Ruské revoluce 1917.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

NÁVRAT ZE ZÁKOPŮ NÁVRAT K "NORMÁLU"? EUROGYMNÁZIA
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
EVROPA po 1. světové válce
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Sovětský svaz.
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
20.Léta 20. století „zlatá éra“.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P12_2.5 Tematická oblast: Osobnosti dějin 20. století Lev Davidovič TROCKIJ Typ: DUM – výkladový Předmět: Seminář z.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Lev Davidovič Bronštejn
Ruské revoluce 4. část.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Československo 20. let – 30. let
První světová válka
Vývoj v Rusku.
První světová válka
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poslední Romanovci Lenka Ertlová.
První světová válka III
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
I. světová válka – konec války
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Československo po 2. světové válce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Dagmar Zemanová Komunismus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Československé legie, vznik Československa
Ruská carská rodina Neblahý osud….
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107 Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r nevolnictví.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Základní škola Čelákovice
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
SSSR mezi světovými válkami I
Ruské revoluce 1917.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
Rusko na počátku 20. století
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
Československé legie, vznik Československa
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Češi za první světové války
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Ruské revoluce 1917

Únorová revoluce Rusko - účast ve válce na straně Dohody - strádání Sociální krize Nedostatek potravin Milióny padlých Demoralizace armády Nespokojenost v zázemí

Únor 1917 - povstání v Petrohradě Svržení cara Nastolení republiky Vyhlášení občanských svobod Prozatímní vláda (v čele kníže Lvov) Pokračování ve válce Nespokojenost lidových vrstev Radikální politické strany připravují socialistickou revoluci, zakládají revoluční orgány - tzv. sověty (= rady) dělnických, vojenských a rolnických zástupců

Říjnová revoluce 7. listopadu 1917 v Petrohradu Vlády se zmocnili bolševici = radikální křídlo ruské sociální demokracie Nastolena vojenská diktatura Dekret o půdě Dekret o míru Jednání o uzavření separátního míru v Brestu Litevském Prozatímní vláda zatčena „Všechnu moc Sovětům!“

Vladimír Iljič Lenin (Uljanov) 1870 – 1924 v čele říjnové revoluce návrat z exilu (duben 1917) jako „německý agent“ (dodnes nejasné, nakolik německé peníze dopomohly bolševikům k vítězství) kult masový rudý teror (1918 -1923 - statisíce obětí) 1918 těžce zraněn (atentát) před smrtí varoval před mocichtivostí a nebezpečností Stalina

Lev Trockij (Lev Davidovič Bronštejn) 1879 - 1940 v čele ozbrojeného povstání v listopadu 1917 vrchní velitel sov. armády v době občanské války po smrti Lenina - roztržka se Stalinem, kritika stalinismu - vypovězen, (exil 1929 – Mexiko) zavražděn agentem NKVD na rozkaz Stalina

Primitivní utopická vize společnosti, kde každý bude odměňován podle svých potřeb – zahájen experiment, který stál životy milionů lidí

Brest-litevský mír 3. března 1918 separátní: Rusko s Německem a jeho spojenci = likvidace východní fronty Rusko se vzdalo Polska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Ukrajiny, Běloruska, části Kavkazu Němci získali ukrajinské obilí a kavkazskou ropu = válka se prodloužila

Občanská válka v Rusku a mezinárodní intervence snaha zabránit šíření bolševické revoluce 1918 – 1920 - intervence 14 států, spolu s vnitřní opozicí (ruské antibolševické síly - bělogvardějci) UK, Francie, USA, Japonsko - neúspěch čs. legie ovládly transsibiřskou magistrálu a bojovaly proti bolševikům 16. 7. 1918 - brutálně vyvražděna v Jekatěrinburgu celá carská rodina (z obavy, aby nebyla osvobozena blížícími se čs. legionáři)

1922 vznik Svazu sovětských socialistických republik