Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE 15.5.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Chytré sítě Smart grids.
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu střední Evropy a EU
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE

Obsah  Vývoj vnitřních a vnějších podmínek podnikání TSO  Budoucí očekávaný vývoj a hlavní rizika a příležitosti  Projekt integrace trhů ČR-SR

Vnější podmínky  3.balíček –Již optikou nové „Euroústavy“ : Energetika a transevropské sítě –unbundling (Rizika a příležitosti) –evropská harmonizovaná regulace (snížení vlivu ČR na tarify ) –Koordinace TSO - ENTSO (Rizika a příležitosti)  Klima balíček –Alokace povolenek a její dopad na uhelnou energetiku (útlum !! ) –Rozšíření podpory OZE (Expanze VtE i v ČR) –Úspory a DSM (budoucí trend)  Trh v CEE –Vyrovnání cen ČR a Německa (velké snížení výnosů z aukcí) –Oddělení cenové oblasti Slovenska a zavedení Export fee (nárůst výnosů z aukcí) –Fungování PXE a posílení obchodů na OTE (větší likvidita a prostor pro menší odchylky) –Změny na Polském trhu s el (CO2, LCPD, PPA  zvýšení cen, snížení exportů)  Ceny elektřiny zpomalily růst (ale jde zřejmě o přechodnou fázi)

Vnější podmínky  Dodavatelské kapacity –Nedostatek dodavatelských kapacit v energetice – prodlužující se doby dodávek ( může dojít k dalšímu zhoršení)  Plyn pro Evropu –Budování zdrojů pro Jižní Evropu (South Stream, LNG terminály)  budoucí změny bilancí a toků ve střední Evropě  Regionální „bezradnost“ v CEE, vývoj v CWE –Spory o FBA (model, DE/AT hranice, předávání dat) –„Neprohra“ pozice v CEE  Vitězství v ITC –Zabránilo se mechanismu nevýhodnému pro ČR –Podařilo se etablovat ČEPS a ČR jako relevantního hráče –„Hledá se jak dál“  šance pro návrhy ČR  Envi regulace – ochrana území –Posilování nástrojů ochrany přírody a území v Evropské i národní legislativě

Vnější podmínky  VtE v ČR –Opožděný nástup (odhady potenciálu1000 až 2500 MW, celkové žádosti již přes 1000 MW) –Téměř všeobecný odpor (ochrana krajiny, místní komunity, …) –Silná podpora ze strany EU !!! –Expertní komise – nástroj k prosazení rozumných změn  Cenová regulace : tlak na náklady –Udržení konečných cen prostřednictvím regulovaných složek –Tlak na náklady PpS !!  Fungující zúčtování –Snížení velikostí odchylek, větší symetrie  Expanze ekonomiky regionů a spotřeby + připojení VtE –Limity dalších kapacit ve střednědobém horizontu –Kapacita připojení (příslib) je nástrojem konkurence mezi výrobci

Dopady vnějších podmínek  Vývoj hospodaření Snižování výnosů (aukce, korekční faktory) Růst cen vstupů (dodavatelské ceny) Snižující se „polštář“ PpS (náklady vs. výnosy) Snižující se WACC  Bezpečnost provozu Narůstající míra nejistot ( obchod, VtE, ceny) Snižující se přebytky ČR a dostupnost výkonů/PpS Snižující se odchylky Narustající zatížení částí PS

Příležitosti  Integrace trhu s elektřinou mezi ČR a SR a později případně i koordinace řízení ES  Integrace trhů ve střední Evropě (El, PpS)  NEK – prosazení rozvoje sítí jako strategického zájmu státu, výstavba nových zdrojů  Ovlivnění vývoje Evropské legislativy – koordinace TSO, tarif, harmonizace trhů

Ohrožení  Nevhodně implementovaná FBA – ztráta kapacit  IMICA-like ITC  Ztráta kompetencí ve prospěch Evropských a regionálních struktur  ISO a narušení efektivnosti rozvoje sítí  Neprůchodnost projektů územním řízením a nezvládnutí požadavků na připojení  Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, nezvládnutá generační obměna – ztráta know- how  Klesající dostupnost PpS

Očekávaný vývoj ve středně a dlouhodobém horizontu

Dlouhodobé cíle EU  Vytvoření jednotného a konkurenčního vnitřního trhu s elektřinou a plynem zahrnujícího státy EU a další spolupracující země Odstranění národních trhů a vlivu národních šampiónů Tlak na ceny prostřednictvím konkurence ve výrobě a dodávce a harmonizace regulace monopolních činností  Zabezpečení udržitelného rozvoje a snížení emisí škodlivých látek a skleníkových plynů Náhrada části uhelné energetiky OZE a zdroji na ZP Rychlý rozvoj všech obnovitelných zdrojů  Zajištění energetické bezpečnosti (spolehlivého zásobování energiemi) vč. přímých pravomocí Komise Společný postup vůči dodavatelům mimo EU? Společné řízení sítí a regulačního rámce ?

