Vítejte na hodině zelinářství 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Magisterský studijní program FVL a FVHE
Rostlinná produkce a prostředí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Pícniny - rozdělení a využití
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Pěstování trav na semeno
Pěstování trav na semeno
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Pěstování trav na semeno
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Živá a neživá příroda IV
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Generativní množení hrnkovek
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Transkript prezentace:

Vítejte na hodině zelinářství 

Charakteristika zelinářství Široké druhové zastoupení Zakládání porostů z předpěstované sadby Vysoké požadavky na ruční práci Speciální mechanizační prostředky Požadavky na doplňkovou závlahu Speciální zahradnické stavby Vysoké požadavky na dodržování technologické kázně

Význam zeleniny ve výživě Energeticky chudá součást potravy Ideální konzum 130 kg/osobu/rok, v ČR – 82 kg/os./rok Významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek Vit. Beta-karoten – 1. Mrkev, 2. Kapusta, 3. Petržel Vit. B1 – Thiamin – 1. Petržel, 2. Květák, 3. Salát Vit. B2 – Riboflavin – 1. Petržel, 2. Mrkev a květák Vit. C – kys. askorbová – 1. Paprika, 2. Kapusta a zelí K – 1. Špenát, 2. Petržel, 3. Česnek Mg – 1. Petržel, 2. Rajčata, 3. Salát a špenát Ca – 1. Salát, 2. Česnek, 3. Celer, dále Fe - špenát

Další důležité látky Fytoncidy – česnek – antibiotický účinek, proti hypertenzi Antibiotické látky obsahuje i paprika, rajčata a křen Betain – salátová řepa a mangold – omezuje kornatění cév Látky snižující hladinu cholesterolu v krvi – lilek, cukety, tykve Zeleniny vhodné pro diabetiky – fazole, černý kořen, topinambury, cibule Antikarcenogenní zeleniny – salátová řepa, hlíva ústřičná VLÁKNINA!!!!!!!!!!!!!! – střevní perilstatika

Nepříznivé látky v zelenině Brassica faktor Nitráty Kyselina šťavelová

Rozdělení zelenin Košťáloviny Kořenová zelenina Cibulová zelenina Plodová zelenina Listová zelenina Luskové zeleniny Vytrvalé zeleniny Kořeninové zeleniny

Spotřeba a produkce zeleniny Nejvýznamnější producenti zeleniny: Itálie – 237 kg/os./rok, dále Nizozemí 239 kg/os./rok, dále Bulharsko, Francie, Polsko OP v ČR – 35 000 hektarů, z toho zelinářské podniky 18 000 hektarů. Celková sklizeň v ČR – 450 – 600 000 tun/rok Problém export x import

Hlavní problémy zelinářství v ČR Nízké hektarové výnosy Špatná vzhledová kvalita Variabilita výnosů v závislosti na ročníku Špatný výběr odrůd Špatné skladovací kapacity Špatná dosažitelnost dotací, subvence státu Marketingové průzkumy – požadavky konzumentů

Tvorba výnosu Biologický x hospodářský výnos Výnos dán: velikostí asimilačního aparátu dobou fotosyntetické aktivity listů produktivitou fotosyntézy aktivitou kořenové soustavy

Ekologické podmínky Světlo – intenzita, spektrální složení, nedostatek, nadbytek, délka dne, přisvětlování Teplota – 3 teplotní skupiny, jarovizace, dejarovizace, ochrana x nízkým t Vzduch – přihnojování CO2 RVV Vodní režim – transpirační koeficient, závlahy, výpočty, zdroje závlahové vody Půda – vhodnost pro zeleniny, substráty, desinfekce půd a substrátů

Výživa zelenin Makroprvky – C, O, H, N, P, K, Ca, Mg, S Mikroprvky – B, Mn, Mo, Zn, Fe aj. Stopové prvky – Na, Si, Cl, V Chloridová a síranová hnojiva Rozdělení zelenin do tratí Termíny aplikace hnojiv Deficity mikroprvků – projevy

Zvláštní způsoby pěstování zeleniny Hydroponie Aeroponie NFT

Zahradnické stavby Pařeniště Rozdělení dle šířky : dvojitá jednoduchá Podle stavebního materiálu: dřevěná z prefabrikátů betonová zděná přenosná, dočasná Podle způsobu vytápění: vytápěná uměle vytápěná biologicky Větrání, stínování, pařeništní zemina

Zahradnické stavby Skleníky – dělení podle použitého materiálu: skleníky s dřevěnou konstrukcí skleníky s konstrukcí železnou skleníky s konstrukcí hliníkovou podle typu stavby: hangárové množárenské japanové přídomovní solární pojízdné věžové podle způsobu vytápění: studené, poloteplé, teplé

Zahradnické stavby Fóliové kryty nízké fóliové kryty vysoké fóliové kryty Problémy při použití fóliovníků Materiály na fóliové kryty Využití fóliových krytů Regulace klimatu

Rozmnožování zeleniny Vegetativní – rostlinnými částmi cibule, křen, pažitka, chřest, rebarbora, rajčata, okurky Generativní – semenem Přímý výsev x předpěstování sadby Přímý výsev: druhy zelenin výsevní lůžko kvalita osiva termíny výsevů Předpěstování sadby: sadba prostokořenná sadba balíčkovaná sadba hrnkovaná minisadba Ošetřování sadby aj.

OP v zelinářství Cílem je: udržování případně zvyšování úrodnosti účelné využití živin dodávaných do půdy snížení nebezpečí šíření chorob omezení výskytu škůdců řídit se požadavky rostlin na organické hnojení střídat zeleniny náročné na vláhu s méně náročnými střídat zeleniny zaplevelující pozemky se zeleninami omezujícími výskyt plevelů respektovat vlivy působící na ochranu půdy střídat zeleniny hluboko a mělko kořenící udržování, případně zvyšování půdní úrodnosti Sustainable agriculture zajistit celoroční využívání a obdělávání půdy zařazením předplodin, následných plodin, případně rostlin na zelené hnojení Požadavky zelenin na zařazení do OP

Sklizeň a posklizňová úprava zeleniny Termín sklizně Způsoby sklizně Skladování zeleniny KONEC  - Dobrou chuť!