Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pro začátek něco lehčího
Advertisements

Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Pascal - příklady.
Základní struktura, metainformace
Programování funkcí v Excelu
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 6
Druhé cvičení Vytváření identifikátorů Datové typy
2IT – PVY – objektové DBS Bc. Jiří Šilhán
Operátory (1. část) 3 A1PRG - Programování – Seminář
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Funkce a procedury  Funkce a procedury mají za úkol vykonávat určitou činnost, která se opakuje na několika místech skriptu. Obě se definují klíčovým.
Počítačová síť a typy sítí
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
AVR Assembler Symboly Návěští
PHP – Základy programování
PHP PHP – základy syntaxe (část 2) - 04 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou.
Datové typy a práce s nimi
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Protokoly a adresy na internetu
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Informatika I 1. přednáška
WWW – hypertextový informační systém
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Úvod do PHP IZI 228.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Spojování řetězců Spojování řetězců Pro spojování řetězců se používá operátor Pro spojování řetězců se používá operátor. (tečka). V jiných jazycích se.
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Počítače a programování 1 2.přednáška. Základní lexikální struktura programu Program v jazyce Java je tvořen symboly a oddělovači Program Java je psán.
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
PHP Stručný úvod.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Programování ÚVOD, PROMĚNNÉ, OPERÁTORY A PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ ERIK KRÁL.
4b. Makra Visual Basic pro Microsoft Excel
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a programování
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
5a. Makra Visual Basic pro Microsoft Escel
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každá proměnná má: Každá proměnná má: název (někdy se mu říká identifikátor) název (někdy se mu říká identifikátor) hodnotu (někdy se označuje termínem literál). hodnotu (někdy se označuje termínem literál). V každém okamžiku je hodnota proměnné v programu jednoznačně daná, během programu se však může měnit V každém okamžiku je hodnota proměnné v programu jednoznačně daná, během programu se však může měnit

Typy proměnných Typ Název v PHP Popis Logický typ Boolean uchovává hodnotu "pravda" nebo "nepravda". Zapisuje se jako TRUE a FALSE Celočíselný typ Integer uchovává celá kladná i záporná čísla (a nulu) -2 biliónů po + 2 bilióny Desetinné číslo Float uchovává desetinná nebo Real čísla s přesností obyčejně na 14 desetinných míst Řetězec String uchovává texty neboli řetězce

Každá proměnná musí mít jednoznačný název. Ten v PHP začíná znakem dolaru($) a následuje (bez mezery) nějakým pojmenováním. Každá proměnná musí mít jednoznačný název. Ten v PHP začíná znakem dolaru($) a následuje (bez mezery) nějakým pojmenováním. Znak dolaru napíšete nejjednodušeji pomocí kombinace kláves – pravý "Alt Gr" a k tomu klávesa malé "ů". Znak dolaru napíšete nejjednodušeji pomocí kombinace kláves – pravý "Alt Gr" a k tomu klávesa malé "ů". První znak toho pojmenování musí být buď písmeno a-z nebo podtržítko. Nesmí to být číslo ani nic jiného. První znak toho pojmenování musí být buď písmeno a-z nebo podtržítko. Nesmí to být číslo ani nic jiného. Tvorba proměnných

Názvy proměnných v PHP rozlišují mezi malými a velkými písmeny, takže pozor na to. Praxe bývá většinou taková, že se proměnné píší malými písmeny. Názvy proměnných v PHP rozlišují mezi malými a velkými písmeny, takže pozor na to. Praxe bývá většinou taková, že se proměnné píší malými písmeny. Desetinná čísla se zadávají s tečkou, ne s čárkou. Desetinná čísla se zadávají s tečkou, ne s čárkou. Řetězce se uzavírají do uvozovek nebo do apostrofů. Řetězce se uzavírají do uvozovek nebo do apostrofů. Tvorba proměnných

Ukázky proměnných Ukázky proměnných <? $mam_malo_penez = TRUE; //logický typ $plat = 10000; //celočíselný typ $disketa = 3.5; //desetinné číslo $prohlaseni = "Právě se vracím z pražského hradu!..." ; //řetězec echo $mam_malo_penez." "; echo $plat." "; echo $disketa." "; echo $prohlaseni." "; ?>

Běžné chyby v proměnných Běžné chyby v proměnných <? $3sestry = "tři sestry" ; // toto bude špatně. Proměnná nesmí začínat číslem $rok = 2013; echo $Rok; // toto sice projde, ale nic to nevypíše (velikost písmen v názvu) ?>

Superglobální proměnné Superglobální proměnné $_GET – přenos dat v rámci URL $_GET – přenos dat v rámci URL $_POST – přenos dat v rámci hlavičky http $_POST – přenos dat v rámci hlavičky http $_SESSION – přenos dat mezi weby $_SESSION – přenos dat mezi weby $_COOKIE – ukládání informací na počítači klienta $_COOKIE – ukládání informací na počítači klienta $_FILES – nahrávání souborů na server $_FILES – nahrávání souborů na server $_REQUEST – obsahuje všechny předané hodnoty $_REQUEST – obsahuje všechny předané hodnoty $_SERVER – pole předdefinovaných proměnných $_SERVER – pole předdefinovaných proměnných $_ENV – proměnné z prostředí, kde běží PHP $_ENV – proměnné z prostředí, kde běží PHP $GLOBALS – pole všech proměnných $GLOBALS – pole všech proměnných Proměnné se jmenují superglobální proto, že jsou přístupné v každé funkci

Operátory Operátory Operátor se používá k zjištění hodnoty pomocí provedení procedury. Operátor se používá k zjištění hodnoty pomocí provedení procedury. OPERÁTOROPERACEPŘÍKLADPOPIS =přiřazení$a=1$a je 1 +sčítání2 + 3součet 2 a 3 = 5 -odečítání3 – 2rozdíl 3 a 2 = 1 *násobení2 * 3součin 2 a 3 = 6 /dělení3 / 2podíl 3 a 2 = 1.5 %zbytek (modulo)3 % 2 počítá zbytek celočíselného dělení = 1

Operátory Operátory OPERÁTOROPERACEPŘÍKLADPOPIS ==rovnost$a == $b$a a $b mají stejnou hodnotu <menší$a < $b$a je menší než $b >větší$a > $b$a je větší než $b <=menší nebo rovno $a <= $b$a je menší nebo rovno $b =>větší nebo rovno $a => $b$a je větší nebo rovno $b !=nerovnost$a != $b$a se nerovná $b <> Nerovnost $a <> $b $a se nerovná $b

Otázky k opakování 1. Z jakých částí se skládá proměnná? 2. Jaké znáte typy proměnných? 3. Jak poznáme proměnnou v PHP skriptu? 4. Může začínat proměnná číslem? 5. Vyjmenujte operátory pro práci s proměnnými.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, str. 407 Použité obrázky: Vlastní