Dlouhodobé trendy vývoje EU - 1  Rozvoj a integrace trhů s elektřinou –Propojování národních a později regionálních trhů s elektřinou –Konvergence cen elektřiny –Rozšíření servisu dodavatelů (balíčky služeb apod..) i jejich působnosti –Postupné vymizení „přeshraničního“ obchodu jako specifické obchodní aktivity –Přechod od fyzických kapacitních práv k finančním nástrojům a denním implicitním aukcím –Regionální trhy s rezervami a regulační energií

Cílem EU je vytvořit jednotný trh s energiemi, a to tvorbou regionů a miniregionů a jejich postupným slučováním Regiony severozápadní Evropy směřují svými řešeními k implicitním aukcím pro denní obchodování (Market Coupling/Splitting)

Dlouhodobé trendy vývoje EU - 2  Změny struktury výroby elektřiny v celé EU –Útlum uhelných zdrojů ve střední Evropě (DE, PL, CZ) –Útlum JE zdrojů v Německu (Zatím platí, je v mezních možnostech Německa) –Masivní rozvoj větrné energetiky v severní a jihozápadní Evropě –Rozvoj uhelné energetiky v jihovýchodní Evropě –Rozvoj zdrojů na zemní plyn (náhrada uhlí a JE v Německu, doplnění bilance v Itálii)  Zvyšující se nároky na kapacity sítí pro dálkové přenosy a jejich proměnlivý charakter

Toky větrné elektřiny evropskými sítěmi a možná přetížení

Dlouhodobé trendy vývoje EU - 3  Koordinace rozvoje, provozu a řízení sítí –Postupné prosazení vyššího stupně koordinace provozovatelů –Společné plánování rozvoje i provozu sítí –Koordinační centrum (centra) pro řízení provozu propojené soustavy  Zapojení spotřeby do řízení rovnováhy –Řízení spotřeby ve vazbě na ceny elektřiny (pružné tarify) –Větší prostor pro okamžitý (vyrovnávací) trh s elektřinou a přístup dodavatelů na tento trh

Očekávaný vývoj ve střední Evropě  Střednědobý vývoj (do poloviny příští dekády) –Dočasný Deficit Slovenska a reorientace exportů ČR –Dramatický útlum uhelné energetiky v Polsku –Nárůsty tranzitních toků Přenosy větrné elektřiny ze severu Německa Úzká hrdla uvnitř Rakouských a Německých sítí a tlak na snižování obchodních toků ve střední Evropě –Integrace trhu s elektřinou v regionu –Rychlejší růst cen elektřiny s většími výkyvy cen

Očekávaný vývoj ve střední Evropě  Dlouhodobé trendy –Útlum uhelné energetiky v CZ –Snížení pásmových tranzitů sever-jih Snížení importů Itálie – růst výkonů na ZP Snížení exportů Německa a Polska –Nárůst tranzitů V+JV  Stř + Záp. Evropa Rozvoj energetiky na Balkáně (JE, uhlí) Připojení Ruska a/nebo Ukrajiny –Off shore VtE v Severním a Baltském moři Výrazná volatilita tranzitních toků –Pomalejší růst cen elektřiny

Rizika budoucího vývoje  Nedostatečné tempo budování sítí (bariéry rozvoje) blokuje propojování trhů a vytváří lokální přetížení, rizika spolehlivosti dodávky a cenové oblasti –rozštěpení Provozovatele přenosové soustavy na ISO a TRANSCO vytváří riziko narušení efektivnosti procesu rozvoje a provozu sítí –Rozvoj každé PS je výlučně v kompetenci národního provozovatele, přestože je integrální částí propojené sítě  Dočasné snížení výkonových rezerv vyvolává růst cen elektřiny a časté cenové špičky  nedostatečně funkční trh a rizika regulačních zásahů –snahy o utlumení cen na veřejných trzích (vliv na polostátní firmy, regulace trhů apod..) –zavádění tarifních a netarifních bariér

