Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

6. ročník Pravěk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Archeologické kultury na našem území
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
II. Pravěk 8. Doba bronzová.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
PRAVĚK.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
V čem si myslíš, že byl bronz pro lidi užitečný? video
Doba bronzová a železná
Eneolit = Chalkolit Eneolit- (pozdní doba kamenná), doba měděná; dokončen přechod k patriarchátu; zvyšuje se zemědělská produkce změna budování sídel-
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Doba bronzová ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
6. ročník Pravěk.
POZDNÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Doba bronzová v Čechách
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Kultura doby bronzové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Doba halštatská ve světě
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
6. ročník Pravěk.
Doba bronzová Petr Machala.
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Doba bronzová (2500 – 750 př.n.l) Vypracovala: Katka Bobčíková.
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
Suroviny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
ŽIVOT V DOBĚ BRONZOVÉ Tavení rud se zdokonalilo objevením složitějších postupů. Tento objev umožnil získávat měď a cín z méně hodnotných rud. Dobu bronzovou.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_6_ DOBA BRONZOVÁ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_12 TÉMA:
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Co považuješ za největší „vynález“ pravěku? A proč?
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
Prezentace – výklad učiva
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
         VY_32_INOVACE_81.19 Jméno autora: Iva Vondrová
Zpracovatelé kovů Uč. str
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Doba bronzová VY_32_INOVACE_D
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Transkript prezentace:

Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Doba bronzová Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis – pravěk. Výukový materiál slouží k doplnění učiva Doba bronzová. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Doba bronzová (1800 – 700 př. n. l.) Blízký východ, území kolem Středozemního moře - bronz = slitina mědi a cínu (naleziště na 1 místě => * místního i dálkového obchodu) bronz - kov tvrdší, ale i pružný

Výrobky z bronzu Zbraně (sekery, dýky, kopí) Nástroje (dláta, srpy, nože, šídla) Šperky Štíty Přilbice Nádoby

Zdokonalení obchodu – platidla = dobytek, látky, bronzové hřivny (= ohnuté pruty) Nerazí se mince!

Hutnictví, kovolitectví, kovotepectví „lití na ztracenou formu“ * model z vosku, obalil se hlínou, vypálil - do formy se lil roztavený bronz - forma se rozbíjela

1. Měděné rudy, těžené v pravěku 2. Cínové rudy, vydobývané v pravěku 3. Zlomky tyglíků - nádobek na tavení barevných kovů 4. Polotovary bronzových spon 5. Koflík vytepaný z bronzového plechu zdobený vybíjením 6. Bronzový náramek s rytou výzdobou 7. Náramek z bronzového plechu se dvěma růžicemi, zdobený řadami vybíjených důlků 8. Masivní litý bronzový náramek 9. Bronzové lité jehlice z depotu

10. Kamenný kadlub na výrobu bronzových srpů 11. Bronzový srp 12 10. Kamenný kadlub na výrobu bronzových srpů 11. Bronzový srp 12. Depot hřiven s konci roztepanými a svinutými v očka

Bohové, pohřbívání mnoho bohů, bohyň Slunce, Měsíce, úrody, vody, země… dary a oběti zvířat pohřbívali pod náspy z kamene a hlíny = mohyly v závěru spalovali + popel do popelnic, kt. ve dnu otvor pro duši – odkládali na hřbitově

Zdroje RULF, J. – VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník ZŠ – PRAVĚK A STAROVĚK. 1.vyd. Praha: SPN. 2000. ISBN 80-85937-59-x BEDNAŘÍKOVÁ, J. – KYSUČAN, L. – FEJFUŠOVÁ, M.: Dějepis pro 6. ročník. Pravěk, starověk. Brno: Nová škola. 2007. ISBN 978-80-7289-291-4