů a pokud nikdo nezíská více, jak 50% hlasů, postupují do druhého kola dva nejúspěšnější, z nichž je jeden zvolen v ČR např. volby do Senátu a volby prezidenta Poměrný systém Volí se polická strana (kroužkováním můžete určovat pořadí kandidátů jen na kandidátce dané strany) Podle počtu hlasů jsou jednotlivým stranám přiděleny mandáty (tzn. výsledek voleb odpovídá poměru mezi získanými hlasy a silou v daném orgánu) V ČR se takto volí např. do krajských zastupitelstev, Poslanecké sněmovny

Způsob volby Přímé volby Nepřímé volby Občané přímo volí kandidáta na danou funkci – např. Poslanecká sněmovna a Senát, prezident, zastupitel Nepřímé volby Občané volí přímou volbou nějaký sbor zastupitelů (např. obecní a krajské zastupitelstvo, Poslaneckou sněmovnu a Senát – tento sbor pak následně volí své představitele – např. starostu, primátora, atp.

Druhy voleb v ČR Obecní zastupitelstvo (minimálně 5 kandidujících, volební období 4 roky) Městské zastupitelstvo (minimální počet kandidujících a zastupitelů je dán velikostí obce, volební období 4 roky) Krajské zastupitelstvo (minimální počet kandidujících a zastupitelů je dán velikostí obce, volební období 4 roky) Poslanecká sněmovna (200 poslanců, volební období je 5 let) Senát (81 senátorů, 1/3 senátu je volena každé 2 roky, volební období je 6 let) Prezident (musí být starší 40 let, volební 5 let, ze své funkce není právně odpovědný) Volby do Parlamentu EU (21 zástupců ČR ze 751 celkového počtu poslanců, délka mandátu