Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÍTAČ.
Advertisements

Informatika a výpočetní technika
Vytvořil: Petrásek Jan
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
ZÁKLADNÍ DESKA.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Základní součásti PC Základní Škola.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Druhy Počítačů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
Operační systémy.
Operační systémy.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak pracuje počítač Název školy
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Hardware osobních počítačů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Identifikátor materiálu: EU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
PC základní jednotka.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Informatika – Operační systémy
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie

OS – základní pojmy platforma – základna, souhrn několika kategorií, které specifikují určitou třídu počítačů. Platforma je dána především základním HW (CPU centrální procesorová jednotka) a základním SW (BIOS a OS). Např. PC, Macintosh OS – softwarové vybavení počítače, které prování základní řízení veškerých zdrojů počítače a komunikace s uživatelem, je to nenahraditelné rozhraní mezi HW a uživatelem nebo dalšími programy CPU – centrální procesorová jednotka (procesor), provádí výpočty a řídí vykonávání instrukcí uložených v operační paměti, je umístěn na základní desce počítače (motherboard). Výrobci např.: Intel, AMD, Cyrix, Texas Instruments, IBM – pro PC, Motorola – pro Macintosh

OS – základní pojmy BIOS – basic input/output systém, základní vstupní a výstupní systém, je to základní programové vybavení uložené v nepřepisovatelné paměti ROM, BIOS obsahuje instrukce pro zavedení operačního systému z vnější paměti do vnitřní paměti, má v sobě zabudované základní vstupně- výstupní operace pro komunikaci počítače s uživatelem (např. obsluha klávesnice, obrazovky, komunikace s periferiemi. Nastavení provedené pomocí BIOSu se ukládá do paměti CMOS ROM – druh trvalé paměti, ze které je možno pouze číst a jejíž data se při výpadku proudu neztrácejí. Obsah paměti ROM se vytváří přímo při výrobě paměťového čipu a je součástí návrhu čipu. Paměť ROM obsahuje důležité informace při náběhu počítače z vypnutého stavu – základní vstupně výstupní operační systém (BIOS), údaje o strukture a sestavení počítače.

OS – základní pojmy CMOS – paměťové zařízení malé kapacity a s malým odběrem elektrické energie. Jeho obsah lze po dlouhou dobu udržovat pomocí baterie. Např. slouží pro uchovávání základních konfiguračních údajů o systému. HW (železo) – technické vybavení počítače SW – programové vybavení počítače Vstupní zařízení – je zařízení, pomocí kterého počítače získává potřebné informace a požadavky (např. klávesnice, myš, skener) Výstupní zařízení – je zařízení, pomocí kterého počítač předává informace (např. obrazovka, tiskárna)

OS – základní pojmy Rozhraní (interface) – definované funkční propojení mezi dvěma prvky počítačového systému. Nejčastější použití pojmu: grafické rozhraní – skladba obrazovky a důležitých ovládacích prvků při komunikaci programu s uživatelem, síťová rozhraní – definuje komunikaci v počítačové síti, hardwarové rozhraní – specifikuje konektory a přenosové kanály při propojování periférií k počítači Uživatelské rozhraní – prostřední, v němž se uživatel pohybuje a pomocí kterého komunikuje s počítačem. Existují dva typy - textový a grafický režim (rozhraní).

OS – základní pojmy Nejznámější operační systémy – MS DOS – firma Microsoft, první OS pro osobní počítače, textové rozhraní) – Windows – firma Microsoft, pro osobní počítače, grafické rozhraní – Linux – vznikl jako projekt finského studenta Linuse Torvaldse, OS třídy Unix, volně šířitelný – MAC – firma Apple, počítače typu Macintosh, procesory Power Macintosh