I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
Národní strategie protidrogové politiky
DĚLENÍ DROG.
PSYCHOTROPNÍ LÁTKY ; Modernizace výuky odborných předmětů
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Závislost Olga Bürgerová.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Opiáty Opiáty neboli narkotika jsou drogy, které utišují bolesti, často způsobí usnutí, zklidňují a navozují stav příjemného uvolnění, působí na CNS Tělo.
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Nejčastěji používané drogy
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Psychotropní látky.
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Projekt pro výuku rodinné výchovy v 9.ročníku.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Návyk na opiáty, stimulancia, halucinogeny, sedativa
Závislost na nealkoholových drogách
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Základní dělení drog Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
O DROGÁCH Drogová závislost.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Nikola Skopálová 7.třída
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Návykové látky I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Jiří Kameníček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Cíl: Seznámit studenty s problematikou drog Definice návykové látky („drogy“) – jde o látky, které mají vliv na psychiku člověka a po aplikaci vyvolávají potřebu opakovaného použití (recidivy) Rozdělení – legální (alkohol) x ilegální (kokain) - měkké (marihuana) x tvrdé (heroin) Průběh závislosti: - Zvědavost, touha zkusit neobvyklý zážitek - Návyk, zvyšování dávek, abstinenční příznaky - Psychická a fyzická závislost - Zdravotní a sociální důsledky

Způsoby aplikace Požitím (perorálně) – tablety, roztok Dýchacím ústrojím (kouření, šňupání) Intravenózně (injekce) Jiné způsoby (čípky, náplasti)

I. Legální návykové látky Jde o alkohol a tabák. a/ ALKOHOL C2H5OH (ethanol) Jedna z nejstarších a nejznámějších látek Účinky: Působí na nervový systém – zpočátku stimulačně, následně tlumivě Zdravotní důsledky: nechutenství, poškození orgánů (jater – cirhóza, žaludku – vředy), záněty nervů, oslabení imunity, poruchy paměti, deprese, halucinace, u těhotných žen poruchy plodu

Obsah alkoholu v nápojích a jeho odbourávání Pivo: 3-5%; víno 8-15%; tvrdý alkohol 30-60% (obj.%EtOH) Obsah alkoholu v krvi lze orientačně vypočítat: Promile alkoholu: ‰ = m(g) / 0,6M (kg) kde m … hmotnost čistého alkoholu (g) M … hmotnost člověka (kg) Př.: po vypití 2 půllitrů piva o obsahu alkoholu 4% (ρ=0,8g.cm-3) máme pro 80 kg muže přibližně: m = 40·0,8 = 32 g čistého alkoholu ‰ = 32 / 80·0,6 = 0,7 promile (zaokrouhleno nahoru) A protože se alkohol resorbuje (odbourává) rychlostí (0,15-0,2‰) / hod může dotyčný řídit auto až po nejméně cca 4 hodinách. Pozn.: Nelze brát absolutně, liší se u mužů a žen (pomalejší resorpce)

b/ TABÁK V Evropě znám od 16. stol. Hlavním alkaloidem obsaženým v tabáku je nikotin Dále kouř cigaret obsahuje dehtové kancerogenní látky, CO, NOx, HCN, 210Po a řadu dalších alkaloidů

II. Nelegální návykové látky Rozdělení: 1) Kanabinoidy (např. marihuana) 2) Halucinogeny (LSD) 3) Stimulancia (kokain) 4) Sedativa (s tlumivým účinkem, barbituráty) 5) Opiáty (morfin, heroin) 6) Inhalační látky (toluen)

1) Kanabinoidy - Obsaženy v konopí setém (Canabis sativa) Obsahují tetrahydrocannabinol (THC) Patří sem: Marihuana, hašiš – kouření dýmky Účinky: Snové obluzení, euforie

2) Halucinogeny Indolové – LSD, diethylamid kyseliny lysergové obsažen v námelu Patří sem i psilocybin, obsažený v houbě lysohlávce kopinaté: b) Tropanové – např. atropin, obsažený v rulíku zlomocném c) Deriváty fenylethylaminu – např. mezkalin, obsažený v kaktusech

3) Stimulanty Patří sem např. Kokain z koky pravé („rock“, „crack“, „koks“) Extrémní psychická závislost Jedna z nejdražších drog. b) Amfetaminy, např. metamfetamin (=pervitin); MDMA (=extáze) c) Methylxanthiny, např. kofein (obsažen v čaji, kávě)

4) Sedativa Starší – Barbituráty Nebezpečí smrtelného předávkování (neexistuje účinné antidotum !) Podporují spánek, zmírňují úzkost, zklidňují. b) Novější – Benzodiazepiny Např. Diazepam, Rohypnol Menší nebezpečí předávkování. Antidotum: Flumazenil

5) Opiáty Základem je šťáva z nezralých makovic: Základní alkaloidy z opia: Morfin Heroin Aplikace většinou injekčně. Těžká psychická i fyzická závislost.

6) Inhalační látky Jde o tzv. solvenciový typ závislosti (čichání různých organických rozpouštědel nebo plynů) Používané látky: Aromatické uhlovodíky: toluen, xyleny Alifatické uhlovodíky: acetylen, propan, butan Halogenderiváty: chloroform, trichloetylen Kyslíkaté deriváty: aceton, diethylether Aplikace: Dýchání par Nebezpečí: Snadná dostupnost, nízká cena. Při polknutí nevratné poškození jater, ledvin.

Příznaky toxikománie, prevence, léčení Typické příznaky: Změna chování (předrážděnost, deprese, ztráta zájmů), zhoršený prospěch, ztráta přátel, úbytek váhy, zdravotní problémy, střet se zákonem …. Prevence: Snaha předejít závislosti zejména u mladých lidí a u rizikových skupin, výchova v rodině i ve škole, sport … Léčení: Na bázi dobrovolnosti – dlouhodobé, vč. ústavní léčby, nutná doživotní absolutní abstinence.

Legislativa Není trestné vlastní užívání, nýbrž držení, výroba a distribuce drog Důležitý pro policii je pojem tzv. „malého“ množství zadržené drogy (při něm jde jen o přestupek, při větším množství už o trestný čin s možností vězení) Např. u konopí je to 5 rostlin, u marihuany 15 g, extáze 4 tablety, LSD 5 papírků, kokainu 1 g, pervitinu 2 g apod. Zákony č. 200/1990 Sb., č. 332/1997 Sb., č. 167/1998 Sb., č. 379/2005 Sb.

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.