Singapur.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie Italská republika
Advertisements

Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
Identifikátor materiálu: EU
Singapur.
Diversita lidské populace II
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Democratic Republic of Timor-Leste
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Obsah Asie Mapa Asie Rozdělení Asie Hranice Členitost Povrch Pohoří
OBYVATELSTVO ASIE.
OBYVATELSTVO ASIE.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Maledivy Martin Hroch.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
ASIE Indonésie III2-Z7-II-19.
RUSKO Jan Vaněk.
SLOVINSKO.
HONG KONG “VOŇAVÝ PŘÍSTAV” By T.P..
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Maledivy Martin Hroch.
Jihoafrická republika
LITVA.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Jižní Asie.
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
Republika Makedonija The Former Yugoslav Republic of Macedonia
Bělorusko.
Made in China Lubomír Bureš
Malta.
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
Bulharsko България / Bălgarija
Obyvatelstvo a sídla.
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
Jižní Korea & Singapur Miroslav Řehoř. Kapitoly prezentace : Jižní Korea základní informace povrch, hospodářství historie obrázky Singapur (to samé )Singapur.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 9_Asijští tygři Téma: Asie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Thajsko Zš Plaňany 1 1.
Nejlidnatější světadíl
VY_32_INOVACE_49A_Jižní Asie
VY_32_INOVACE_Fi_I_16 Název Asie – přírodní podmínky
Zelený, „smaragdový“ ostrov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Seychely Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název:
ASIE – JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Kuvajt
Transkript prezentace:

Singapur

Základní údaje Jméno: Republic of Singapore, Repablik Singapura, Xinjiapo gongheguo [sin-ťipao kung-che-kuo], Sinkappur kutijarasa Krátké jméno a jeho volný význam:Singapore, Lví městočeské jméno Singapurská republika

Poloha jihovýchodní Asie Rozloha 692,7 km2 Počet obyvatel 4 353 900 (červenec 2004) Národnostní složení Číňané 76,7 %, Malajci 14 %, Indové 7,9 %, ostatní 1,4 %

Jazyky čínština (úřední), malajština (úřední a národní), tamil (úřední), angličtina (úřední) Gramotnost 93,2 % (2003) Náboženství buddhismus (Číňané), islám (Malajci), křesťanství, hinduismus, sikhismus, taoismus, konfuciánství

Hlavní město Singapur – 4,1 mil. obyvatel (2000) HDP na obyvatele USD 23 700 (2003) Inflace 0,7 % (2003) Nezaměstnanost 5 % (2003) Měna 1 dolar = 100 centů Mezinárodní spory s Malajsií spor o ostrov Batu Putih, spor o dodávky pitné vody, Singapur nárokuje Johor, sporné mořské hranice

Základní charakteristika bývalá kolonie Velké Británie jeden z tzv. asijských tygrů většina obyvatel jsou Číňané přísné dodržování pořádku ve městě - městský stát hlavní přísun peněz z výroby lodí a rafinérií velmi silné hospodářství (HDP = 19 000 USD)

Rozkládá se na Malajském poloostrově Malajský poloostrov je poloostrov v jihovýchodní Asii Jedná se o výběžek Zadní Indie jižně od šíje Kra. Má rozlohu cca. 190 000 km², je široký 42-330 km. Politicky je poloostov rozdělen mezi Barmu, Malajsii a Thajsko. Průmyslová orientace státu je na farmacii a lékařství. Dále je tu jedno z největších obchodních center. Singapur je také velice duležitý dopravní uzel. Je druhým největším přístavem světa. Letiště Changi je dopravním uzlem mezi Evropou, Asií a Austrálií.

Historie Singapuru Historie Singapuru je spojena se zvířaty. Začíná to malajskou legendou, podle které sumaterský princ jednou v džungli na ostrově Temasek (tehdejší jméno Singapuru) uviděl lva. Princ si jej vysvětlil jako dobré znamení, a proto na Temaseku založil město, jemuž dal jméno Singapura – Lví město. Lvi však na Temaseku nikdy nežili a to co viděl byli pravděpodobně tygři. Navzdory tomuto faktu se ale jméno ujalo a dnes, kdy se Singapuru dere v ekonomice dravě dopředu, sedí daleko víc než kdy jindy.

Zajímavosti Posedlost Singapuru vlastní dokonalostí má samozřejmě i kladné dopady, které obyvatele přirozeně nejvíc zajímají. Ač téměř třímiliónové město, Singapuru se díky velkorysému rozvoji daří vyhýbat dopravním zácpám a smogu. Ostrov je plný zeleně, a to nejen v okrajových částech, kde se nachází několik rezervací, ale i přímo v centru, které je zase plné parků. Singapurská vláda si díky těmto úspěchům může dovolit být dost autokratická a jak se říká „zavřít občanům pusu“. V cestě za dokonalostí tak občas přináší ve světě nevídané „novinky“, jako třeba zákaz dovozu žvýkaček, které sloužily k úspěšným blokádám metra – stačila jedna žvýkačka šikovně nalepená do otevřených dveří.

Čínský Singapur

Indický Singapur

Arabský Singapur

THE END