16.10.2007 Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Advertisements

Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ukládání prezentace do jiných formátů Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Textový procesor (MS Word)
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
HTML Formuláře.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Aplikační a programové vybavení
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Průvodce pro prostorové dotazy v systému PostGIS (plugin pro OpenJUMP) Vedoucí: Ing. Jan Růžička.Ph.D. Konzultant: Ing. Aleš Daněk Diplomová práce.
Školení počítače Excel
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Školení autorů distančních opor Inovace kombinovaného studia.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Snímek 1 PDF2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Adobe Acrobat.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Formuláře v MS Word 2007 Martin Lubas xlubm
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
PHP – Základy programování
Relační databáze.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Vektorová grafika Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Aplikační a programové vybavení
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Počítačová grafika a prezentace
Spolupráce aplikací MS Office Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Referát č.8 Daniela Venusová.
PDF formát dokumentů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Jazyk XML v geoinformatice
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Internetové technologie Petr Kašpar KAS265. Obsah Formát PDF Možnosti tvorby v PHP Třída FPDF České fonty Ahoj světe! Buňky Záhlaví/zápatí Pluginy Komplexní.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Rozdělení software podle účelu 2
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Textové vstupy UIS Jiří Rybička
Portable Document Format
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HASH.
Transkript prezentace:

Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ

Brno Jan Mach Radka Tichá Definice PDF Portable Document Format Formát na bázi PostScriptu pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru a hardwaru, na kterém byly vytvořeny. PDF dokument může obsahovat nejen text, ale i obrázky, přičemž je zajištěno, že výsledný vzhled bude na všech zařízeních stejný.

Brno Jan Mach Radka Tichá Vliv SW na extrakci textu Mikš, Radovan, Extrakce textu z PDF se správnou diakritikou, bakalářská práce, 2007, ČVUT v Praze. Dostupný z WWW: miksr1_2007bach.pdf

Brno Jan Mach Radka Tichá PDFCreator autoři Philip Chinery a Frank Heindörfer open source, Windows 95 a vyšší virtuální tiskárna x síťová tiskárna –„cokoliv“ -> PS -> PDF, EPS, obrázky využívá GhostScript, PDFCreator je „frontend“ GPL – pro podnikové nasazení AFPL – lepší výsledky, více restriktivní licence

Brno Jan Mach Radka Tichá Práce s PDF extrakce –HTML, čistý text, obrázky práce s metadaty –titulek, autor, popis,... kódování, dekódování –heslo, 64x128 bit kódování, x.509 certifikát práva přístupu spojit, rozdělit stránky vyplnění formulářů

Brno Jan Mach Radka Tichá Problémy s extrakcí textu ukládání textu ve formě obrázků použití nestandardních fontů –rozdělení na dva znaky – písmeno a akcent

Brno Jan Mach Radka Tichá Použití nestandardních fontů nestandardní znaky uloženy jako seznam odlišných znaků a jejich zápis mnoho variant zápisu dle SW –např. u se znakem stupeň, kroužek nad u, u pod kroužkem Řešení: nutno při tvorbě PDF u nestandardních fontů doplnit atribut /toUnicode definující mapování znaků do unicode (záleží na programu na tvorbu PDF) (/CMap, character mapping) Vhodné programy pro export …

Brno Jan Mach Radka Tichá Export: PDFBox Java, možno použít i v.NET několik tříd pro práci s PDF Extracttext -encoding windows-1250 test.pdf export.txt Extracttext -encoding –html windows-1250 test.pdf export.htm –české znaky jako HTML entity

Brno Jan Mach Radka Tichá Export: XPdf pro Unix i Windows oficiální verze respektuje DRM, existují patche umožňující číst zašifrované PDF pdftotext -enc UTF-8 vstup.pdf vystup.txt - pro Latin 2 výstup je nutno doinstalovat Latin 2 cmap převodní tabulku a nastavit v xpdfrc (teoreticky umožňuje i mapování fontů)

Brno Jan Mach Radka Tichá Advanced PDF Password Recovery Program dokáže trvale zrušit ochranu souborů Adobe Acrobat PDF heslem před editací, tiskem, výběrem textu a grafiky a kopírováním do schránky, modifikací poznámek a formulářových polí. Různé verze s možnostmi hádání hesla od brute force attack až po předdefinované hodnoty key.

Brno Jan Mach Radka Tichá PDF Password Remover PDF Password Remover je určen pro přístup k heslem zabezpečeným Adobe Acrobat PDF souborům. Můžete tyto soubory po použití programu editovat, tisknout, kopírovat z nich objekty a podobně. Ukázka odstranění owner psw, certifikátuowner pswcertifikátu

Brno Jan Mach Radka Tichá Doporučené odkazy PDF Creator – PDF Box – xpdf – Diskuse LaTeX -> PDF –