Vítejte na hodině zelinářství
Charakteristika zelinářství Široké druhové zastoupení Zakládání porostů z předpěstované sadby Vysoké požadavky na ruční práci Speciální mechanizační prostředky Požadavky na doplňkovou závlahu Speciální zahradnické stavby Vysoké požadavky na dodržování technologické kázně
Význam zeleniny ve výživě Energeticky chudá součást potravy Ideální konzum 130 kg/osobu/rok, v ČR – 82 kg/os./rok Významný obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek Vit. Beta-karoten – 1. Mrkev, 2. Kapusta, 3. Petržel Vit. B1 – Thiamin – 1. Petržel, 2. Květák, 3. Salát Vit. B2 – Riboflavin – 1. Petržel, 2. Mrkev a květák Vit. C – kys. askorbová – 1. Paprika, 2. Kapusta a zelí K – 1. Špenát, 2. Petržel, 3. Česnek Mg – 1. Petržel, 2. Rajčata, 3. Salát a špenát Ca – 1. Salát, 2. Česnek, 3. Celer, dále Fe - špenát
Další důležité látky Fytoncidy – česnek – antibiotický účinek, proti hypertenzi Antibiotické látky obsahuje i paprika, rajčata a křen Betain – salátová řepa a mangold – omezuje kornatění cév Látky snižující hladinu cholesterolu v krvi – lilek, cukety, tykve Zeleniny vhodné pro diabetiky – fazole, černý kořen, topinambury, cibule Antikarcenogenní zeleniny – salátová řepa, hlíva ústřičná VLÁKNINA!!!!!!!!!!!!!! – střevní perilstatika
Nepříznivé látky v zelenině Brassica faktor Nitráty Kyselina šťavelová
Rozdělení zelenin Košťáloviny Kořenová zelenina Cibulová zelenina Plodová zelenina Listová zelenina Luskové zeleniny Vytrvalé zeleniny Kořeninové zeleniny
Spotřeba a produkce zeleniny Nejvýznamnější producenti zeleniny: Itálie – 237 kg/os./rok, dále Nizozemí 239 kg/os./rok, dále Bulharsko, Francie, Polsko OP v ČR – 35 000 hektarů, z toho zelinářské podniky 18 000 hektarů. Celková sklizeň v ČR – 450 – 600 000 tun/rok Problém export x import
Hlavní problémy zelinářství v ČR Nízké hektarové výnosy Špatná vzhledová kvalita Variabilita výnosů v závislosti na ročníku Špatný výběr odrůd Špatné skladovací kapacity Špatná dosažitelnost dotací, subvence státu Marketingové průzkumy – požadavky konzumentů
Tvorba výnosu Biologický x hospodářský výnos Výnos dán: velikostí asimilačního aparátu dobou fotosyntetické aktivity listů produktivitou fotosyntézy aktivitou kořenové soustavy
Ekologické podmínky Světlo – intenzita, spektrální složení, nedostatek, nadbytek, délka dne, přisvětlování Teplota – 3 teplotní skupiny, jarovizace, dejarovizace, ochrana x nízkým t Vzduch – přihnojování CO2 RVV Vodní režim – transpirační koeficient, závlahy, výpočty, zdroje závlahové vody Půda – vhodnost pro zeleniny, substráty, desinfekce půd a substrátů
Výživa zelenin Makroprvky – C, O, H, N, P, K, Ca, Mg, S Mikroprvky – B, Mn, Mo, Zn, Fe aj. Stopové prvky – Na, Si, Cl, V Chloridová a síranová hnojiva Rozdělení zelenin do tratí Termíny aplikace hnojiv Deficity mikroprvků – projevy
Zvláštní způsoby pěstování zeleniny Hydroponie Aeroponie NFT
Zahradnické stavby Pařeniště Rozdělení dle šířky : dvojitá jednoduchá Podle stavebního materiálu: dřevěná z prefabrikátů betonová zděná přenosná, dočasná Podle způsobu vytápění: vytápěná uměle vytápěná biologicky Větrání, stínování, pařeništní zemina
Zahradnické stavby Skleníky – dělení podle použitého materiálu: skleníky s dřevěnou konstrukcí skleníky s konstrukcí železnou skleníky s konstrukcí hliníkovou podle typu stavby: hangárové množárenské japanové přídomovní solární pojízdné věžové podle způsobu vytápění: studené, poloteplé, teplé
Zahradnické stavby Fóliové kryty nízké fóliové kryty vysoké fóliové kryty Problémy při použití fóliovníků Materiály na fóliové kryty Využití fóliových krytů Regulace klimatu
Rozmnožování zeleniny Vegetativní – rostlinnými částmi cibule, křen, pažitka, chřest, rebarbora, rajčata, okurky Generativní – semenem Přímý výsev x předpěstování sadby Přímý výsev: druhy zelenin výsevní lůžko kvalita osiva termíny výsevů Předpěstování sadby: sadba prostokořenná sadba balíčkovaná sadba hrnkovaná minisadba Ošetřování sadby aj.
OP v zelinářství Cílem je: udržování případně zvyšování úrodnosti účelné využití živin dodávaných do půdy snížení nebezpečí šíření chorob omezení výskytu škůdců řídit se požadavky rostlin na organické hnojení střídat zeleniny náročné na vláhu s méně náročnými střídat zeleniny zaplevelující pozemky se zeleninami omezujícími výskyt plevelů respektovat vlivy působící na ochranu půdy střídat zeleniny hluboko a mělko kořenící udržování, případně zvyšování půdní úrodnosti Sustainable agriculture zajistit celoroční využívání a obdělávání půdy zařazením předplodin, následných plodin, případně rostlin na zelené hnojení Požadavky zelenin na zařazení do OP
Sklizeň a posklizňová úprava zeleniny Termín sklizně Způsoby sklizně Skladování zeleniny KONEC - Dobrou chuť!