Rizika budoucího vývoje  Obrana národních zájmů a ochrana domácího spotřebitele před růstem cen bude paralyzovat společnou energetickou politiku a deformovat fungování tržních mechanismů –rozdílné národní politiky neumožní zformulovat dostatečně konkrétní společné postoje (viz jaderná energetika a rozvoj sítí v Německu a Rakousku) –společný prostor znamená i sdílení rizik a omezení, konvergence cen znamená pro někoho jejich zvyšování  Nedostatečná integrace mechanismů provozu sítí způsobí šíření poruch a růst nákladů řízení spolehlivosti –integrace ale znamená odevzdání části výlučných kompetencí společnému orgánu (viz doposud neúspěšná iniciativa ČEPS k založení společného koordinačního centra)

Bezprostřední priority ČEPS  Mezinárodní aktivity –Propojení trhu s elektřinou ČR a SR –Ověřený mechanismus alokace v regionu (zabránit rizikům kolapsu přeshraničních obchodů) –Spravedlivý mechanismus kompenzací – jednotný evropský tarif –Akceschopné ENTSOe a rozvoj PS v regionu  Domácí aktivity –Akcelerace rozvoje PS (severní Morava, vysočina, krušné hory, Ledvice, APG …) a řešení bariér rozvoje –Změna podmínek pro provoz VtE (plánování, řízení odchylky) –Likvidita vyrovnávacího trhu a funkčnost systému zúčtování

Projekt integrace trhů ČR-SR - info

Koncept „market coupling“ mezi ČR a SR  Prostřednictvím tohoto mechanismu jsou trhy propojeny, pro slovenské poptávky jsou k dispozici české nabídky a naopak  Úloha ČEPS a SEPS –Určení přenosových kapacit a předání –Zajištění výsledných přenosů (transakcí), pokud to neohrozí spolehlivost ES  Úloha tržních míst (OTE, tržní místo SR) –Registrace nabídek a poptávek z ČR a SR –Sesouhlasení obchodů a vypořádání –Upřesnění výsledného přenosu vůči ČEPS/SEPS

Proces Market coupling  Sběr a validace nabídek a poptávek na obou trzích  Vytvoření agregátních křivek, MCP  Průnik křivek Sjednocení trhu nebo Splitting  Definice a nominace exchange schedule  Zveřejnění výsledků, clearing

Průnik trhů  Konstrukce Net Export Curve pro každý z trhů  Spojení NECs a určení exportu/importu a MCP  Kontrola omezení  Definice exportu/ importu a MCP1 a MCP2 v případě congestion

Net Export Curve - NEC

Časový harmonogram řešení  projednání podpory projektu s MPO a ERÚ včetně dohody o formě komunikace se slovenskými partnery (MH, ÚRSO, SEPS, SE)  zahájení rozhovorů na úrovni MPO (popř. ERÚ) – MH SR – ÚRSO pro vyjednání politické podpory projektu v SR s výsledkem jasného politického zadání  analýza nezbytných legislativních úprav, popř. dopad na plánovaná řešení Zveřejnění Aukčních pravidel s definicí denních implicitních aukcí mezi ČR a SR  veřejné vyhlášení projektu v ČR a SR  Uzavření smluvních dohod mezi MPO a MH a mezi OTE, ČEPS a SEPS  Začátek prací na technickém řešení a úpravách právních předpisů v ČR a SR Spuštění společného krátkodobého trhu s elektřinou ČR-SR v rámci D-1 implicitního řešení  Komunikace mezi ministerstvy ČR-SR  Podpis dokumentu „Memorandum of Understanding“ mezi ČR a SR  Založení projektového týmu s účastí provozovatelů přenosových soustav ČR-SR a zástupců provozovatelů tržních míst 15.4.

Závěrečné shrnutí  Dynamika vývoje v posledním roce je obrovská a dopad změn na dnešní i budoucí trh s elektřinou v ČR zcela zásadní  Polštář přebytku kapacit a zdrojů pro řízení PS se již vyčerpal  Řešení již existují jen v mezinárodním kontextu – nejsme ostrov Regionální trhy Spolupráce TSO a regulátorů (ENTSO, ACER )

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí Pavel Šolc ČEPS, a.s Elektrárenská 774/2 Praha 10