ČD-Telematika a.s., Pod Táborem 6, 191 00 Praha 9 Internet a elektronické komunikace pro veřejnou správu z pohledu ČD-Telematika a.s. Ing. Miroslav Šídlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o teleinformatice Praha
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
a Internetové dispečinky
Komplexní řešení metropolitních sítí
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Tvorba a realizace programu výuky moderních komunikačních technologií na SŠ informatiky a spojů Brno Projekt ESF Realizační tým: odborní učitelé SŠ informatiky.
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Projekt připojení Třeště
Informatika Počítačové sítě.
Základy databázových systémů
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
PC SÍTĚ I.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
IFD – Intelligent Fibers Documentation
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Zpracoval: Šafránek David
Obsah Úvod Základní vlastnosti Topologie pokrytí – orientační schéma
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Rozčlenění nákladů na výstavbu FTTH sítí
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Optical Fibre Apparatus Kam kráčí české GEPON sítě Konference „Kam kráčí české bezdrátové sítě“ Sušice Věra Plodíková OFA s.r.o.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Venkovní a kabelová vedení
Prezentace společnosti ČD – Telematika a.s.
Služby CC COL Pavel Otta listopadu 2005 Bezdrátové připojení Vlastní technologie : Breeze ( 2,4 Ghz) 5,4 Ghz FWL ( 3,5 Ghz) FWA (3,5.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Výstavba otevřených optických sítí první zkušenosti
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
Zásady koncepce KIVS a CMS, realita roku KIVS -Centralizovaná komunikační infrastruktura s centrálním místem služeb, které je jediným místem bezpečného.
Aktivní prvky Calix GPON v metropolitních sítích
Druhy připojení k internetu
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Současný stav a další rozvoj Tomáš Martinek Zlínský kraj.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
======!"§==Systems= Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš Strana: 1 Řízená informační a komunikační infrastruktura Igor Tomeš T-Systems.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
» » CentroNet, a. s.
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Centrální místo služeb 2.0
Transkript prezentace:

ČD-Telematika a.s., Pod Táborem 6, Praha 9 Internet a elektronické komunikace pro veřejnou správu z pohledu ČD-Telematika a.s. Ing. Miroslav Šídlo

ISSS – strana 2 ČD – Telematika a.s. analyzuje a naplňuje předpoklady úspěšnosti informačních systémů z pohledu uživatele.

ISSS – strana 3 Úspěšnost ovlivňuje několik faktorů  jakostní charakteristiky  výkonnostní charakteristiky  servisní zabezpečení  management služeb  pohotovost a spolehlivost  architektura sítě  spolehlivost technologických celků  zajištění servisu a obnovy po poruše

ISSS – strana 4 Výkonnostní charakteristiky systémů ČDT vždy zabezpečí  maximální dobu odezvy  výměnu zpráv s přípustným zpožděním  přenos videosignálu  v konkrétním rozlišení  s konkrétní snímkovou rychlostí  kódovaného konkrétní metodou  přenos hlasu

ISSS – strana 5 Důsledky nevhodných jakostních charakteristik  data  ztráta odezvy vzdáleného počítače  přerušení distribuovaného výpočtu  hlas  výpadky vět, slov, hlásek  koktání  zastavení  video  trhaný přenos, pixelizace („kostičkování“)  viz příklady

ISSS – strana 6 Příklady

ISSS – strana 7 Příčiny – nevhodné QoS  ztrátovost paketů  přetížením procesoru směrovače  vyčerpáním kapacity vyrovnávacích pamětí, atd.  vysoké zpoždění  nevhodným směrováním  nevhodnou topologií  změna zpoždění paketu během přenosu  nedostatečné výkonnostní charakteristiky sítě  rozdíl mezi instalovanou a využitou kapacitou paketové sítě musí umožnit požadovanou dynamiku směrování

ISSS – strana 8 Důsledky chyb v managementu služeb a v servisním zabezpečení  extrémní doba obnovy služby po poruše  špatná dostupnost služby  špatná spolehlivost  vysoká intenzita poruch  krátká doba mezi poruchami  navýšení dob servisních prací

ISSS – strana 9 Základní filosofie ČD-Telematika a.s. Plné uspokojení potřeb zákazníka, který si uvědomuje, na čem závisí úspěšnost informačního systému z pohledu uživatele a je ochoten za zajištění úspěšnosti přiměřeně zaplatit.

ISSS – strana 10 Základní pohled společnosti ČD-Telematika a.s. Služby elektronických komunikací a Internet je třeba chápat jako prostředí, jehož využitelnost je možná:  v oblasti kamerových systémů pro sledování objektů  v bezpečnostních a technologických systémech  v oblasti bezdrátových rozhlasů  v oblasti varovných systémů  v informačních systémech pro veřejnost, atd.

ISSS – strana 11 Řešení komunikační infrastruktury v obcích  ČDT provádí výstavbu infrastruktury v metropolích  ČDT spolupracuje s místními poskytovateli konektivity do Internetu  ČDT spolupracuje s celorepublikově působícími operátory a poskytovateli multimediálního obsahu  ČDT poskytuje služby orgánům státní správy

ISSS – strana 12

ISSS – strana 13 Technologie - kabely  kabely s jednovidovými vlákny SM 9/125 odpovídajících doporučení G.652  typ konektoru v optickém rozvaděči: E2000 APC  útlum (typicky)  0,38 dB/km na 1310 nm  0,23 dB/km na 1550 nm  uložení kabelů: HDPE trubka podél železničních tratí

ISSS – strana 14 Technologie – pokládka kabelů

ISSS – strana 15 Technologie – vlnové multiplexory DWDM  integrovaný SDH a DWDM systém, pohled na optický multiplexor

ISSS – strana 16 Technologie – základní parametry DWDM  laditelné lasery, které podporují 80 kanálů v pásmu C (spacing 50 GHz)  transpondéry podporují STM-1/4/16/64, GbE, 10GbE  optické zesilovače OFA_M pracují až na vzdálenosti 1500 km bez regenerace  kapacita jednoho subracku je 24 x 2,5 G transponderů nebo  24 x 10 G transponderů nebo  48 x GbE (pohled viz další slide)  v jednom racku mohou být dva subracky

ISSS – strana 17 Technologie – GbE  integrovaný SDH a DWDM systém, pohled na desku - interface GbE

ISSS – strana 18 Technologie – přístupové sítě  ČDT nabízí připojení v přístupových bodech sítě  objekty na nádražích  přístupové body ve městech  možnosti připojení  propojením na optickou metropolitní síť  připojení bezdrátovými technologiemi od 2 do 622 Mbps

ISSS – strana 19 Formy spolupráce – ČDT nabízí  poskytnutí vysokorychlostních služeb koncovým uživatelům a v objektech uživatelů  poskytnutí konektivity místním poskytovatelům v přístupových bodech  výstavbu infrastruktury pro potřeby obcí a měst  včetně napojení do veřejných sítí  provoz a centrální dohled služeb a infrastruktury

ISSS – strana 20 Kontakt a informace o dalších službách Děkuji za pozornost.