ISLAND.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SEVERNÍ EVROPA – FINSKO, DÁNSKO, ISLAND
Advertisements

Island Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů,
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Itálie Italská republika
Island.
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Severní Evropa.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
IRSKO Robin Plch 8.A
Estonsko Estonská republika.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Velká Británie.
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Island (Islandská republika)
Island Adriana Štaudová.
SEVERNÍ EVROPA II. Jan Dušek.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA EU – OP VK – III/2 ICT DUM 13
FINSKO ISLAND.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
ISLAND (Země ohně a ledu)
SEVERNÍ EVROPA.
SRBSKO.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
BENELUX.
Island.
Velká Británie (Great Britain).
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
obrázek je licencován za podmínek public domain
Українська Республіки
Albánská republika Republika e Shqipërise
Finsko Suomen tasavalta.
Švédsko.
Island Země gejzírů, překrásné ale drsné přírody, země neustálé zimy, která je neprávem trochu opomíjená… vstup.
ISLAND.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Republika Island Lýðveldið Ísland Iceland. Poloha Island je se svou rozlohou km² druhým největším ostrovem v Evropě Island je se svou rozlohou.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Kongeriket Norge Holubová Hana
Francie Miroslav Chmelka.
Island Marie Vůjtková
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Kanada.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Island - přes obyvatel - nejřidčeji zalidněný evropský stát - hl. a největším městem je Reykjavík - státní zřízení: republika - správní členění:
SEVERNÍ EVROPA.
Island Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SEVERNÍ EVROPA.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Transkript prezentace:

ISLAND

REPUBLIKA ISLAND Lýđveldiđ Ísland

Základní údaje Státní zřízení: republika Rozloha: 103 000 km² (150. na světě) Počet obyvatel: 277 906 (167. na světě) Hlavní město: Reykjavík Člen organizací: OSN, NATO, ESVO, OECD,..

Úřední jazyk: islandština (germánský jazyk) Měna: islandská koruna Přírodní zdroje: geotermální energie

STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Hlava státu: prezident Olafur Ragnar Grimsson→ Ozbrojené síly: jen americké základny Předseda vlády: Halldor Asgrimsson Parlament: Althing →

PODNEBÍ Subarktické oceánské klima - Golfský proud Léto - teplé Jaro, podzim - příjemné Zima - není tak drsná

POVRCH Hluboké zálivy a fjordy 150 sopek (30 činných) Hvannadalshnúkur - 2119 m Středoatlantský hřbet → Seizmická činnost Termální prameny a gejzíry→

ZVÍŘATA Ovce (krávy, koně) Papuchálek → Ledovec a sníh (11%) - Vatnajökull Lesnatost 1%, orná půda 0%, louky a pastviny 22% ZVÍŘATA Ovce (krávy, koně) Papuchálek →

VODSTVO Největší jezero: Thingvllavatn - 83km² Nejdelší řeka: Thjorsa - 230 km Rozloha vodní plochy: 2750 km² Vodopády: Skogáfoss (Skogár) Gulfoss (Hvíta)

UMÍSTĚNÍ Reykjavík Thjorsa Vatnajökull Hvannadal- shnúkur Hekla

HVANNADALSHNÚKUR

VATNAJÖKULL

THJORSA

HISTORIE 8. stol. - irští mniši 9. stol. - norští Vikingové 930 - Althing 999 - 1000 - křesťanství 1262 - 64 - norská nadvláda 1830 - Kalmanská unie 1859 - islandština zrovnoprávněna

1875 - výbuch sopky Askja 30.11.1918 - dohoda s Dánskem 1940 - britské jednotky 1941 - americké oddíly 1944 - lidové referendum 17.6.1944 - republika 1980 - Vigdís Finnbogadóttir 30.6.1996 - O. R. Grimsson

ASKJA

Češi na Islandu Ve druhé polovině 19. století navštívil Island cestovatel dr. Jiří Guth, pozdější autor známého společenského katechismu Gutha-Jarkovského. V 80. letech minulého století se na ostrov vydal ředitel měšťanské školy na Smíchově Josef Kořenský a napsal o své cestě asi deset stran do rozsáhlé publikace Evropa-kulturní obrázky pro mládež. V roce 1912 publikoval Josef Jan Svátek cestopis, v němž se pod titulem Atlantis a Ultima Thule zabývá Islandem velmi podrobně.

V srpnu 1913 procestoval značnou část ostrova Karel J V srpnu 1913 procestoval značnou část ostrova Karel J. Zákoucký, také učitel měšťanské školy, jeho cestopisné vzpomínky se jmenují Do země ohně a ledu. Po druhé světové válce se objevily Islandské dopisy diplomata a velvyslance v Kodani Zdeňka Němečka, kniha vyšla v roce 1948. Emil Hadač popsal historii několika československých vědeckých výprav na Island v publikaci V zemi sopek a ledovců.

Chvála putování se jmenuje kniha Zuzany Kočové, která se vydala na Island ve svých bezmála šedesáti letech. Cestopisem nabitým fakty je kniha Islandská setkání Jiřího Havla z druhé poloviny 80. let. Svoje cestovatelské zážitky z roku 1992 barvitě popsal v knize Sága o cestě na Island skladatel, zpěvák, hudebník Jan Burian.

OBYVATELSTVO Islanďané 96% Dánové 1,5% Američané 0,5% Ostatní národnosti 2% 96% protestanti

ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA Pobřeží - potomci Normanů a Vikingů Vnitrozemí - téměř liduprázdné Hlavní město - víc než polovina obyvatel

HOSPODÁŘSTVÍ Rybolov (treska, sleď) - 1,5mil tun/rok Zemědělství 1% pěstování brambor, pícnin, krmné řepy, ovsa, ječmene, chov ovcí, hovězího dobytka, koní, prasat, lov kožešinových zvířat, rybolov Průmysl 30% zpracování ryb, výroba hliníku, cementu, umělých hnojiv, zpracování vlny a kůží, mlékárenství

Služby 62% Export: ryby a rybí konzervy 75% VB, Německo, Norsko, USA Využívána geotermální energie

DOPRAVA Silniční - Hlavní je silnice číslo 1 Železniční a říční - neexistuje 7 námořních přístavů 2 velká letiště - Reykjavík, Keflavík

LETIŠTĚ KEFLAVÍK

ZAJÍMAVOSTI Země ohně (sopky), gejzírů, termálních pramenů a ledovců Země rybářů Nejstarší parlament na světě - Althing Vydává se zde nejvíc knih na 1 obyvatele na světě Prý zde žijí allfové (skřítci) a trollové (obři)

Nejdůležitější jsou křestní jména Není zvykem používat kapesník Greenwichský čas 60. léta - zkoušky astronautů Severní polární záře

ZAJÍMAVÁ MÍSTA

REYKJAVÍK

ULICE V REYKJAVÍKU

ŘEKA SKÓGAR

VODOPÁD SKÓGAFOSS

ALMENNINGAR

BAREVNÉ HORY

MÝVATN

GULLFOSS

HORKÝ PRAMEN

TRADIČNÍ DOMKY

REYKJAVÍK - WEBCAM

FJORD - WEBCAM

Proč navštívit? Polární záře → Krajina Nejstarší parlament v Evropě ↓

POUŽITÁ LITERATURA http://island.timqui.net http://photo.choryne.cz/island/uvod.php http://zv.3web.cz/vancis/island2.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Island http://www.bedekr.cz/staty/evropa/island http://www.volny.cz/dedjohn/referaty/island/ http.//www.worldlive.cz/webcams-62-island http://www.google.com