Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HTML (XHTML) 3. 2 META INFORMACE V závěru se opět vracím k hlavičce dokumentu, kde se definují tzv. META informace. Zapisují se jako nepárová značka s.
Základy HTML.
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
WEBMASTER Jakub Koželuh. Student Informatiky (ČZU) Student Informatiky (ČZU) ICQ: ICQ:
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML. Barvy Co je to HTML soubor? HTML je zkratka Hyper Text Markup Language V HTML souboru je textový soubor proložen malými značkovacími.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
PHP – Základy programování
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
WWW – hypertextový informační systém
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Tvorba www stránek.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Maturitní okruh 22: Úvod do HTML

Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně serveru, k uživateli je přenášen až výsledek jejich činnosti (ochrana html kódu) příklady: php, asp,... programujeme webové stránky

Značkovací: převládá obecný text, do kterého jsou vloženy značky (tagy) příklady: html, xhtml píšeme webové stránky

Jazyk HTML zkratka html znamená hypertext markup language (mezitextový odkazovací jazyk), standardní jazyk pro tvorbu hypertextových dokumentů, poslední verze html 5, předposlední verze 4.01,

HTML dokument je to prostý textový soubor s příponou *.htm, popřípadě *.html většinou psaný v Poznámkovém bloku, NotePadu - tyto programy neumožňují formátovat text formátování textu se provádí pomocí speciálních html značek / tagů

html soubor obsahuje: text značky znakové entity (slouží pro vkládání speciálních znaků; entita je řetězec slov, který prohlížeč pochopí a zobrazí jako speciální znak)

startovní soubor, stránka: index.htm (index.html) - načte se jako první text dokumentu: jedná se o neformátovaný text různá kódování češtiny (charset = sada znaků): Windows-1250 (pokud byly stránky vytvořeny v prostředí MS Windows), ISO (prostředí Unixu), UTF-8,

pravidla pro názvy html souborů: vždy bez mezer (místo mezery použijte spodní podtržítko _), bez diakritických znamének (ěščřžýáíéúů), všechna písmena malá (většina webových serverů běží na systémech typu UNIX, které rozlišují malá a velká písmena a nepodporují češtinu)

zápis do, např.: ; poznámky jsou vhodné pro ukrytí částí dokumentu, které nemají být zpracovány (zobrazeny) prohlížečem

Důležité pojmy HTML jazyk pro tvorbu hypertextových dokumentů XHTML nástupce html, který se stále vyvíjí, je přesněji a přísněji specifikovaný, než html

PHP a ASP programovací jazyky, které umožňují dynamičnost internetových stránek, skript se provádí na straně serveru, klientovi (tj. prohlížeči) je odesílán kód (X)HTML, který si však nemůžete prohlédnout přes „Zobrazit zdrojový kód“, rozšíření možností html o další funkce - podmínky a cykly (tím se tyto jazyky řadí mezi programovací), využití v internetových obchodech... php a asp umožňují vybírat data z databází, nejčastěji MySQL,

CSS kaskádový styl, soubor s příponou *.css, ve kterém jsou definovány styly a formátování nadpisů, odstavců, bloků... umožňuje rychlou změnu vzhledu webu - stačí upravit soubor *.css a změna se projeví ihned a na všech stránkách, které soubor *.css načítají (linkují)

JavaScript programovací jazyk, který pracuje na straně klienta, umožňuje reakci stránek na akce uživatele, využití: např. uvítací věta na stránkách „Vítej, Jindřichu!“ - do políčka vyplníte své jméno a v cookies se tato informace zapíše; při každém novém načtení stránek se uvítání zobrazí,

Struktura HTML dokumentu