POHÁDKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Svět pohádek.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Výlet do české literatury
Bratři Čapkové.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_455_Pohádka AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM: 3.,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Karel Jaromír Erben pohádkář Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Osobnosti národního obrození
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Karel Čapek.
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sběratelé lidových pohádek u nás
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Spisovatelé a ilustrátoři
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Spisovatelé dětské literatury
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
Rozdělení fantastické literatury
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Božena Němcová (1820 – 1862).
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Kritický realismus - úvod
Transkript prezentace:

POHÁDKY

ÚVOD Zajímají vás pohádky?Chtěli by jste se o nich dozvědět něco víc??Třeba jak se dělí nebo jaké vůbec máme??A co naši a zahraniční spisovatelé??Tak neváhejte a podívejte se na naši prezentaci a přečtěte si naši práci!!

SPISOVATELÉ Alois Jirásek-F.L.Věk , Staré Pověsti České Karel Čapek- Dášenka ,Válka s Mloky K.J.Erben – Kytice , Tulák Jan Werich-Fimfárum , Lincoln

ČESKÁ SPISOVATELKA Božena Němcová... narozena:4.2.1820 ve Vídni zemřela :21.1.1862 v Praze Autorka venkovských povídek a pohádkových sbírek. .

Božena Němcová

ZAHRANIČNÍ SPISOVATEL Antone de Saint Exupéry............ narodil:29.6.1900 zemřel:31.7.1944 Velmi známá jeho básnická literatura.

Antoine de Saint Exupéry

POHÁDKY MODERNÍ Moderní pohádky vznikají z pohádek dávných.Tady je ukázka moderní pohádky o Smolíčkovi: Na kopci vysokém vyčnívá domeček, není tam křemílek ba ani krteček. V tomhletom domečku krom malých stoliček, najdete frajera se jménem Smolíček.

KAČER DONALD

POHÁDKY FILMOVÉ Jen málokdo si o Vánocích nechá ujít tradiční přehlídku kouzelných filmových pohádek. I když už je všichni viděli tolikrát, vždy jsou zárukou instantní pohody.

PRINCEZNA ZE MLEJNA

POHÁDKY KLASICKÉ Spočetně hlavních postav: Libovolná česká pohádka má jednoho, nejvýše dva hlavní hrdiny — nejčastěji On a Ona, jeden z nich je obvykle (budoucím) králem/královnou. Minimum magie a nadpřirozena:Divné věci se dějí jen v minimu odůvodněných případů (výjimkou je existence a činnost čertů, která je u nás téměř samozřejmostí).

ZLATOVLÁSKA

DÁVNÉ POHÁDKY Dávné pohádky jsou jedním z žánrů ústní lidové slovesnosti patří mezi ně: Červená Karkulka Budulínek Zlatovláska... Otesánek

PINOKIO

Současné pohádky už nejsou tak zasazeny do 18.století. SOUČASTNÉ POHÁDKY Současné pohádky už nejsou tak zasazeny do 18.století. Objevují se tam místo svící lampičky a místo koní s kočáry automobil. Položme si otázku je to tak správně?

ANDĚL PÁNĚ

ČESKÉ POHÁDKY Hlavní roli zde hraje fantazie,pohádky jsou časocvě a místně neurčené.Jsou zde neobyčejné světy,nadpřirozené bytosti a fantastické děje.

PYŠNÁ PRINCEZNA

ZAHRANIČNÍ POHÁDKY Základní znaky: Zahraniční pohádky se natáčí v exotickém prostředí a děj se již tak nevztahuje k hlavním hrdinům. Ale jako u tradičních českých pohádkách zvítězí dobro nad zlem, v tomto se pohádky neliší.

MRAZÍK

ZÁVĚR a z internetových stránek: www.pixy.cz www.referáty.cz Čerpaly jsme z knihy:Encyklopedie od A do Z, Teorie literatury. a z internetových stránek: www.pixy.cz www.referáty.cz

KONEC Vypracovaly : Martina Merendová Anežka Procházková