Cévní protézy X33BMI Miroslav Horký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

MUDr. Robert Vlachovský, doc. MUDr. Zdeněk Gregor, CSc. , MUDr
A jak je to u živočichů? (tkáně)
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Biologické aspekty vody
Možností endovaskulární léčby onemocnění aorty – TAA, AAA
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
Temperování krve – nové vývojové aktivity L. Bolek 1, J. Dejmek 1, J. Růžička 1, J.Beneš 1, M. Štengl 1, T.Junek 1, M. Matějovič 2 1 Biofyzikální ústav.
Polymerní materiály užívané pro totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu Jan Vocílka.
Cévní implantáty Bc. Jana Čubrová 2013/2014.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Diagnostika infekce cévní protézy
SPOJENÍ KOSTÍ ARTROLOGIE.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Člověk.
Skupenství látek.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Pohybová soustava-svaly 1
HOBITI.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Biologie člověka.
Srovnání klasického a jednorázového rouškování
Fyziologické aspekty stárnutí
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Problematika krevních náhrad v intenzivní medicíně
Kostní náhrady Pavel Souček.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
vypracoval-Martin Vítů
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Cévní systém lidského těla
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Zuby.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Tkáně. Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pokuste se vystihnout pojem tkáň soubor tvarově podobných buněk s určitou,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_PŘ8_BO.
Oběhová soustava srdce a cévy
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
TKÁNĚ - EPITELY.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Svalová soustava.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Soutěžíme před testíkem
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Téma: Tkáně.
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Cévní protézy X33BMI Miroslav Horký

Osnova Historie Materiály cévních protéz Výzkumný ústav pletařský v Brně Příklad implantace cévní protézy

Historie Na počátku zkoušky různých materiálů: sklo, měď, hliník, zlato, plasty Výsledek: Organismus buď takový materiál vůbec nepřijal, nebo se na něm srážela krev. Řešení v podobě speciální textilie

Krev se vysráží jen do ok textilie a tím vytvoří vevnitř hladkou, nepropustnou vrstvu První použitelné protézy: poč. 50. let, na vývoji se významně podílel Výzkumný ústav pletařský v Brně

Materiály pro cévní protézy Polyesterové hedvábí s povrchovou kolagenní úpravou Kolagen: ve vodě nerozpustný skleroprotein (bílkovina vláknitého tvaru), který je hlavní složkou kůže, chrupavek, kostí, oční rohovky, cévních stěn, šlach a zubů – tvoří 25% všech bílkovin v těle savců

Novinka: cévní protéza na kterou jsou napařeny atomy stříbra – stříbro má antibakteriální vlastnosti a snižuje riziko alergií. Navíc nebyly pozorovány rozdíly nežádoucích reakcí, hojení a funkčnosti oproti klasickým cévním protézám.

Jak cévní protéza vypadá?

VÚP - Brno Založen 1949 – řešení problematiky celého pletařství a to jak v klasických oblastech, tak i v nových jako například výzkum a vývoj cévních protéz. V současnosti tři divize: KLIMATEX, BALLISTEX a METEA

METEA Od roku 1959 se zabývá výzkumem, vývojem a výrobou speciálních textilních zdravotnických prostředků 1961 – první implantovaná cévní protéza značky METEA

Příklad implantace cévní protézy Výduť vzestupné aorty: Jedno z nejzávažnějších cévních onemocnění Bez léčby končí smrtí Medián mezi diagnózou a smrtí je dva roky přičemž jeden rok po diagnóze žije 60% pacientů a pět let přežívá pouze 20%.

Vzestupná aorta je nejpružnější tepna v lidském těle K výduti vede právě ztráta elasticity Léčba: nahrazení vadné aorty cévní protézou

Izolovaná náhrada vzestupné aorty Stav po resekci výdutě vzestupné aorty

Sutura cévní protézy přes pruh teflonové plsti

Stav po dokončení

Zdroje www.klimatex.cz www.vscht.cz www.bbraun.cz www.homolka.cz Ivan Vaněk a kolektiv – Kardiovaskulární chirurgie (Univerzita Karlova v Praze, 2002)