Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Orientace na mapě a v krajině
Orientujeme se na planetě Zemi
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
Mapa a buzola.
Orientace na mapě a v krajině
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Registrační číslo projektu
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
GPS.
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Kartografie.
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapové zobrazení.
Registrační číslo projektu
Kartografie – měřítko mapy
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
DRUHY MAP.
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Mapy Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Mapy Učebnice FRAUS . Fraus str. 21 – 29 . Glóbus a mapy . Atlas . Historické mapy . Druhy map . Měřítka map . Topografické značky . Práce s kompasem, příp. buzolou . GPS . Opakování

GLÓBUS A MAPY Glóbus je zmenšený model planety, měsíce či hvězdy (např. glóbus ZEMĚ). Může však také reprezentovat pohled na hvězdnou oblohu z povrchu vesmírného tělesa. Glóby jsou zpravidla zhotoveny tak, že jsou otáčivé kolem osy, která odpovídá ose otáčení Země, je na nich tudíž možné demonstrovat otáčení Země kolem její osy. Mapa je zmenšený dvourozměrný model Země, kontinentu, státu, města atd. Čím větší oblast mapa zakresluje, tím je zobrazení nepřesnější. Např. zakreslené řeky by ve skutečnosti nebyly ani vidět. Atlas – soubor map. V řecké mytologii obr, který na své šíji drží nebeskou klenbu nebo i celou zeměkouli. Kartografie je umění a věda zabývající se tvorbou a zpracováním map.

HISTORICKÉ MAPY 1712 1518

DRUHY MAP Obecně zeměpisné mapy – nejčastější zobrazení zemského povrchu (reliéfu) pomocí barev Politické mapy- státy jsou barevně rozlišeny, zvýrazněna města Tematické mapy – jsou zaměřené na určitá témata Turistické mapy – jsou zde znázorněné kulturní a přírodní památky, hotely, tábořiště, cesty atd. Automapy – zvýraznění dopravních cest, čerpací stanice, motely atd. Meteorologické mapy – počasí nezajímají hranice států Atd… Ilustrační mapa Příklad turistické mapy Meteorologická mapa

Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve MĚŘÍTKA MAP Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti. Umožňuje tak vytvořit si přibližnou představu o podrobnosti mapy. Existuje několik typů vyjádření měřítek na mapě, mezi nejpoužívanější z nich patří měřítko číselné a grafické. Měřítka lze také členit podle podrobnosti zobrazení na měřítka velká, střední a malá. 1 : 1 500 000 znamená, že 1 cm na mapě je 1 500 000 cm ve skutečnosti. Protože nás nejčastěji zajímá skutečná vzdálenost v kilometrech, stačí oddělit pět posledních nul a dostaneme vzdálenost v kilometrech. 1 cm na mapě je 15 km. Malá měřítka To jsou mapy, které používají měřítko 1 : 1 000 000 a menší. Takové mapy pokrývají velké oblasti a slouží pouze pro všeobecný přehled. Mnoho zobrazených objektů má velmi zkreslenou velikost (např. šířka řek, silnice, velikost měst apod.)‏ Střední měřítka To jsou mapy, které používají měřítko od 1 : 75 000 do 1 : 1 000 000. Standardní mapy této skupiny mají měřítko 1 : 250 000. Často se používá také měřítko 1 : 100 000. Velká měřítka Mapy s měřítkem 1 : 75 000 a menším. Nejpoužívanější měřítko v této kategorii je 1 : 50 000 a 1 : 25 000. Na mapách s velkým měřítkem najdeme obvykle veškeré detaily, které jsou potřebné pro správnou orientaci v terénu. Někdy se používají mapy velmi podrobné, které zobrazí okrajinu do nejmenšího detailu. Ty mají měřítko 1 : 10 000 nebo 1 : 5 000.

TOPOGRAFICKÉ (TURISTICKÉ) ZNAČKY

Kóty - body se značkou a uvedenou nadmořskou výškou. Vrstevnice je křivka, která na mapě či v terénu spojuje body se stejnou nadmořskou výškou . Azimut je úhel pochodu a udává se ve stupních. Úkol V učebnici na str. 26 – 27 se podívejte jak se pracuje s buzolou. Nakreslete jednoduchou krajinu s kopcem, kostelem, železniční zastávkou, rybníkem, řekou mostem a hradem, pak tuto krajinu překreslete jako mapu s kótou, vrstevnicemi a topograf. značkami. Buzola (také busola) je jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. První buzolu sestrojil český vynálezce Josef Ressel. Kompas je zařízení určující světové strany. Typický kompas obsahuje volně pohyblivou magnetickou střelku, která si zachovává směr sever-jih podle zemského magnetického pole.

GPS Global Positioning System, zkráceně GPS, je vojenský polohový družicový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností první desítky metrů. Přesnost GPS lze s použitím speciálních metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů. Část služeb tohoto systému s omezenou přesností je volně k dispozici i civilním takzvaným "neautorizovaným" uživatelům. Řídící středisko Družice GPS na oběžné dráze

OPAKOVÁNÍ Co je to mapa? Co je to atlas? Jaký vědní obor se zabývá tvorbou map? Co značí hnědá barva na obecně zeměpisné mapě? Kolik cm je ve skutečnosti je-li měřítko mapy 1 : 100? Jakým směrem ukazuje střelka buzoly? Co znamenají tyto značky? Zmenšený dvourozměrný model Země Soubor map Kartografie Pohoří a hory 100 Na sever Kostel, zřícenina, veřejné tábořiště